Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Κάλεσμα Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασία (ΔΑΣ–ΟΤΑ) εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας

Υπογράφει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ–ΟΤΑ) εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας-Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Στις επερχόμενες εκλογές για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ ψήφισε με γνώμονα το τι συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε ανάγκη.

- Μην επιτρέψεις, για άλλη μια φορά, να σε εκπροσωπήσουν ηγεσίες που θέλουν τους εργαζόμενους και το κίνημα απλούς θεατές και χειροκροτητές των κυβερνητικών επιλογών και των εκπροσώπων τους στις Τοπικές Διοικήσεις.


Γίνε ο πρωταγωνιστής του αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών που έχουμε υποστεί, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την ανάπτυξη για τον λαό και όχι για τα μονοπώλια.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για μια τέτοια φιλολαϊκή ανάπτυξη. Για να το πετύχουμε αυτό όμως χρειάζεται κίνημα και συνδικάτα που θα ενώνουν όλους τους εργαζομένους και θα διεκδικούν ανυποχώρητα αυτά που χάσαμε και αυτά που δικαιούμαστε. 

Συνεχίζουμε τον καθημερινό, δύσκολο και επίπονο αγώνα που παίρνει δύναμη και ατσαλώνει από τους κοινούς στόχους και τις κοινές κατακτήσεις όλης της εργατικής τάξης. Οι εκλογές στις 26 Μαρτίου για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο 43ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ ας αποτελέσουν εφαλτήριο ανατροπών στους συσχετισμούς μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και ας αποδείξουμε πως χτίζεται και κατακτιέται η ενότητα όλων των εργαζομένων. 

Σήμερα έχεις πείρα και μπορείς να κρίνεις και από την εμπειρία σου στο σύλλογο μας. Θα συνεχίζεις να εμπιστεύεσαι άτομα και παρατάξεις οι οποίοι ενώ μιλάνε για ενότητα και ανεξαρτησία του κινήματος εντούτοις δεν δίνουν κανένα περιεχόμενο στις έννοιες αυτές; Είναι πια φανερό σε όλους μας ότι τα άτομα αυτά είναι εξαρτημένα και κατευθύνονται από προσωπικές φιλοδοξίες και όχι από το συλλογικό συμφέρον του σωματείου μας. 

Δεν διακηρύττουν ποτέ τις θέσεις τους πριν τις εκλογές και τις συλλογικές διαδικασίες, παρουσιάζουν συστηματική απειθαρχία στις συλλογικές αποφάσεις (απεργοσπασία, απουσία από ΔΣ, γενικές συνελεύσεις κ.α.), ενώ δεν διστάζουν να παραιτηθούν ακόμη, όταν τους «τραβήξει το αυτί» η διοίκηση, απογοητεύοντας ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους τους που τους εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, στο όνομα της προσωπικής φιλίας και της ενότητας χωρίς περιεχόμενο. 

Αγωνίσου μαζί μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Είναι αίτημα που ενώνει όλους τους εργαζομένους γιατί γεννήθηκε μέσα από τις ανάγκες της ζωής. Μισή δουλειά σημαίνει μισή ζωή. Το ΠΑΜΕ δεν δίστασε στο 41ο συνέδριο να αποσυρθεί εις ένδειξη συμπαράστασης στα 18 σωματεία που έκαναν το “έγκλημα” να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους. 

Δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν ανεχτήκαμε την νοθεία , δεν βάλαμε πάνω από τις αξίες της εργατικής τάξης, θέσεις και αξιώματα. Στο επερχόμενο συνέδριο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιβάλλουμε τις απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές και σε επίπεδο ομοσπονδίας έτσι ώστε να σταματήσει η διάκριση μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων.

Διεκδίκησε μαζί μας την άμεση κάλυψη των αναγκών στους Δήμους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες και δίνουν άλλοθι στις διοικήσεις των Δήμων για ιδιωτικοποιήσεις και απαξίωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε αυτές. Είναι φαινόμενο και στον Δήμο μας η απασχόληση εργαζομένων σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητα τους λόγω ιδιωτικοποιήσεων, όπως στα έργα, στο πράσινο και στην καθαριότητα (τεχνίτες, κηπουροί, υδραυλικοί, οδηγοί κ.α.). 

Οι άλλες δυνάμεις επέλεξαν να μην συγκρουστούν ποτέ με την Διοίκηση για την υποχρηματοδότηση των Δήμων, την έλλειψη προσωπικού, την απαξίωση δομών και υπηρεσιών ενώ μιλάνε από κοινού με τις Διοικήσεις για μια πιο δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση και περιθώρια καλύτερης λειτουργίας του «Καλλικράτη». Αποκρύπτουν ότι ο «Καλλικράτης», η αξιολόγηση και γενικά το κράτος δεν υπάρχει για να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων αλλά τις ανάγκες του κεφαλαίου για πιο μικρό και ευέλικτο κράτος, που θα προσαρμόζεται πιο γρήγορα στις απαιτήσεις της δικής τους ανάπτυξης. 

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ήταν μια στέρεη βάση για διάλογο με την κοινωνία και το οργανωμένο κίνημα για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, παρά τις διαρκείς οχλήσεις από μέρους μας, συντηρώντας έτσι το μοιρολατρικό κλίμα ότι τίποτα δεν αλλάζει. Πόσο ενώνουν τους εργαζομένους τα παραπάνω;

Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή και να πούμε αλήθειες που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να βγάλουν συμπεράσματα.

Ας μιλήσουμε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Βελτιώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από την αύξηση του ωραρίου των εργαζομένων κατά μια ώρα; Γιατί οι παιδικοί Κιλκίς μένουν εκτός ΕΣΠΑ ενώ οι παιδικοί στην Παιονία εντάσσονται στα προγράμματα αυτά; Ως πότε θα λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με μία εργαζόμενη ανά τμήμα; Πότε θα αποκτήσουν επιτέλους άδεια λειτουργίας και πιστοποιητικά αντισεισμικής θωράκισης και πυροπροστασίας; 

Έλα να ανοίξουμε τον διάλογο σε θέματα που αφορούν την πολεοδομία. Εδώ και μερικά χρόνια το έργο της εποπτείας των ιδιωτικών έργων έχει ανατεθεί σε ιδιώτες μηχανικούς που αναλαμβάνουν να ελέγξουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς, με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη. Υπηρεσίες που κάποτε τις απολάμβανε δωρεάν ο πολίτης σήμερα τις πληρώνει αδρά. Βελτιώθηκε η ποιότητα και αυξήθηκαν τα κίνητρα για παραγωγή ποιοτικών μελετών και έργων μετά από αυτή την εξέλιξη; 

Έλα να απαντήσουμε σε θέματα που αφορούν τις τεχνικές υπηρεσίες. Μέχρι πρότινος η τεχνική υπηρεσία είχε καθαρό προσανατολισμό στην επίβλεψη έργων. Οι περισσότερες σύνθετες μελέτες ανατίθεντο σε ιδιώτες λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Σήμερα λόγω έλλειψης πόρων και αυτό το έργο το επωμίζονται οι συνάδελφοι. Το αποτέλεσμα τελικά είναι τόσο οι μελέτες, όσο και τα έργα να παράγονται πλημμελώς, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες λαθών και αστοχιών. 

Έλα να συζητήσουμε για θέματα που αφορούν τις προμήθειες. Φτάσαμε σήμερα να περιμένουμε έως και έξι μήνες, αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε ενστάσεις, για να εξασφαλίσουμε καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, ανταλλακτικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η διοίκηση συνιστά καθημερινά να υπερβαίνουμε τα στενά όρια των καθηκόντων μας και να βρίσκουμε λύσεις... Περιττό να αναφέρει κανείς ότι ο έλεγχος των προμηθειών αποτελεί έναν μικρό άθλο για τους συναδέλφους αφού δεν υπάρχει οργανωμένη αποθήκη και όλα τα προμηθευόμαστε απευθείας από τον επιχειρηματία. Ποιος θα μιλήσει για αυτά τα προβλήματα; 

Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση, πιστεύουμε, να μιλήσουμε για την καθαριότητα και το πράσινο. Μια χούφτα εργαζόμενοι παλεύουν καθημερινά να καθαρίσουν νεκροταφεία, πλατείες, σχολεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε έναν Δήμο με τεράστια έκταση. Ότι δεν συμφέρει τον ιδιώτη το φορτώνεται ο Δήμος ενώ τα φιλέτα ανατίθενται ευχαρίστως σε αυτούς. Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι κάθε χρόνο και λιγότερα ενώ τα μέτρα ασφαλείας του προσωπικού είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα είναι σύνηθες φαινόμενο και από τύχη έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. 

Έλα να πάρουμε θέση και να απαντήσουμε αν θα ανεχτούμε την παράδοση των δημοτολογίων, των ληξιαρχείων, των ταμείων σε ιδιώτες ή θα υπεραμυνθούμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους. Τι παραπάνω προσφέρει το ταμείο μιας τράπεζας ή ένα συμβολαιογραφικό γραφείο, οι οποίοι μάλιστα θα πληρώνονται αδρά, σε σχέση με τις δημοτικές υπηρεσίες; Πως ένα τόσο μεγάλο αρχείο που ο λαός το έχει πληρώσει μέχρι σήμερα και υπάρχει πείρα παραδίδεται δωρεάν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση για μια ζωή; Σε αυτές τις υπηρεσίες θα έχει πρόσβαση στο μέλλον ο άνεργος ή ο άπορος; 

Κλείνοντας να αναφερθούμε στις κοινωνικές δομές του Δήμου. Υπηρεσίες τόσο ευαίσθητες και ειδικά σε τόσο δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, θα έπρεπε να παρέχονται απλόχερα από το κεντρικό κράτος, χωρίς διακρίσεις και προαπαιτούμενα με γνώμονα τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων. Δυστυχώς σήμερα και αυτό το έργο το έχουν επωμιστεί οι Δήμοι απαλλάσσοντας το κράτος και από αυτήν την βασική του υποχρέωση. Τι θα γίνει εάν μειωθούν κι άλλο τα κονδύλια; Ως πότε θα στηριζόμαστε σε εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, χορηγούς και συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ); H οργάνωση της κοινωνίας μας σε αυτούς τους τομείς είναι δείκτης πολιτισμού. Θα επιτρέψουμε να καταστραφούν;

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στα προβλήματα. Οι μειώσεις των μισθών, οι απολύσεις, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι μπροστά μας. Πάλι από εμάς θα τα πάρουν και όχι από το κεφάλαιο. Τους εκπροσώπους της ΔΑΣ ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ μας γνωρίζεις. Ποτέ δεν κρύψαμε τις ταυτότητες μας, ούτε στρογγυλέψαμε τα λόγια μας για να γίνουμε αρεστοί. Προσπαθούμε καθημερινά σε συμμαχία με άλλους κλάδους και κοινωνικές ομάδες να βάζουμε εμπόδια στο πετσόκομμα των εργασιακών-ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

Δεν περιοριζόμαστε όμως σε αυτά. Δίνουμε και την προοπτική για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Μια ανάπτυξη όπου όλος ο πλούτος που θα παράγεται θα ανήκει στο λαό, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Η πρόταση μας και ο αγώνας μας είναι αυτός. Είναι αγώνας ρεαλιστικός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε. Σε ορισμένους δεν αρέσει, άλλους τους γοητεύει αλλά τους φοβίζει, άλλοι απλά αδιαφορούν. Ο καθένας πρέπει να σταθμίσει τις επιλογές που έχει: Συμμαχία με την εργατική τάξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια, με προοπτική την δική σου κοινωνία ή συμμαχία με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με προοπτική την διαιώνιση της εκμετάλλευσης των ανθρώπων του μόχθου από μια χούφτα παράσιτα;

Εμπιστεύσου τη ΔΑΣ ΟΤΑ και το ΠΑΜΕ. Επιβεβαιώθηκε σε όλα σου είπε. Σου είπε την αλήθεια. Έγκαιρα σε προειδοποίησε για τα δεινά που ζεις σήμερα, για την καπιταλιστική κρίση, για τον χαρακτήρα της Ε.Ε., το ευρώ κλπ. Μπήκε μπροστά, οργάνωσε την πάλη, είναι δύναμη σίγουρη, δοκιμασμένη στο καμίνι της ταξικής πάλης. Είναι δύναμη που μπορείς να ακουμπήσεις πάνω της, να συμπορευτείς μαζί της.


Στις 26 Μάρτη ψηφίζουμε, στηρίζουμε ΔΑΣ-ΟΤΑ
Αθανασιάδης Θεόδωρος
Αλμπάνη Ελισάβετ
Βασιλακάκης Αναστάσιος
Βασιλειάδης Συμεών(Μάκης)
Βιζυηνός Αναστάσιος
Δαμιανίδης Παναγιώτης
Ιωαννίδης Αλέξανδρος
Κελίδης Γεώργιος
Σεϊτανιώτου Ελένη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.