Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Γκουντενούδης: "Έχουμε να παίρνουμε 645.626 ευρώ από πρόστιμα σε διερχόμενα φορτηγά, αλλά..."

Το μείζον θέμα των διαφυγόντων κερδών από την μη είσπραξη των χρημάτων από παραβάσεις του ΚΟΚ από διερχόμενα φορτηγά διεθνών μεταφορών, επαναφέρει με έγγραφό της η διοίκηση του Δήμου Παιονίας. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης σε έγγραφό του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ενημερώνει ότι το ύψος των βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο Παιονίας από τις εν λόγω παραβάσεις φτάνει το ποσό των 645.626 ευρώ και ζητά την επίλυση του προβλήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Στο σχετικό έγγραφο προς την ΚΕΔΕ αναφέρονται τα εξής:


«Σας γνωρίζουμε ότι στα όρια του Δήμου μας, στην Εθνική οδό (ΠΑΘΕ) Αθηνών -
Θεσσαλονίκης - Ευζώνων σημειώνονται καθημερινά παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. κυρίως από διερχόμενα φορτηγά διεθνών μεταφορών οι οποίες αποστέλλονται προς βεβαίωση και είσπραξη στο Δήμο μας. Τα περισσότερα εξ' αυτών παραμένουν βεβαίως απλήρωτα αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ακινητοποίησης του οχήματος (ή του οδηγού) μέχρι την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι σήμερα στο Δήμο μας να έχουν συσσωρευτεί οφειλές ύψους 645.626 ευρώ χωρίς να υπάρχει δυνατότητα είσπραξής των. Σημειωτέον ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για τα ίδια φορτηγά που διέρχονται προς το εξωτερικό.

Πέραν του σημαντικού μέρους που είναι η απώλεια των εσόδων, όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 277 ν. 3852|2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) η ολιγωρία στην είσπραξη των εσόδων μπορεί να επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους υπευθύνους.

Στο άρθρο 14 ν. 3897/2010 (Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας και άλλες διατάξεις) προβλέπεται η διαδικασία ακινητοποίησης οχήματος και απαγόρευσης της εξόδου από τη χώρα σε περιπτώσεις μη καταβολής επιβληθέντος προστίμου από όργανα του Δημοσίου.

Επειδή ο Δήμος μας αποτελεί την πύλη Εισόδου - Εξόδου από τη χώρα (τελωνείο Ευζώνων) θα μπορέσει να δοθεί δυνατότητα είσπραξης των οφειλών αυτών, εάν με νομοθετική παρέμβαση μπορέσουν να ενταχθούν και οι οφειλές προς τους Δήμους (από παραβάσεις Κ.Ο.Κ.) στις διατάξεις του άρθρου Η ν. 3852|2010 (άμεση ακινητοποίηση οχήματος και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα εάν δεν καταβληθεί το πρόστιμο).

Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας τρόπος τακτοποίησης του ζητήματος ενώ συνεχίζουν στον ίδιο βαθμό οι παραβάσεις από τους ίδιους συνήθως διερχόμενους οδηγούς ξένων φορτηγών οχημάτων οι οποίοι για το λόγο του ότι δεν υφίστανται κυρώσεις, αγνοούν επιδεικτικά την κείμενη νομοθεσία.

Επειδή το πρόβλημα είναι εντονότατο στην περιοχή, παρακαλούμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος, μέσω νομοθετικής ρύθμισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.