Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ομιλία Παύλου Τονικίδη στη Διεθνή Ημερίδα του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος

Η ομιλία Π. Τονικίδη
«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη Διεθνή Ημερίδα που διοργανώνει το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο. Μια διοργάνωση που αποτελεί πεδίο επαφής και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών και διευκολύνει την αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας.

Η διεύρυνση και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν διαχρονικά όχημα προσέγγισης, ειρηνική συνύπαρξης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ δύο λαών που ζούνε για αιώνες στην ίδια «Γειτονιά» μοιράζονται κοινές παραδόσεις και βιώματα. 

Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία αποτελεί σήμερα μια από τις κορυφαίες αγορές για τις Ελληνικές εξαγωγές. Η Ελλάδα πραγματοποίησε με την Τουρκία το 2014 εξαγωγές άνω των τεσσάρων δις δολαρίων και εισαγωγές ύψους 1,5 δις δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας.

Οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2014 ανήλθαν σε 241,7 εκατομμύρια δολάρια και για το σύνολο του έτους σε 4,04 δις δολάρια. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 13η μεταξύ των χωρών που εξάγουν προς την Τουρκία. Οι εισαγωγές από την Τουρκία διαμορφώθηκαν στα 101,9 εκατ δολάρια τον Δεκέμβριο, ενώ στο σύνολο του έτους ανήλθαν σε 1,54 δις δολάρια. Η Ελλάδα έρχεται 25η μεταξύ των χορών που εισάγουν στην Τουρκία.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας οικονομικών σχέσεων με τη γειτονική χώρα είναι αυτός των επενδύσεων όπου τα τελευταία χρόνια είδαμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιούν τις ευκαιρίες από την ταχύτατη ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας. 

Σήμερα, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ανέρχεται στα 8,5 δις δολάρια με περίπου πεντακόσιες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων να δραστηριοποιούνται σε τομείς των τραπεζικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της ενέργειας. 

Ο τουρισμός αναδεικνύεται επίσης σε σημαντικό πεδίο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Με τις αφίξεις να έχουν υπερδιπλασιαστεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. 

Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του εξερχόμενου τουρισμού από την Τουρκία. Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των Τούρκων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχει διπλασιαστεί από 4 εκατομμύρια το 2004 σε 7 εκατομμύρια το 2014. Και όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα αποτελεί επιλογή προτίμησης για ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ελλάδα θα έχει δεχτεί μέχρι το τέλος του 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκους τουρίστες. Από όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων με αμοιβαίο όφελος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις οικονομίες των δύο χωρών. 

Οι συνθήκες ευνοούν αυτή την προσπάθεια. Από τη μια η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και η χρηματοδότηση της οικονομίας. Από ότι διαφαίνεται η παράταση μέχρι τον Μάρτιο αφενός καθιστά το Δ.Ν.Τ. μέρος της λύσης.

Όπως ήθελαν Κομισιόν και Ε.Κ.Τ. , αφετέρου δίνει μια μεσοπρόθεσμη λύση που ήθελε η Ελληνική Κυβέρνηση και ταυτόχρονα αγγίζει «την καυτή πατάτα» του χρέους, καθώς θα προβλέπει την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ΕΣΜ και της Ε.Κ.Τ. κάτι που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος αποπληρωμής τους.
Επίσης τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση επίτευξης μια συμφωνίας πιστοποιεί και η απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. για την αύξηση του ELA για αύξηση 2,3 δις αλλά και η χθεσινή δήλωση του Γερούν Ντέισεμπλουμ ότι είναι πιθανή η συμφωνία μέχρι το ερχόμενο Eurogroup στις 18 Ιουνίου είναι άλλωστε αυτός που σε έξι μέρες από σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βάλει και την τελική υπογραφή στη συμφωνία των δύο πλευρών. 

Από την άλλη η Τουρκία παραμένει μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα. Μια γειτονική αγορά με ευνοϊκά δημογραφικά χαρακτηριστικά με πληθυσμό 76 περίπου εκατομμύρια δυνητικών καταναλωτών. Το 10% των οποίων ανήκει στη μεσαία και υψηλή εισοδηματική τάξη. 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διεύρυνση και ενίσχυση των συνεργασιών σε μια σειρά από τομείς. Ένας από αυτούς είναι βεβαίως, οι εξαγωγές με έμφαση σε κλάδους όπου η Ελλάδα αναπτύσσει ποιοτική και καινοτόμο παραγωγή όπως τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, τα δομικά υλικά, τα πλαστικά και τα υλικά συσκευασίας. 

Ευκαιρίες υπάρχουν και σε τομείς όπως οι κατασκευές και η ανάπτυξη υποδομών, η αγορά ακινήτων, το λιανεμπόριο, η ενέργεια και βεβαίως ο τουρισμός με συνέργειες και κοινά πακέτα για την προσέλκυση επισκεπτών από τις μακρινές αγορές της Άπω Ανατολής, της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας είναι πολύ ενθαρρυντικά μέχρι σήμερα. Παρόλο που η Ελλάδα για έκτη συνεχή χρονιά αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, και οι θυσίες του ελληνικού λαού έφτασαν στο αδιανόητο για οποιαδήποτε χώρα εν καιρό ειρήνης επίπεδο, με απώλεια πάνω από το 25% του ΑΕΠ, του πλούτου δηλαδή της χώρας. 

Η Ελλάδα και η Τουρκία διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωστρατηγική τους θέση μεταξύ τριών ηπείρων αυτές οι δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα με συνένωση δυνάμεων και δημιουργικές συμπράξεις. 

Το Αιγαίο δεν ανήκει ούτε στους Τούρκους ούτε στους Έλληνες ανήκει στα ψάρια του όπως δήλωσε ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδος. Για αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διατήρηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. 

Καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμβολή τόσο των συμβουλίων συνεργασίας, όσο, και των διμερών και των μεικτών Επιμελητηρίων με δραστηριότητες που διευκολύνουν τη γνωριμία τη δικτύωση και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών.

Ένα μικρό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έκανε και το Επιμελητήριο Κιλκίς τον Απρίλιο του 2015 επισφραγίζοντας την συνεργασία και την αδελφοποίηση του με το Επιμελητήριο της Σμύρνης. Ένα βήμα που εγκαινιάζει μια πορεία συναρπαστική και επωφελή και για τα δύο μέρη 

Είναι κανόνας ότι ο κόσμος του επιχειρείν πρέπει πάντα να έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα πραγματοποιηθεί το όνειρο και η αμετακίνητη θέληση των δύο λαών για κοινή προσπάθεια προκοπή και ανάπτυξη, για να γίνει η περιοχή κοινό μας σπίτι και το Αιγαίο η θάλασσα που μας ενώνει.

Είμαι βέβαιος ότι και η σημερινή εκδήλωση θα υπηρετήσει αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους.»

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.