Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Τάδε έφη Παραστατίδης, για την φορολόγηση αγροτών

Δελτίο τύπου Θ. Παραστατίδη
Σχετικά με την πρόσφατη Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατέθεσε η κα Βαλαβάνη και εξαιρεί από την φορολόγηση τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ, ο Βουλευτής Θ. Παραστατίδης, προκειμένου οι παραγωγοί να γνωρίζουν τι ίσχυε πριν την Τροπολογία και τι ισχύει πλέον, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Σύμφωνα με το νόμο 4172/2013 που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς και οι πάσης φύσης αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ) προσμετρούνταν στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα και φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας παραγωγός που έλαβε επιδοτήσεις 12.000 ευρώ για το 2014 θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει φόρο 1560 ευρώ. Εάν υποθέσουμε πως ο ίδιος παραγωγός έλαβε και αποζημίωση 10.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ θα έπρεπε να πληρώσει επιπλέον φόρο 1.300 ευρώ. Δηλαδή, αυτός ο παραγωγός μόνο για αποζημιώσεις και επιδοτήσεις θα πλήρωνε φόρο συνολικά 2.800 ευρώ.

Με την Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα δεν υπολογίζεται το σύνολο των επιδοτήσεων αλλά μόνο το μέρος αυτών που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως το ποσό μέχρι 12.000 ευρώ από επιδοτήσεις είναι αφορολόγητο.

Επιπλέον, αφορολόγητο είναι και το 100% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες.

Επίσης, η προκαταβολή φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες για τα εργόσημα του 2014, μειώνεται στο 50%, δηλαδή στο μισό (από 55% στο 27,5%).

Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών, εξαιρείται από τη φορολόγηση των επιδοτήσεων και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 90% των αγροτών λαμβάνουν επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.

Θεωρώ πως η παρέμβαση αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την οικονομική ελάφρυνση, ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για μία ορθή και δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου και την οικονομία της χώρας. Αυτό δεσμεύεται η σημερινή κυβέρνηση να πράξει στα επόμενα βήματά της, σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
-      Ο Βουλευτής συνυπέγραψε με άλλους 20 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αναφορά προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: την παράταση της προθεσμίας υποβολής φακέλου από τους αγρότες για την έκδοση άδειας χρήσης υδάτων, η οποία έληγε στις 30/04/2015.

Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο, πολλοί αγρότες δεν είχαν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απειλούνταν με πρόστιμα.

-      Επιπροσθέτως, υπέγραψε Ερώτηση ομάδας Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με:


Αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα.
Πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων του νομού Κιλκίς και όχι μόνο, ζητώντας από το Υπουργείο να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς επίλυση του ζητήματος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Όσον αφορά στο ζήτημα της αυθαίρετης μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας των αγροτικών φωτοβολταϊκών από τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ, ο Βουλευτής ενημερώνει πως είναι έτοιμη για κατάθεση, στο επόμενο νομοσχέδιο, Τροπολογία του αρμόδιου Υπουργείου που θα ρυθμίζει το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.