Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

"Γιατί βία; Γιατί πόλεμος;" - Εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στις 27 Μαΐου 2015

"Πρακτικά το μαζί μπορεί να συμβεί μόνο όταν έχω κατανοήσει πως το "εγώ" μου δεν αποτελεί το κέντρο του κόσμου και πως η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι η στιγμή της συνάντησής μου με τον άλλο", λέει ο πατέρας Ιουστίνος-Ιωάννης Κεφαλούρος, ιδρυτής του Together, του Κέντρου Κέντρου Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου, στην Ξηροκρήνη, στη δυτική πλευρά της πόλης.
Η πίστη για τον πατέρα Ιουστίνο που φέρνει μια φρέσκια διαφορετική φωνή στην πολυπολιτισμική αύρα της πόλης, "είναι ένα μέγεθος, το οποίο ο άνθρωπος το έχει απόλυτη ανάγκη για να πορευθεί στη ζωή του. Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει σε τι θα πιστέψει, ακόμη κι αν αυτό είναι ο εαυτό του. Σ αυτή την περίπτωση βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος της εσωστρέφειας και της έλλειψης κοινωνικοποίησης. Η πίστη σε κάποια θρησκεία δημιουργεί το δεσμό με την ομάδα και καλύτει τηνανάγκη να ανήκεις κάπου. Επίσης καλύπτει τις όποιες μεταφυσικές ανάγκες του ανθρώπου απαντώντας στα υπαρξιακά του ερωτήματα".

Ο πατέρας Ιουστίνος Ιωάννης Κεφαλούρος θα είναι ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ στις 27 Μαϊου στις 20.30 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Γκάντι-Τολστόι ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
..."Από τη μια πλευρά υπάρχει η ευεργεσία του νόμου της αγάπης, και από την άλλη η υπάρχουσα τάξη της ζωής που εδώ και αιώνες παράγει έναν άδειιο, αγχώδη, ανήσυχο και ταραγμένο τρόπο ζωής που αντιμάχεται το νόμο της αγάπης και βασίζεται στη χρήση της βίας.

Αυτή η αντίφαση πρέπει ν' αντιμετωπισθεί και δεν θα είναι ευνοϊκή για τον ξεπερασμένο νόμο της βίας αλλά για την αλήθεια που κατοικεί στις καρδιές των ανθρώπων από την μακρινή αρχαιότητα :την αλήθεια δηλαδή ότι ο νόμος της αγάπης είναι σε συμφωνία με τη φύση του ανθρώπου. Όμως οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν την αλήθεια αυτή στην πλήρη έκτασή της μόνο όταν θα έχουν απελευθερωθεί απόλυτα από όλες τις θρησκευτικές και επιστημονικές δεισιδαιμονίες και από όλες τις οφειλόμενες σε αυτές παραπλανήσεις και σοφιστικές στρεβλώσεις που εδώ και αιώνες παρεμποδίζουν την αναγνώρισή τους.

Για να σώσετε ένα πλοίο που βυθίζεται , είναι απαραίτητο να πετάξετε στη θάλασσα τα έρμα, τη σαβούρα , η οποία , αν και η οποία αν και μέχρι πρότινος ήταν απαραίτητη, τώρα μπορεί να προκαλέσει τη βύθιση του πλοίου. Το ίδιο κρύβει και με την επιστημονική δεισιδαιμονία που κρύβει από την ανθρωπότητα την αλήθεια της ευημερίας της".

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από την συγκλονιστική αλληλογραφία Γκάντι -Τολστόι για τη βία και τον πόλεμο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο "ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ: ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ (Γκάντι-Τολστόι, Φρόιντ-Αινστάιν ) " εκδ ΑΡΧΕΤΥΠΟ.

Εκδήλωση -Συζήτηση
Αυτό το βιβλίο όπου τέσσερις από τους σπουδαιότερες μορφές του καιρού μας, Τολστόι, Γκάντι, Αϊνστάιν, Φρόιντ διεισδύουν στο μέγιστο αυτό πρόβλημα της Βίας και του Πολέμου υ ταλανίζει αιώνες την ανθρωπότητα αναζητώντας απαντήσεις, γίνεται αφορμή για την εκδήλωση-συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λ, Στρατού 2Α).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά και στο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εμφάνιση θρησκειών στην πορεία της ανθρωπότητας, ενώ θ αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

· Τι είναι αυτό που μας στρέφει ξανά και ξανά στη βία;

· Υπάρχει κάποια δύναμη ανυπέρβλητη που μας εμποδίζει να ζούμε ειρηνικά;

· Υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε τις πραγματικές αιτίες της καταστροφικής αυτής συμπεριφοράς μας;

· Μπορεί να υπάρξει κάποια ...θεραπεία για το φοβερό πρόβλημα;

Οι ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Χάσαν Μπαντάουι, ο ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Ντέμης Κυριάκου, ο π Ιουστίνος Κεφαλούρος Διευθυντής Κέντρου Together (Διαχριστιανικού-Διαθρησκειακού-Διαπολοτισμικού Διαλόγου) και ο Στέφανος Ελμάζης, διευθυντής του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ & Εκδόσεων Αρχέτυπο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει απαγγελία ποίησης του Σούφι ποιητή Ρουμί με τη συνοδεία μουσικής (πιάνο και κρουστά).

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.