Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Μαχητική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και πορεία προς το τουρκικό προξενείο της πόλης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 αθώων θυμάτων της θηριωδίας που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.
Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που εκπροσωπεί 431 πρωτοβάθμια σωματεία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και βροντοφώναξαν, «Δεν ξεχνάμε, τιμάμε τους νεκρούς μας».

Στην αρχή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 νεκρών από τον πατέρα Λάζαρο μπροστά στο μνημείο της Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης στο κηπάριο της οδού Ερμού, όπου έγινε κατάθεσε στεφάνου από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστο Τοπαλίδη. Στο χώρο της εκδήλωσης η συντονιστική επιτροπή νεολαίας της ΠΟΕ είχε δημιουργήσει ένα πανό όπου έγινε απογραφή των γενοκτονημένων προγόνων μας, σε ειδικό στάντ, δίνοντας έτσι με το δική της τρόπο τον αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη της γενοκτονίας.

Η εκδήλωση
Στην κεντρική εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας παρέστησαν χιλιάδες πολίτες, ενώ μέλη των ποντιακών σωματείων κρατούσαν λάβαρα και σημαίες των συλλόγων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οργανωμένα συμμετείχε και οι Αρμένιοι με πανό. Στην εκδήλωση παρέστησαν δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων τόνισε πως «η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, είναι πρωτίστως ημέρες καθήκοντος και ευθύνης. Η 19η Μαΐου δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αφορά κυρίως στο παρόν και το μέλλον, γιατί 353.000 θύματα, Έλληνες του Πόντου, περιμένουν ακόμα τη δικαίωση. Αυτό το βάρος της μεγάλης ευθύνης, οφείλουμε εμείς να το σηκώσουμε. Και όταν λέων εμείς, εννοώ όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στον τεράστιο αγώνα που δίνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στον αγώνα που δίνει σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός, για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι βαρύ αυτό το χρέος που φέρουμε στους ώμους μας, εδώ όμως θα δείξουμε την ψυχή μας, που πρέπει να είναι αντάξια των αδελφών μας των Ελλήνων του Πόντου. 

Οι Έλληνες του Πόντου, με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν να ξαναστήσουν τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Τέσσερα χρόνια πριν, το 2010 είχα την τύχη και την ευλογία να είμαι ένας από τους Έλληνες που παρακολούθησαν την πρώτη μετά από 9 δεκαετίες, Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα. Πήγα Έλληνας και γύρισα δύο φορές Έλληνας. Γιατί ένοιωσα τη φλόγα της Ποντιακής Ψυχής. Ένοιωσα τόσο το θρησκευτικό δέος στον ιστορικό Ναό της Ορθοδοξίας, όσο και το δέος της παρουσίας σε ένα από τα λίκνα του Ελληνισμού, εκεί που για χιλιάδες χρόνια ο Ποντιακός Ελληνισμός διέγραφε μια λαμπρή και ένδοξη πορεία. Ήταν πραγματικά, μια διδακτική εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που θα μου υπενθυμίζει το καθήκον που έχουμε όλοι οι Έλληνες: Και το καθήκον αυτό είναι ξεκάθαρο: Η δικαίωση του αιτήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας διεθνώς».

Ο Χρήστος Τοπαλίδης
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και την ανταπόκριση σας στο σημερινό προσκλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα. Η παρoουσία μας σήμερα εδώ, υπαγορεύεται από το ιερό χρέος, που έχουμε αναλάβει, απέναντι στην ιστορική αλήθεια, τις αξίες του ανθρωπισμού αλλά προπάντων απέναντι στις 353.000 ψυχές των Γενοκτονημένων προγόνων μας και των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο. Ένα χρέος που καθιστά μονόδρομο τον αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έως την τελική Δικαίωση.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σατανικού σχεδίου που εξύφαναν τα νοσηρά μυαλά των νεοτούρκων και μετέπειτα τούρκων εθνικιστών του Μουσταφά Κεμάλ, ενάντια σε όλους τους χριστιανικούς λαούς της Ανατολής δηλαδή Ελλήνες του Πόντου και της Μ. Ασίας εν γένει, Αρμενίους και Ασσυρίους, προκειμένου να ομογενοποιήσουν θρησκευτικά και φυλετικά την Μ. Ασία. Υπό αυτήν την διάσταση χαιρετίζουμε με ευγνωμοσύνη την Αρμενική Εθνοσυνέλευση που με ομόφωνο ψήφισμα της αναγνώρισε την Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων της Ανατολής στην επέτειο της Εκατονταετίας από την Γενοκτονία του Αρμενικού Λάου.

Δυστυχώς η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία εξακολουθεί την ίδια γενοκτονική πολιτική καθώς αρνείται πεισματικά ακόμη και σήμερα να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τα διαπραχθέντα εγκλήματα. Διαπράττει με αυτό τον τρόπο το τελικό στάδιο του εγκλήματος της Γενοκτονίας, την Γενοκτονία δηλαδή της Μνήμης, μέσω της άρνησης τέλεσης του εγκλήματος. Και βέβαια δεν αρκείται σε παραλείψεις αλλά και με πράξεις επιδιώκει την εξάλειψη της ιστορικής μνήμης της παρουσίας των προγόνων μας στις ιστορικές τους κοιτίδες, με την καταστροφή και βεβήλωση των ιστορικών μας μνημείων, όπως η πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσουλμανικό τέμενος».

Ο Γιώργος Παρχαρίδης
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) Γιώργος Παρχαρίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως «χρέος μας όμως Ιερό είναι, όχι μόνο να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και να διεκδικούμε αγωνιστικά την Διεθνή Αναγνώριση μέχρι την τελική δικαίωση και η δικαίωση σήμερα μπορεί να επέλθει μόνο με την αναγνώριση και το αίτημα συγγνώμης από την σύγχρονη Τουρκία. Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθόρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης αφού δυστυχώς προηγουμένως αποσιωπήθηκε και απωθήθηκε σκόπιμα εκτός μνήμης στο όνομα και στο βωμό της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Εμείς ως άμεσοι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας δεν έχουμε το δικαίωμα και βεβαίως δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι αγνοούμε την ιστορία μας. 

Δεν ξεχνούμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Αυτό μας ζητούν οι 353.000 τρομαγμένες ψυχές κατά το πλείστον αλειτούργητων και άταφων προγόνων μας θυμάτων της εγκληματικής εθνοκάθαρσης που εμπνεύστηκαν οι νεότουκοι και ενστερνίστηκαν και ολοκλήρωσαν οι Κεμαλικοί. Η μη καταδίκη και ατιμωρησία των υπευθύνων της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των ναζιστών για την πραγματοποίηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων. Η σημερινή Τουρκία διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δυστυχώς έχει υιοθετήσει την άρνησης της γενοκτονίας η οποία και εκδηλώνεται με απροκάλυπτη παραχάραξη της ιστορίας. Ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος ποντιακός ελληνισμός αμάχητο τεκμήριο και ζωντανό κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού θα αγωνιστεί συντονισμένα και με κάθε θεμιτό μέσο για την διεθνή αναγνώριση».

Ο Πίτερ Κουτουτζιάν
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο αρμενικής καταγωγής σερίφης Κομητείας του Μίντλσεξ της Μασαχουσέτης Πίτερ Κουτουτζιάν μεταξύ άλλων τόνισε: «είναι εξαιρετική τιμή για μένα να βρίσκομαι κοντά σας σήμερα, καθώς -μαζί- τιμούμε την τραγική αυτή ημέρα – Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – των Χριστιανικών πληθυσμών - στην παγκόσμια ιστορία μας. Είμαι Αμερικανός εκ γενετής –από τη Μασαχουσέτη– όμως η ψυχή μου δεν αποχωρίζεται ποτέ την ιστορική Αρμενία, όπου έζησε κάποτε η οικογένειά μου. Και για αυτό το λόγο, γνωρίζω και κατανοώ τόσο καλά το θυμό και τη λύπη που συνοδεύουν αυτήν την ημέρα Μνήμης για σας και τις οικογένειές σας – όμως επίσης – γνωρίζω και κατανοώ τη σημασία της ημέρας εξίσου. Διότι, όπως μου έμαθε ο πατέρας μου, και όπως ο πατέρας του έμαθε αυτόν – αλλά και όπως εγώ διδάσκω σήμερα στα παιδιά μου – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ. 

Προέρχομαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – τη χώρα των μεταναστών – και η ιστορία της οικογένειας μου το ενσαρκώνει αυτό. Οι παππούδες μου Αμπραχάμ και Ζαρούχι εγκατέλειψαν καταδιωγμένοι το χωριό τους Μαράς της Τουρκίας, έχοντας μόλις λίγα ρούχα μαζί τους, για να γλυτώσουν από τη Γενοκτονία που αφαίρεσε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους της Αρμενίας – αλλά παράλληλα και σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Υπήρξαν μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών και αντίκρυσαν σκηνές που ήταν τόσο απερίγραπτες, ώστε το μόνο που έκαναν –μετά τη βίαιη εγκατάλειψη της πατρίδας τους – ήταν να μη μιλήσουν για όσα είδαν και έζησαν. Αυτή ήταν μια αρκετά συνηθισμένη αντίδραση την εποχή εκείνη της ιστορίας – η γενιά τους αποσιώπησε τα όσα τρομακτικά βίωσε και αντίκρυσε, ώστε οι άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, όπως ο πατέρας μου – να μην υποφέρουν.

Η ιστορία του παππού μου είναι μόλις μία από τα εκατομμύρια ιστοριών που ελέχθησαν από τους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους – τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας στην οθωμανική επικράτεια. Διότι στις αρχές του 20ού αι., η Γενοκτονία που διαπράχθηκε εις βάρος των προγόνων μας κατά τη διάρκεια και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδεσε τους λαούς μας για πάντα στην ιστορία. Το 1914 διώκονται οι Έλληνες της Θράκης και έναν χρόνο μετά, το 1915, επιτελείται η Γενοκτονία των Αρμενίων. Οι ομοιότητες ανάμεσα στην τραγική εμπειρία των Ελλήνων και των Αρμενίων δεν διέφυγαν της προσοχής του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μοργκεντάου. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ο Αμερικανός πρέσβης στις Αναφορές του επισήμανε τις ομοιότητες στις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν από την Οθωμανική κυβέρνηση για την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών, τα έτη 1913 και 1914, και των Αρμενίων τον επόμενο χρόνο. Μέχρι το 1923 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο μέσω βιαιοτήτων και πείνας. Και για τους δύο λαούς μας, αυτή η εποχή του χρόνου είναι από τις ιερότερες, τόσο για τους Έλληνες του Πόντου όσο και για τους Αρμένιους. Διότι αγωνιζόμαστε για να επιστήσουμε την προσοχή σε μια απίστευτη αδικία – σε μια τρομακτική περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, όταν οι πρόγονοί μας έπεσαν θύματα συστηματικής σφαγής που διαπράχθηκε εις βάρος των ανθρώπων μας για αυτό που ήταν, και όχι για κάτι που έκαναν. Όχι για κάποιο έγκλημα που διέπραξαν ή μια παρανομία από μέρους μας, αλλά κυρίως λόγω της θρησκείας μας. Περίπου μια ολόκληρη γενιά αφαιρέθηκε μέσω της Γενοκτονίας.

Γνωστοποιήστε το ζήτημά σας ευρύτερα στον κόσμο μέσω της ένωσης με άλλες κοινότητες που έχουν βιώσει γενοκτονία, ώστε να ενώσετε τις δυνάμεις και να δείξετε στον κόσμο ότι είναι περισσότερο από κάτι που συμβαίνει στους άλλους. Και να το τοποθετήσετε στο πλαίσιο του τι πραγματικά ήταν... Γενοκτονία των Χριστιανών. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν σήμερα στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και όλα τα στελέχη της για την πρόσκληση να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, σε ένα τόσο σημαντικό, ισχυρό και σημαντικό γεγονός. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς που έχετε αφιερώσει το χρόνο ώστε να είστε εδώ και να θυμάστε. Χωρίς εσάς, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Και σας υπόσχομαι ότι θα ενισχύσω τις προσπάθειές σας με οποιοδήποτε τρόπο, και με κάθε τρόπο που μπορώ, ώστε να επιτευχθεί η επίσημη αναγνώριση της χριστιανικής γενοκτονίας μας σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ πολύ. Και είθε ο Θεός να ευλογεί τους μάρτυρές μας, και είθε ο Θεός να μας ευλογεί όλους ως επιζώντες. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!!!».

Το ψήφισμα
Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης από την γενική γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γεωργία Κυριακίδου, όπου μεταξύ άλλων καλεί την Τουρκία, «να αναγνωρίσει ως διάδοχο κράτος την Γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενάντια στους Χριστιανικούς λαούς Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, λυτρώνοντας τους πολίτες της και την ίδια από το άγος των προκατόχων της. Να σεβαστεί θεμελιώδεις ελευθερίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Οι συμμετέχοντες
Εκτός από τους χιλιάδες πολίτες και τους δεκάδες εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους συλλόγων, το παρών τους έδωσαν οι βουλευτές, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γκιουλέκας ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης ΝΔ, Αντώνης Γρέγος Χ.Α, Σταυρούλα Ξουλίδου ΑΝΕΛ, Φώτης Γραικός ΧΑ, Άρτεμις Ματθαιόπουλος ΧΑ, Γιάννης Αντωνιάδης ΝΔ. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Συκεών – Νεάπολης Σίμος Δανιηλίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου. Το παρών έδωσαν επίσης ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και βουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι πρώην βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Τάσος Ιντζές, ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης.

Η χορωδία
Στη συνέχεια η χορωδία του συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας – Συκεών Θεσσαλονίκης με χοράρχη τον Γιώργο Μπίλλη, απέδωσε δύο ποντιακά τραγούδια. Την ποντιακή ιστορία σε στίχους Σάββα Μαυρίδη και το παραδοσιακό «Αϊτέντς επαραπέταναν», με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Κυριακίδη και του Μάκη Παπαδόπουλου στο ούτι.

Η πορεία
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία των συγκεντρωμένων, όπου στην κεφαλή της, ήταν οι νέοι με νταούλια από τη σχολή του Κώστα Ζώη, ακολουθούσαν νέες μαυροφορεμένες κρατώντας από ένα αναμμένο κερί στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, το πανό της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το πανό με την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ μαζί με τους επισήμους και τον κεντρικό ομιλητή και κατέληξαν μέσω των δρόμων Αγίας Σοφίας, Εγνατία, Λεωνίδα Ιασωνίδη και Αγίου Δημητρίου έξω από το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης.

Αρκετές εκατοντάδες μέτρα είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με λεωφορεία των ΜΑΤ και έκαναν φραγμό να μην προχωρήσει η πορεία. Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ και της ΔΙΣΥΠΕ έφτασαν έξω από το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης όπου οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων δεν τους επέτρεψαν να τοιχοκολλήσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Αφού δημιουργήθηκε ένταση, με τον Πρόεδρο της ΠΟΕ Χρήστο Τοπαλίδη και τον πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργο Παρχαρίδη, να μην τους αφήνουν αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν στον εξωτερικό τοίχο και τους προέτρεπαν να επικολλήσουν το ψήφισμα σε παρακείμενο δένδρο, τελικά μετά από αψιμαχίες, το ψήφισμα το έλαβε και το επικόλλησε ο Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ του ελληνικού κοινοβουλίου, και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ.

Οι συγκεντρωθέντες αφού τους ανακοινώθηκε η επικόλληση του ψηφίσματος στο τουρκικό προξενείο έψαλαν τον εθνικό ύμνο και αποχώρησαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.