Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

«Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον συνάνθρωπό τους ως υπάνθρωπο, παύουν να είναι άνθρωποι»

«Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον συνάνθρωπό τους ως υπάνθρωπο, παύουν να είναι άνθρωποι»  δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου στην ομιλία της που πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην Λεωφόρο Νίκης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Η κ. Πατουλίδου, έντονα συγκινημένη, αναφέρθηκε στη σχέση ζωής που έχει δομήσει με απογόνους από τους ελάχιστους που επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι οποίοι της έχουν διηγηθεί «τον φόβο που έζησαν οι πρόγονοί τους, συντροφιά με τον θάνατο ολονυχτίς και ολημερίς»

Η κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι « σε αυτό το σημείο της Θεσσαλονίκης, μαζεύτηκαν και εξευτελίστηκαν συμπολίτες μας Έλληνες Εβραίοι, για να οδηγηθούν στα στρατόπεδα φρίκης και θανάτου. Οι Γερμανοί, ξεκίνησαν από εδώ, μια γενοκτονία -βασικά- προσωπικότητας» ενώ υπενθύμισε την αντιστασιακή κίνηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου, όπου, συνεπικουρούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και μαζί με ακόμη 29 άλλους φορείς, συνέταξαν και απέστειλαν ένα έγγραφο που καταδείκνυε την ακατάλυτη αλήθεια των δεσμών που ταυτίζουν τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθοδόξους με τους Έλληνες Εβραίους, υπό την μία και μόνο έννοια, αυτή των Ελλήνων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πουθενά στην κατεχόμενη Ευρώπη, πολιτειακοί και κοινωνικοί παράγοντες, δεν αντέδρασαν τόσο επίσημα»

Τελειώνοντας την ομιλία της, η κ. Πατουλίδου ανέφερε ότι «δυστυχώς η μνήμη δε καταγράφεται πάνω σε γρανίτη. Καταγράφεται στις ψυχές και τις καρδιές μας και χάνεται μαζί με εμάς. Η ανάκληση της μνήμης όσο και αν αυτή πονάει, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να μην αλλοιωθεί, το περίγραμμα των γεγονότων.»

Κατόπιν η κ. Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1 σχόλιο:

  1. η κυρία Αντιπεριφερειάρχης;;; Ή σκέτο Αντιπεριφερειάρχης;; τίτλος ο ένας, τίτλος κι ο άλλος. Γιατί να πάνε μαζί;;
    Και να συμφωνήσω με τη Βούλα, δυστυχώς η μνήμη δεν καταγράφεται............... γενικότερα. Διαφορετικά δε θα είχαμε ζήσει από το ΄50 και μετά τη συντεταγμένη εξόντωση από το Ισραηλινό κράτος, των Παλαιστινίων! Ένας λαός που έχει υποστεί θηριωδίες..... δεν τις υιοθετεί όταν τον εξυπηρετούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.