Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

“Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική Παιδαγωγός
Όλοι έχουμε κάποια εντύπωση για τον εαυτό μας, συνήθως θεωρούμε πως είμαστε ανώτεροι από τους άλλους. Ξέρουμε πάντα περισσότερα από τους γύρω μας, πάντα δουλεύουμε περισσότερο, πάντοτε η δουλειά μας είναι καλύτερη των άλλων, πάντα τα αφεντικά μας, μας αδικούν και οι υφιστάμενοί μας είναι ανίκανοι.

Οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός και θεωρούμε όλους τους υπόλοιπους λαούς κατώτερους από εμάς. Όλα αυτά δεν θα ενοχλούσαν κανέναν, εάν αυτόν το ναρκισσισμό και την έπαρση δεν την επιδείκνυαν ορισμένοι άνθρωποι με κάθε τρόπο οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Είναι συνηθισμένη λοιπόν η φράση «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Λες και η οποιαδήποτε ιδιότητα καθορίζει το ποιόν και το χαρακτήρα του κάθε ατόμου. Ο καθένας με τις πράξεις του, τα λεγόμενα του και τη στάση του γενικότερα αποπνέει το σεβασμό ή όχι. Άλλωστε τον σεβασμό τον κερδίζεις δεν τον επιβάλλεις. Αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω είναι πως εκστομίζοντας την συγκεκριμένη φράση, τι περιμένει να γίνει; Να κατέβουν επουράνιοι άγγελοι επί της Γής και να αρχίσουν να ψάλλουν το αλληλούια;

Ομολογώ, πως η αγένεια ορισμένων ανθρώπων δεν έχει όρια και προσπαθούν ίσως με αυτή τη φράση να δικαιολογήσουν την έλλειψη αγωγής και την ύπαρξη απίστευτου κομπλεξισμού που τους διακατέχει.

Όποια θέση και αν κατέχουμε δεν σημαίνει πως μας μετατρέπει σε καλύτερο ή ανώτερο άνθρωπο έναντι άλλων. Άλλωστε ο ευφυέστερος όλων του προηγούμενου αιώνα το τονίζει. Ο εγωισμός είναι αντιστρόφως ανάλογος της ευφυΐας. Και για όσους δεν γνωρίζουν μαθηματικά όσο πιο εγωιστής είσαι τόσο πιο ανόητος είσαι.

Επιτέλους, ας σταματήσουν ορισμένοι να έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη του εαυτού τους και ας αναλογιστούν τον τρόπο που φέρονται απέναντι στους συνανθρώπους τους.

Να υπενθυμίσω λοιπόν σε όλους μας, πως όλοι είμαστε άνθρωποι. Όλοι κάτι είμαστε, όλοι έχουμε κάτι θετικό και αρνητικό να επιδείξουμε. Κανένας δεν είναι ανώτερος του άλλου. Κανένας δεν είναι τέλειος. Εάν θέλουμε να μας σέβονται, να μάθουμε πρώτα να σεβόμαστε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.