Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

«Το μυθιστόρημα είναι ένα σύμπαν με ιδέες»

Γράφει η Χαρούλα Καραμπίδου
Συνάντηση με το συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό στην παρουσίαση του βιβλίου του «Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμοσίνο».
(φωτογραφίες: Ζωή Παπαδοπούλου, Studio Photo ZOOM Κιλκίς)
Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν διαβάσει το βιβλίο «Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμοσίνο» μέσα σε δύο ημέρες. Αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα ογκώδες έργο 780 σελίδων εύκολα συμπεραίνει ότι αν μη τι άλλο είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.
Τρία χρόνια μετά το «Ανεμώλια» ο Ισίδωρος Ζουργός έχοντας στη φαρέτρα του πλήθος μυθιστορηματικών όπλων και τεχνασμάτων μας καθιστά αόρατους συνοδοιπόρους του Ματίας Αλμοσίνο σε ένα περιδιάβασμα ζωής, μια ιστορική περιήγηση στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, στην ιστορία της ιατρικής και της επιστήμης. Τοπία περίτεχνα σκηνογραφημένα, άνθρωποι και γεγονότα, σχηματίζουν μια αλληλουχία πινάκων ζωγραφικής όπως αυτών των ευρωπαίων πνευματωδών παρατηρητών της εποχής. Μυθοπλασία και πραγματικότητα μπερδεύονται γλύκα συνθέτοντας ένα μαγικό ταξίδι που σου αφήνει μια αίσθηση ευδαιμονίας και πληρότητας.

Ο Ματίας Αλμοσίνο είναι ένας στοχαστής, ένας αναζητητής της αλήθειας μακριά από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και το σκοταδισμό. Όταν η μοίρα τον στενεύει σαν ρούχο παλιό, φεύγει. Ανοίγει καινούρια μονοπάτια, βάζει ρότα για νέες θάλασσες. Και εμείς τον ακολουθούμε προς το φως της γνώσης, τη χαρά του δοσίματος και της εκπλήρωσης του σκοπού πάντα με τις αισθήσεις τεταμένες και την καρδιά μας ανοιχτή. 

Το βιβλίο είναι ένα μωσαϊκό θρησκειών, παραδόσεων, πολιτισμών, χαρακτήρων. Μιλά για τη διττή φύση του ανθρώπου, τον έρωτα, τη μνήμη, το θάνατο, το θεό, τις σχέσεις, την ταυτότητα, τη μελαγχολία, τη μοναξιά του χαρίσματος.

Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός βρέθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κιλκίς για να συνομιλήσει με φίλους και αναγνώστες για το τελευταίο του βιβλίο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι λέσχες ανάγνωσης της βιβλιοθήκης , της Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών ν. Κιλκίς καθώς και της Αξιούπολης «Υπατία» του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού εξήγησε: «Το μυθιστόρημα είναι ένα σύμπαν με ιδέες όπου πιθανώς η μία συγκρούεται με την άλλη, η μία συμπληρώνει την άλλη. Έχουμε έναν ουμανισμό που νοσταλγεί το θεό. Στην περίπτωση του Ματίας, ο ουμανισμός είναι αρκετά σαφής. Πέρα από αυτό δεν προτάσσει τίποτα το ίδιο το βιβλίο. Ο λογοτεχνικός χαρακτήρας είναι πολύ ισχυρός, αινιγματικός και φλερτάρει με τις ρευστές ταυτότητες και πολλά άλλα στοιχεία της εποχής του. Ήθελα να τοποθετήσω την αφηγηματική κάμερα αρκετά ψηλά από την Ελλάδα, για την ακρίβεια πάνω από την Ευρώπη. 

Ήθελα να φτιάξω ένα πρόπλασμα, ένα πήλινο ειδώλιο του ευρωπαίου ανθρώπου όπως τον φαντάστηκα εγώ. Υπηρέτη της επιστήμης, αφοσιωμένο στον ανθρωπισμό αλλά με πολύ μεγάλο σεβασμό στην ετερότητα. Ο Ματίας Αλμοσίνο υπηρετεί τον ορθό και επιστημονικό λόγο. Τάσσεται ως ζωή στον ουμανισμό και στην προσφορά ενώ ταυτόχρονα δεν περιφρονεί το μεταφυσικό ή υπερβατικό βίωμα. Την πάλη ανάμεσα στον ορθό λόγο και στο θαύμα ήθελα να τη μεταφέρω στο μυθιστόρημα. Ο Ματίας είναι σύμβολο της εποχής του που ζει όμως αυτόν το φιλοσοφικό διχασμό. Ορθός λόγος έως που; Είναι ένας προδιαφωτιστικός ήρωας που ουσιαστικά προλαμβάνει την ιδέα του διαφωτισμού αλλά από εκεί και πέρα κι αυτός συμμετέχει ενός προσωπικού ενορατικού κόσμου».

Όσο για το τι θα συμβούλευε τα νέα παιδιά στον καιρό της κρίσης σαν συγγραφέας και πατέρας έξω από το συγκεκριμένο κείμενο απαντά πως οι άνθρωποι ξέρουν καλύτερα για τον εαυτό τους. «Η ιστορία του ελληνισμού είναι πολλών αιώνων ,το ελληνικό κράτος είναι μια υποδιαίρεση του ελληνισμού. Μήπως πιθανώς θα ζήσουμε μια εποχή που οι ελληνικές κοινότητες θα ανθίσουν ανά τον κόσμο και αυτό το μίζερο θλιβερό κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει με τον τρόπο που υπάρχει; Δεν μπορώ να συμβουλέψω τίποτα τα νέα παιδιά, ας ακολουθήσουν τη φωνή της λογικής και εσωτερικές φωνές και θέλω να τους πω, πως αυτόν τον τόπο θα το έχουν μέσα τους και δε θα τον ξεχάσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.