Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τα Omorfa taxidia στα σύνορα… Οι άνθρωποι της Παιονίας βοηθούν !


Γράφει ο Πάνος Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Πάνος και Γιάννης Γεωργιάδης 
Η μαζική και βίαιη μετανάστευση των λαών στις ημέρες μας, έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια «μπίζνα», στην οποία εμπλέκονται πολλοί, ταλαιπωρούνται αρκετοί και κερδίζουν ακόμη περισσότεροι…

Αυτή η «μπίζνα» έχει ποικιλία από όλα… Ξεριζωμό από πάτρια εδάφη, απόγνωση, ταλαιπωρία, λαδώματα, εκμετάλλευση, παράνομη διακίνηση σωμάτων, ψυχών, χρήματος.. Για τους πιο άτυχους έχει θάνατο.. Έχει αρκετή παραπληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από εμάς την «κοινή γνώμη» που τα ξέρουμε όλα… Αλλά μάλλον δεν βλέπουμε ούτε την τύφλα μας..

Στις διαδρομές του τρόμου γίνονται πολλά που δεν λέγονται.. ενώ επιπλέον λέγονται περισσότερα που δεν γίνονται.. Κυρίως από αυτούς που έχουν την εξουσία και τα ηνία αυτής της τριτοκοσμικής χώρας που λέγεται Ελλάς…

Που τελικά δεν καταλάβαμε: Eίναι ανίκανοι ή αδιάφοροι για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορά μας; Δεν βλέπουν τι συμβαίνει; Δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να αποδεχθούν αλλά και να διορθώσουν την τραγική πραγματικότητα..;

Η «μπίζνα» αυτή έχει και πολλά ψέματα που αναμειγνύονται με αλήθειες. Τόσο από τους παράνομα διακινούμενους, για το ποιοι είναι, που και πως πηγαίνουν εκεί που θέλουν, όσο και από όλους τους άλλους..

Έχει όμως και αλληλεγγύη από κάποιους Έλληνες. Έχει ελπίδα ή όνειρα για μια καλύτερη ζωή στο μέλλον..

Τα Omorfa Taxidia βρέθηκαν χθες στη συνοριακή γραμμή Ελλάδος-ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην περιοχή του μεθοριακού σταθμού Ευζώνων, αλλά και στη διπλανή Ειδομένη, η οποία απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πόλη Γευγελή των Σκοπίων.

Αφορμή της επίσκεψής μας, η πρωτοβουλία απλών ανθρώπων από τις κοντινές κωμοπόλεις του Νομού Κιλκίς, όπως το κοντινό Πολύκαστρο, η Αξιούπολη, η Γουμένισσα, μικρότερα χωριά, αλλά και εκπρόσωποι τοπικού ποδοσφαιρικού συνδέσμου του Κιλκίς, με σκοπό να βοηθήσουν τους διερχόμενους πρόσφυγες..

Όπως μας είπε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας Βασίλης Τσαρτσάνης : « Δεν είναι η πρώτη μας προσπάθεια, αλλά εδώ και οκτώ μήνες παλεύουμε μόνοι, χωρίς καμιά κρατική βοήθεια ή έστω με την παρουσία κάποιας ΜΚΟ, για να ανακουφίσουμε συνανθρώπους μας που ζουν το δράμα της προσφυγιάς. Δεν ανήκουμε πουθενά κομματικά, είμαστε εθελοντές και καταφέραμε να σιτίζουμε αυτούς τους ανθρώπους 2-3 φορές την εβδομάδα. Φέραμε γιατρούς από το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, αλλά και από το νοσοκομείο Αγ. Παύλος της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη μνεία στο γιατρό Χουσείν Μπαλτατζή, όπου κάθε Κυριακή παρείχαμε υγειονομικές υπηρεσίες. Στην περιοχή μας συντελείται ένα έγκλημα, ενώ τον τελευταίο καιρό η κατάσταση διαφοροποιείται προς το χειρότερο και θα πρέπει η Πολιτεία να μην κάνει τα λάθη του παρελθόντος» ενώ συμπλήρωσε: « Οι Σύριοι με το πέρασμά τους στην ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, ενώ αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η διαδικασία των fast track με τα διαβατήριά τους για να φεύγουν άμεσα από τη χώρα. Πρέπει η να προστατευθούν, αφού δεν υπάρχει κανένα έλεος ούτε προς τα παιδιά τους, ενώ καθημερινά βιώνουν τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»

Το αρχικό σημείο συνάντησης και διανομής της βοήθειας, έγινε σε ξενοδοχείο-βενζινάδικο δίπλα στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων, ενώ κατόπιν ένα κομβόι οχημάτων με τρόφιμα και ρούχα, μετέβει σε αγροτική περιοχή-πέρασμα, λίγα μέτρα από τη συνοριακή γραμμή για να δώσουν επιπλέον βοήθεια.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν που συναντούσαμε συνεχώς οργανωμένες ομάδες 15-20 ατόμων με «στρατιωτική πειθαρχία» και να τους καθοδηγεί κάποιος. Επίσης είδαμε μέχρι και καντίνα ! μέσα στα χωράφια όπου ψώνιζαν οι διερχόμενοι…

Πηγή: Omorfa taxidia facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.