Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΠΑΜΕ Κιλκίς: Απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς

Δελτίο τύπου ΠΑΜΕ Κιλκίς
Χθες, Παρασκευή 1 Μάη, πραγματοποιήθηκε από τη Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ η Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή πλήθους εργατών και υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαγγελματιών, αγροτών, άνεργων, συνταξιούχων, μαθητών, φοιτητών, νεολαίας και γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Η όγκος και ο παλμός της συγκέντρωσης που είχε κεντρικό σύνθημα: «Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή. Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία και μνημόνια», έδειξε ότι σε μία περίοδο όπου κυβέρνηση, εργοδοσία, αστικά ΜΜΕ, κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός καλούν σε αναμονή και στήριξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή σε στήριξη των νέων αντιλαϊκών μνημονίων, υπάρχουν δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά και χωριό, ικανές να τραβήξουν το κίνημα προς τα εμπρός, ικανές να συμβάλουν στην ανασύνταξή του.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησε εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς, η γραμματέας Σταυρούλα Νικολαΐδου, η οποία στάθηκε στο ότι η Πρωτομαγιά «είναι μέρα απεργίας και αγωνιστικής διεκδίκησης, είναι μέρα που μας θυμίζει πως τίποτα δε μας χαρίστηκε από την εργοδοσία και το κράτος. Ό,τι κατακτήσαμε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού, λαϊκού κινήματος του απεργιακού αγώνα των εργατών σε όλο τον κόσμο για να καθιερωθεί το Οχτάωρο. Είναι η μέρα που, γυναίκες και άνδρες, είναι στους δρόμους του αγώνα με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.»

Από το Σύλλογο Γυναικών, η Κική Τραντούδη απήγγειλε απόσπασμα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, ποίημα που γράφτηκε με αφορμή το θρήνο της μάνας του νεκρού Τάσου Τούση, την Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη.

Από το βήμα της συγκέντρωσης αναγνώστηκε και ο χαιρετισμός των εργαζομένων της ΚΑΡΙΝΑ, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων μηνών, και οι οποίοι οργανωμένα και μαζικά συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους συναδέλφους τους από το κλαδικό τους σωματείο.

Την κεντρική ομιλία, εκ μέρους της Γραμματείας Κιλκίς του ΠΑΜΕ, έκανε ο Τάσος Βασιλακάκης, αντιπρόεδρος του σωματείου ΟΤΑ Κιλκίς και μέλος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς. Στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορική σημασία της Πρωτομαγιάς και στο γεγονός ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές και από κυβερνήσεις, αλλά κατακτήθηκαν με αδιάκοπους σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή. Στη συνέχεια σημείωσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν έφερε θετικές αλλαγές στη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μιας και παραμένουν η απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι δυσβάσταχτοι φόροι, η εμπορευματοποίηση της υγείας, παιδείας κ.ά., και αναφέρθηκε και σε τοπικά παραδείγματα όπως οι εργάτες της ΚΑΡΙΝΑ, των Κλωστηρίων Κιλκίς, του Κολιού κ.ά. Τέλος, τόνισε τη στάση των δυνάμεων τόσο του παλιού (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ) όσο και του νέου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι οποίοι μπροστά στην Πρωτομαγιά δεν έκανα τίποτα προκειμένου να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, να είναι μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο όπου υπήρξαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συζητήθηκε η προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, ενώ το ΕΚ Κιλκίς και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, απλώς έβγαλαν ένα κάλεσμα μερικές μέρες πριν τη συγκέντρωση, χωρίς να το παλέψουν σε κανέναν εργασιακό χώρο. Αυτή η υποτίμηση είχε σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά τη μη πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο ΕΚ Κιλκίς, όπου δε συμμετείχαν ούτε οι συνδικαλιστές των παραπάνω παρατάξεων.

Η Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση αποτέλεσε την κορύφωση τη δράσης του προηγούμενου διαστήματος των ταξικών δυνάμεων στο Κιλκίς, όπου με περιοδείες και εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου, στα εργοστάσια του νομού, στα εμπορομάγαζα και στα χωριά, στάλθηκε το μήνυμα ότι ο λαός πρέπει να αγωνιστεί για την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων ετών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Δημαρχείο, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης και όλων των αγωνιστών, από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.