Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

70 χρόνια από την Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Δελτίο τύπου ΚΚΕ 
Την Κυριακή 10 Μάη, το πρωί, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την Τ.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ και το Τ.Σ. Κιλκίς – Πέλλας της ΚΝΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κεντρική ομιλία έγινε στο Άγαλμα του Αντάρτη (στην οδό Ούλωφ Πάλμε), από το Γραμματέα της Τ.Ε. Κιλκίς, Κώστα Σιδηρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης η οποία σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου. Ακόμα αναφέρθηκε στις αιτίες και τα διδάγματα που βγαίνουν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την άνοδο του φασισμού, ο οποίος στηρίχθηκε από το αστικό πολιτικό σύστημα και από μονοπωλιακούς ομίλους, καθώς και σε μια σειρά γεγονότων που διαστρεβλώνονται από τους αστούς με σκοπό την παραχάραξη της ιστορίας, όπως η υπόθεση «Κατίν», το «μοίρασμα του κόσμου στη Γιάλτα» κ.ά.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης έγινε και αποκατάσταση της επιγραφής του Αγάλματος, η οποία γράφει: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ ΔΣΕ», και η οποία είχε «χαθεί» κατά τη διάρκεια εργασιών στην περιοχή.

Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν δύο στάσεις, με σκοπό την ανάδειξη ιστορικών τοποθεσιών και γεγονότων σχετικών με την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Η πρώτη στάση έγινε στο ύψος του Σιντριβανιού, δίπλα στη ΛΑΦ Κιλκίς, επί της 21ης Ιουνίου. Εκεί ο Ιορδάνης Αγαθόπουλος αναφέρθηκε στο κτίριο που βρισκόταν στο σημείο, όπου κατά τη διάρκεια της κατοχής λειτουργούσε το στρατοδικείο και στο οποίο δικάστηκαν και βασανίστηκαν πολλοί αντάρτες και αγωνιστές. Εκεί κρατούσαν και τον καπετάν Γαρέφη όταν πιάστηκε. Απ' έξω είχε μαζευτεί όλος ο πληθυσμός του Κιλκίς, ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Η δεύτερη στάση έγινε στο Σταυροδρόμι του Νοσοκομείου, όπου ο Θόδωρος Αθανασιάδης παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό της μάχης του Κιλκίς και αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός, όπου οι συνεργάτες των Γερμανών που ήταν οχυρωμένοι στο νοσοκομείο ύψωσαν λευκή σημαία για να παραδοθούν στον ΕΛΑΣ, αλλά όταν οι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ πήγαν να διαπραγματευτούν, οι ταγματασφαλίτες τους γάζωσαν με πολυβόλο σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς. Στη συνέχεια ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το νοσοκομείο που ήταν από τα τελευταία οχυρά των ταγματασφαλιτών.

Επίσης στο Σταυροδρόμι του Νοσοκομείου, συνελήφθη και ο αρχι-ταγματασφαλίτης Δάγκουλας. Τραυματισμένος από σφαίρα, κρύφτηκε σε γειτονικό σπίτι παριστάνοντας τον ΕΛΑΣίτη, αλλά έγινε αντιληπτός από ένα Αετόπουλο και με τη συνδρομή ανταρτών συνελήφθη, οδηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεψύχησε.

Αναφορά, επίσης, έγινε και στο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο, το οποίο υπήρξε έδρα της εθνοφυλακής και κέντρο βασανιστηρίων κατά αντιστασιακών της Κατοχής, αμέσως μετά το τέλος των Δεκεμβριανών και την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Εκεί βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές που ανήκαν στις οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.