Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς

Δελτίο τύπου 5ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί σαν Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο. Οι δράσεις αυτής της ημέρας στο σχολείο μας αποτελούν μια από τις εκστρατείες του φετινού e-Twinning έργου μας "use your superpowers", με την εκπαίδευση και τη στήριξη του προγράμματος Ομοτίμων του ΝΗΡΕΑ, το οποίο υλοποιούμε για 2η χρονιά φέτος. Οι συμμετέχοντες στο έργο λοιπόν, χρησιμοποιώντας τις "Υπερδυνάμεις" τους για το κοινό καλό, οργάνωσαν μια ημέρα με δραστηριότητες κατά της βίας, της επιθετικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού στο σχολείο, σε συνεργασία με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του έργου Αφροδίτη Ντίνου, τις άλλες δυο εκπαιδευτικούς του προγράμματος Ομοτίμων, υπεύθυνες για την Ε’ τάξη κες Βαρβάρα Ευθυμιάδου και Μαίρη Πραξιγά και τη συμβολή όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Προσπαθώντας να προλάβουμε τον καιρό, κάναμε τις δράσεις μας την Τετάρτη 4 Μαρτίου και είχαμε δίκιο, όπως αποδείχτηκε... Όλο το σκεπτικό πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε ήταν να εστιάσουμε σε θετικά συναισθήματα, ευγένεια, αλληλεγγύη, συνεργασία, ομαδικότητα, αγάπη, διάλογο και, κυρίως, μέσω αυτών των τακτικών, ΠΡΟΛΗΨΗ της επιθετικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού.

Ξεκινήσαμε με βιωματικά εργαστήρια κατά τμήματα, για την 3η και 4η ώρα, τα οποία συντόνισαν οι μαθητές της ΣΤ' τάξης. Εκεί έγιναν παιχνίδια γνωριμίας και δεσίματος της ομάδας, διερευνήθηκαν οι απόψεις και οι γνώσεις των μαθητών πάνω στο ζήτημα της βίας και του εκφοβισμού και καταγράφηκαν και στη συνέχεια κάναμε παιχνίδια συνεργασίας κι αλληλοβοήθειας, προωθώντας την ιδέα της φιλίας, της συμπαράστασης και της συνεργασίας, σαν αντίδοτο σε όποια βίαιη κι επιθετική τάση, σε όποια τυχόν αρνητικά συναισθήματα..

Την 5η ώρα ήταν "Η ώρα της αγκαλιάς" για όλα τα παιδιά του σχολείου. Η οδηγία ήταν να κάνουμε βόλτα στο μεγάλο διάδρομο του σχολείου ακούγοντας τη μουσική και μόλις αυτή σταματούσε, αγκαλιάζαμε όποιον ήταν κοντά μας. Ήταν μια πολύ χαρούμενη διαδικασία και όταν τελείωσε σχηματίστηκαν πάλι οι ομάδες των τμημάτων, με τους συντονιστές τους της ΣΤ και βγήκαν στην αυλή να συζητήσουν πώς ένιωσαν, σε μια αποτίμηση της δραστηριότητας. Στη συνέχεια, αποκωδικοποιώντας συναισθήματα, έπρεπε να γράψουν στα ταμπλό που στήσαμε "Πώς νιώθω όταν... με αγκαλιάζουν , με επαινούν κ.α καλά και Πώς νιώθω όταν... με μαλώνουν, μου φωνάζουν, κ. α. δυσάρεστα... Επίγνωση υπήρχε κι εκφράστηκε με προθυμία...

Την 6η ώρα τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες, μέσα στις τάξεις τους για να φτιάξουν συνθήματα για τον διαγωνισμό "Ευγενικού και πρωτότυπου συνθήματος" τα οποία θα παρουσίαζαν στον αγώνα που θα παρακολουθούσαν την 7η ώρα. Αυτή η δράση, καθώς και η στάση των μαθητών στον αγώνα αποτελούσε και την αξιολόγηση της προσπάθειας της ημέρας, οπότε είχαμε αγωνία για το πώς θα πάει...

Την 7η ώρα αγωνίστηκαν, σε ένα παιχνίδι προπαρασκευαστικό του χάντμπολ, που παίζουμε στο σχολείο μας, οι μαθητές των Ε1 κι Ε2, αγόρια εναντίον αγοριών και κορίτσια εναντίον κοριτσιών. Οι φίλαθλοι είχαν υποδειγματική παρουσία, ανέδειξαν με τη στάση τους το νόημα της ημέρας, όπως και οι αγωνιζόμενοι.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι περάσαμε κάποια θετικά μηνύματα και η πλειοψηφία των μαθητών τα πήρε. Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη κι εμείς δεν δουλεύουμε το πρόγραμμα κατά της επιθετικής συμπεριφοράς μόνο μια μέρα το χρόνο. Προωθούμε σταθερά τη θετική πλευρά της αντιμετώπισης των συμπεριφορών που ξεφεύγουν προς τη βία και προωθούμε την ιδέα οι ίδιοι οι μαθητές να είναι συμμέτοχοι στην πρόληψη της βίας. Τους παρέχουμε τα εφόδια, εκπαιδεύοντάς τους να αποφεύγουν τις βίαιες αντιδράσεις, αλλά και να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όταν προκύψουν.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.