Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

H σημασία της πρόληψης του καρκίνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2015, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
Η πρωτοβουλία του ορισμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου ανήκει στη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC), η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου -η Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μέσα από τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγία για το 2015, σύμφωνα με την οποία καλεί τα κράτη μέλη να εντείνουν τη δράση τους για την πρόληψη του καρκίνου με την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης.

Με φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου το «όχι πέρα από εμάς» επιδιώκεται να τονιστεί ότι, στην πορεία του καρκίνου δεν υπάρχουν πάντα λύσεις , αλλά είναι μέσα στις δυνατότητές μας να βρεθούν.

Η εκστρατεία κατά του καρκίνου για το 2015 εστιάζει σε τέσσερις βασικούς τομείς

· Επιλογή υγιούς ζωής

· Έγκαιρη ανίχνευση – διάγνωση (screening).

· Πρόσβαση στη θεραπεία για όλους

· Ποιότητα ζωής

Οι στρατηγικές πρόληψης στοχεύουν στο να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους παράγοντες κινδύνου και περιλαμβάνουν δράσεις που κατευθύνουν τους ανθρώπους σε υγιεινές επιλογές, όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, οι εμβολιασμοί, η διατροφή, ο έλεγχος των επαγγελματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων κτλ.

Σημαντική παράμετρος για την πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέως εντέρου και του ορθού, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση-ανίχνευση. Η έγκαιρη διάγνωση χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα τα οποία δεν έχουν μεν συμπτώματα, αλλά έχουν την νόσο. Τέτοιες εξετάσεις είναι για παράδειγμα το PAP test (τεστ Παπανικολάου) και η μαστογραφία.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να εξασφαλίζεται για όλους τους πολίτες η πρόσβαση στα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. Επίσης, απαιτείται η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα παρέχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου επί ίσοις όροις και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ασθενή.

Κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε χώρα ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να μπορεί ο καρκίνος να θεραπευτεί, όπως επίσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ένα εθνικής εμβέλειας αρχείο καταγραφής των καρκίνων, το οποίο θα αποτελεί σημαντικό όπλο στη Δημόσια Υγεία αφού:

· Θα συγκεντρώνει στοιχεία για την νοσηρότητα και θνησιμότητα

· Θα επιβεβαιώνει και θα αναλύει τη συχνότητα εμφάνισης των ομαδοποιημένων καρκίνων

· Θα μπορεί να συμβάλει στη χάραξη Εθνικής Αντικαρκινικής Πολιτικής

· Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας και στην αξιοποίηση πόρων.

Η Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διέθετε τέτοιο αρχείο. Όμως, από τον Ιούνιο του 2008 άρχισε να λειτουργεί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΕΑΝ) μετά την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο μέσω του Υπουργείου Υγείας (2007).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια αφορμή για να καταστεί σαφής στο ευρύ κοινό η σημασία της πρόληψης του καρκίνου, που θα αποτελέσει το ερέθισμα για μια δυναμική προσέγγιση σε δράσεις για την αντιμετώπιση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.