Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Μίλησαν για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Υπογράφει η Σωτηρία Καρολίδου*
Στην προσπάθεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς να σταθεί αρωγός σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενεργούς συμμετοχής με δράσεις πρόληψης, εντάσσεται η Ενημερωτική Ημερίδα για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορούσε στους Εκπαιδευτικούς, στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και στους Γονείς, σε όλους όσους δηλαδή έχουν σχέση με άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Στη διοργάνωση της Ημερίδας συνέβαλαν με τη συνεργασία τους η Μονάδα Υγείας Κιλκίς της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε.Δ.Υ.) που ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στο κάλεσμά μας για έγκαιρη ενημέρωση. 

Οι κυρίες Κασαμπαλή Ανθούλα, Κιουτάχιαλη Ζαφειρούλα και Μαστραντώνη Δέσποινα, εξειδικευμένες Μαίες της Μονάδας Υγείας Π.Ε.Δ.Υ. ανέπτυξαν με σαφή τρόπο και επιστημονικό λόγο το «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», ενώ ο Διευθυντής τους, κύριος Χλιουνάκης Ευάγγελος – Γιατρός Ουρολόγος, στήριξε τη δράση και ενίσχυσε την ιδέα της πρόληψης και της έγκαιρης προσέγγισης θεμάτων που αποτελούν τη λυδία λίθο για το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Έγινε σαφές ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί της πρόληψης και ότι η σωστή πληροφόρηση και η υπεύθυνη ατομική και κοινωνική συμπεριφορά μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Την ανάγκη προστασίας, της σεξουαλικής υγείας των εφήβων, τόνισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σωστή ενημέρωση μέσα από ειδικές ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας του εφήβου.

Από την εποχή που συνειδητοποιήθηκε η ύπαρξη των ΣΜΝ, η πρόληψη ήταν και εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Η πρόληψη στηρίχτηκε κυρίως κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα στην εκφοβιστική πολιτική και την προβολή των νοσηρών φαινομένων. Η απειλή της καταστροφής ήταν η συνήθης πρακτική του λεγόμενου «αντί-αφροδισιακού αγώνα». 

Μόλις τη δεκαετία του 1970 οι προσπάθειες για την πρόληψη εστιάστηκαν στην ενημέρωση. Στόχος είναι η δημιουργία και ανάπτυξη ατόμων με επίγνωση των δεδομένων και με την ανάπτυξη τάσεων υπεύθυνου τρόπου σεξουαλικής ζωής.

Όραμά μας η οργανωμένη, συνεχής και απρόσκοπτη συνεργασία όλων των επιστημονικών και κοινωνικών δυνάμεων που εργάζονται για την πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων, με σκοπό την ανάδειξη της σπουδαιότητας της έγκαιρης ανίχνευσης και της επιτήρησής τους, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και η αποτελεσματική υγειονομική θωράκιση της χώρας.

*Σωτηρία Καρολίδου 
Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς 
MSc.Φιλόλογος -Θεολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.