Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Πώς θα εξομαλυνθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις;

Πηγή: Deutsche Welle
Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή εξέφρασε η Ζίγκριντ Σκαρπέλλη Σπερκ, πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανοελληνικών Εταιρειών και πρώην βουλευτής του SPD.

Αισθάνεται ανακούφιση μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Αθήνα, ρωτήθηκε η οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία SWR2;

«Και ναι και όχι. Αφενός ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η Ελλάδα από μια νέα κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, καθώς πρακτικά έχει επέλθει γενικότερα μια στασιμότητα στην οικονομία, με τεράστιες απώλειες από την μαζική εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι είναι απολύτως αναγκαίο να λειτουργήσει και πάλι το τραπεζικό σύστημα και να τροφοδοτηθούν οι άνθρωποι, και κυρίως οι επιχειρήσεις, με χρήματα. Αυτό κατέστη τώρα δυνατόν, είναι σωστό και σημαντικό».

Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες
Η ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες που ενσωματώνεται πλέον στο εθνικό δίκαιο περιλαμβάνει και την εγγύηση των καταθέσεων έως τις 100.000 ευρώ. Αναμφίβολα είναι ένα σημαντικό βήμα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, ωστόσο όπως σημειώνει η Ζίγκριντ Σκαρπέλλη Σπερκ: «(…) Δεν πρόκειται όμως να προκαλέσει την επιστροφή των τεράστιων κεφαλαίων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Εκείνοι που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ δεν θα φέρουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα χρήματά τους πίσω και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Η ελληνική οικονομία τα χρειάζεται επειγόντως και θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το πώς μπορεί να προκληθεί μια στοχευμένη επιστροφή των κεφαλαίων (…) και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες. Διότι όσο οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα επιβιώσουν, δεν πρόκειται και να φέρουν πίσω τα χρήματά τους».

Να γίνει το επόμενο βήμα για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεότητας
Η πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανοελληνικών Εταιρειών διαπιστώνει την ίδια ώρα σαφή επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Στην παρούσα φάση και λόγω της προπαγάνδας μίσους και στις δύο πλευρές, και την οποία δεν σταμάτησαν οι κυβερνήσεις όπως λέει, οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών είναι εξαιρετικά κακές. Στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων θα μπορούσε να συμβάλει αναμφίβολα το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεότητας. Αν και πέρσι αποφασίστηκε η σύστασή του, το πρότζεκτ έχει εν τω μεταξύ ουσιαστικά παγώσει. Δεν θα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να γίνει το επόμενο βήμα;

«Θα ήταν η κατάλληλη στιγμή, αλλά θα πρέπει να εξοπλιστεί και με κεφάλαια. Με τον τρόπο που είχε γίνει μέχρι πρότινος και με τη γερμανική πλευρά να μην καταθέτει προσφορές, δεν μπορούν να βοηθηθούν άνεργοι νέοι. Διότι η ελληνική πλευρά πρέπει να καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης των νέων, αλλά όταν αυτοί οι άνεργοι νέοι προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν χρήματα, τότε δεν έχουν καμία ευκαιρία. (…) Η Γερμανία θα έπρεπε να βάλει κεφάλαια στο τραπέζι και, όπως και στην αρχήν του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεότητας, να αναλάβει, ας πούμε, το 80-90 % των εξόδων προκειμένου να δοθεί σε παιδιά από φτωχότερες οικογένειες η δυνατότητα να γνωρίσουν τη Γερμανία».

Κώστας Συμεωνίδης (SWR2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.