Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μετεγγραφές φοιτητών με σταγονόμετρο

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
Εισοδηματικά κριτήρια και πλαφόν στα Κεντρικά Ιδρύματα ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Με το σταγονόμετρο αναμένεται να γίνουν οι μετεγγραφές φοιτητών το επόμενο ακαδημαϊκό έτος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επεξεργάζεται σχέδιο δραστικής μείωσής τους με επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων στους δικαιούχους όλων των κατηγοριών, αλλά και πλαφόν για τις μετεγγραφές προς τα Κεντρικά Ιδρύματα.
Ανεξάρτητα με το αν ο φετινός αριθμός εισακτέων και μετεγγραφομένων θα αποφασιστεί από μια «τρόικα - Θεσμό» - στην οποία θα μετέχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια, το Υπουργείο και η Α.ΔΙ.Π. (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) - όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ή όχι, το βέβαιο είναι ότι το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δεν θα επαναληφθεί το τσουνάμι των μετεγγραφών που εμφανίστηκε πέρυσι (κατατέθηκαν πάνω από 12.000 αιτήσεις) και παραλίγο να τινάξει στον αέρα τα Κεντρικά Ιδρύματα και να αποψιλώσει τα Περιφερειακά Ιδρύματα.

Ήδη ο κ. Υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς μελετά την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων - σε αντιδιαστολή με τις οριζόντιες ρυθμίσεις που ίσχυαν.

«Ζητώ και από τους γονείς και από τους μαθητές, όταν βάζουν στις επιλογές τους πανεπιστήμια που είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να φροντίσουν να έχουν καταρχήν τη δυνατότητα να φοιτήσουν τα παιδιά τους εκεί. Βεβαίως, με τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια από την πολιτεία, την οποία θα δούμε πώς θα προσφέρουμε. Το σημερινό σύστημα, έτσι όπως το άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση, τείνει να καταστρέψει και τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και τα Κεντρικά» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του (στην «Αυγή»).

Η επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου θα αφορά τις μετεγγραφές Τριτέκνων, Πολυτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων - που πέρυσι ήσαν ελεύθερες. Για τη διευκόλυνση όμως των οικογενειών μελετώνται και μέτρα όπως χορήγηση άτοκων δανείων, διεύρυνση φοιτητικών εστιών και δικαιούχων των στεγαστικών επιδομάτων, ώστε να μπορούν οι φοιτητές που εισάγονται σε Ιδρύματα μακριά από τον τόπο διαμονής τους να ολοκληρώνουν εκεί τις σπουδές τους.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά συναντούν δυσκολίες υλοποίησης λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών και ακόμη δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΙ.Δ.Ε. Κιλκίς,
Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.