Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Διδασκαλία των Λατινικών και των αρχαίων Eλληνικών για όλους τους μαθητές σε όλα τα Γαλλικά σχολεία.

Σήμερα όλοι οι Γάλλοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, όποιο σχολείο και αν παρακολουθούν και όποιες και αν είναι οι δυσκολίες τους ή η μαθητική πορεία τους, έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν τις γλώσσες και τους πολιτισμούς της ελληνολατινικής Aρχαιότητας στο πλαίσιο των κατ’επιλογήν μαθημάτων που προσφέρονται σε όλους χωρίς καμία διάκριση. Έτσι, με την έναρξη του σχολικού́ έτους 2014, ο επίσημος αριθμός μαθητών που παρακολουθούσαν Λατινικά ή αρχαία Ελληνικά υπερέβαινε τις 520 000.
Από το σχολικό έτος 2016, σε ένα κράτος το οποίο ανησυχεί για το γλωσσικό επίπεδο των μαθητών του και προβάλλει ως στόχο την επιτυχία για όλους τους μαθητές και τη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών στον αυριανό πολίτη, τα Λατινικά και τα αρχαία Ελληνικά δεν θα είναι πλέον κατ᾽ επιλογήν μαθήματα προσφερόμενα στους μαθητές, αφού πλέον δεν θα είναι καν πραγματικά μαθήματα.

Mετατρέπονται σε «Διαθεματικές Πρακτικές Διδασκαλίες» (Enseignements Pratiques Interdisciplinaires : E.P.I.) και τίθενται σε ανταγωνισμό με όλα τα άλλα προγράμματα του σχολείου, το οποίο θα έχει την ευθύνη να κάνει την “επιλογή” ανάμεσά τους σύμφωνα με τους πόρους που θα του διατεθούν.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η διδασκαλία των γλωσσών και των πολιτισμών της λατινικής και ελληνικής Aρχαιότητας θα χάσει τη θέση την οποία κατέχει σήμερα στη Γαλλία, αφού η διατήρησή της θα εξαρτάται από την καλή διάθεση των τοπικών σχολικών οργανισμών και θα αποτελεί αναπόφευκτα αντικείμενο διαμάχης και ανταγωνισμού ανάμεσα σε αυτά τα μαθήματα και άλλα νέα προγράμματα.

Aρνούμαστε τη μετατροπή των Λατινικών και των αρχαίων Ελληνικών σε αόριστο συμπλήρωμα πνευματικής καλλιέργειας.

Aρνούμαστε τη μετατροπή των Λατινικών και των αρχαίων Ελληνικών σε διδακτικό αντικείμενο που θα προορίζεται μόνο για ένα στενό κύκλο εκλεκτών.

Διατυπώνουμε έντονο αίτημα οι γλώσσες και οι πολιτισμοί της λατινικής και της ελληνικής αρχαιότητας – που είναι τα κατ ̓ εξοχήν πεδία διαμόρφωσης των εννοιών «πολίτης» και «πολιτεία» – να εξακολουθούν να προσφέρονται σε όλα τα γυμνάσια ως ετήσιο μάθημα, το οποίο θα διδάσκουν ειδικά καταρτισμένοι φιλόλογοι στα Λατινικά και τα αρχαία Eλληνικά και πολύ ικανοί χάρη στην εκπαίδευσή τους να γεφυρώνουν διαφορετικά γνωστικά πεδία.

Όσοι επιθυμούν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους μπορούν να υπογράψουν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://secure.avaaz.org/fr/petition/Madame_la_Ministre_Latin_et_grec_ancien_pour_tous_les_eleves_dans_tous_les_etablissements/?tyWQljb

http://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.