Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Μήπως υποφέρεις από κατάθλιψη;

Του Όμηρου Σαββίδη*
Αισθάνεσαι κουρασμένος, θλιμμένος, ή εκνευρισμένος, χωρίς να μπορείς να αποδώσεις ακριβώς, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Μήπως είσαι πολύ ευσυγκίνητος ή από την άλλη δεν μπορείς να κλάψεις με τίποτα ενώ θέλεις; Μήπως εμφανίζεις επίμονους πονοκεφάλους, ζαλάδες ή γαστρεντερικές διαταραχές; Αυτά και πολλά άλλα συμπτώματα, οδηγούν στην υποψία ύπαρξης κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή νόσος που η συχνότητά της αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό συντελεί σίγουρα ο τρόπος ζωής που έχουμε υιοθετήσει. Ορισμένοι ερευνητές ενοχοποιούν γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες. Όποια πάντως και αν είναι η αιτιολογία αυτό που έχει σημασία αρχικά είναι να γίνει σωστή διάγνωση.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι ίδια για όλους και μάλιστα είναι πολύ συχνά τα αποκαλούμενα άτυπα καταθλιπτικά συμπτώματα. Μπορεί να υπάρχει αϋπνία ή μεγάλη υπνηλία. Αύξηση ή ελάττωση της όρεξης, πεσμένη ή ακόμα και ανύπαρκτη ερωτική διάθεση. Οι περισσότεροι έχετε ακούσει για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. 

Πρόκειται για σωματικές εκδηλώσεις από διάφορα όργανα, που δεν αποδίδονται σε παθολογικά αίτια αλλά έχουν ψυχολογική προέλευση. Εδώ αξίζει να τονίσουμε, πως τα συμπτώματα δεν είναι φανταστικά, υπάρχουν στην πραγματικότητα, απλά η προέλευση τους έχει ψυχικό υπόβαθρο. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι ασθενείς να αναζητούν βοήθεια σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων χωρίς να βρίσκουν θεραπεία, αφού δεν αντιμετωπίζεται η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα υπάρχουν ταμπού και φοβίες όσον αφορά τις ψυχικές ασθένειες. Πολλοί πιστεύουν, πως στον Ψυχίατρο πηγαίνουν μόνο οι τρελοί ή πως ο Ψυχίατρος θα δώσει φάρμακα που θα τους κάνουν φυτό. Όταν πονάει το στομάχι μας θα πάμε στον Γαστρεντερολόγο, όταν έχουμε κάποιο δερματικό εξάνθημα θα επισκεφτούμε Δερματολόγο. Όταν λοιπόν έχει πρόβλημα η διάθεση ή το συναίσθημά μας γιατί να μην πάμε στον ειδικό;

Η κατάθλιψη είναι μία αντιμετωπίσιμη πάθηση αρκεί να γίνει σωστή διάγνωση πρωταρχικά. Η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή συνδυασμό και των δύο. Αν επιλεχθεί φαρμακευτική αγωγή δεν σημαίνει πως θα τη λαμβάνει ο ασθενής εφ όρου ζωής.

Όσο πιο άμεσα επισκεφθεί κάποιος έναν ειδικό τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βγει πιο γρήγορα από το σκοτάδι της κατάθλιψης. Χρειάζεται χρόνος, άλλα το σημαντικό είναι να μπουν οι βάσεις ώστε το άτομο να προχωρήσει με σιγουριά και αισιοδοξία στη ζωή του.

* ΟΜΗΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
ΚΑΛΟΥΔΗ 32
2341075445-6972095222
savvidisomiroskilkis.blogspot.gr

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.