Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Παιδιά σκλάβοι… του καπιταλισμού

Της Κάλι Καρά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της δουλείας, στοιχεία - σοκ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 21 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό 70%) είναι γυναίκες και παιδιά, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως στην Αφρική. Σε περίπου 1 εκατομμύριο υπολογίζονται οι σκλάβοι συνολικά στην Ευρώπη.
Η UNICEF και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζουν συγκεκριμένα σε περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών που ζουν υπό το ζυγό της παιδικής εργασίας παγκοσμίως (τα περισσότερα εξ αυτών σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες).

Στη χώρα μας, το από χρόνια θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού δε λειτουργεί για να μας δώσει στοιχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2013), σε ποσοστό 70% τα παιδιά που σταματούν το σχολείο με κάποιο τρόπο εργάζονται.

Ο βοηθός συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα υποστηρίζει με βάση εκτιμήσεις και όχι τα πραγματικά στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν, ότι είναι δεκάδες χιλιάδες τα παιδιά που εργάζονται παράνομα, αριθμός που ξεπερνά τις 100.000.

Τα χιλιάδες αυτά ανήλικα είναι «αόρατα», αφού δεν είναι καταγεγραμμένα από την πολιτεία, εργάζονται ανασφάλιστα, κακοπληρωμένα, με χαμηλά μεροκάματα, πέντε - δέκα ευρώ, κάνοντας και επικίνδυνες εργασίες σε επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, ρισκάροντας την υγεία τους, την ασφάλεια και τη σωματική τους ανάπτυξη, έχοντας το «μεράδι» τους και στα εργατικά ατυχήματα. Ορατά είναι μόνο σε αυτούς που αυγατίζουν τα κέρδη τους από τον ιδρώτα τους.

Δεν είναι αυτά τα παιδιά θύματα σεισμών, πλημμυρών και καταποντισμών που πετούν τη σχολική τσάντα για να βγουν στο μεροκάματο, στη βάρβαρη εκμετάλλευση της αγοράς εργασίας. Είναι παιδιά θύματα του καπιταλισμού.

Είναι αυτονόητο ότι ο ένοχος για το ότι ο τόσος πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους όπου γης συσσωρεύεται σε μια χούφτα πλουτοκράτες, ενώ βυθίζονται στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός.

Είναι οι βδέλλες του που παίρνουν την μπουκιά από το στόμα των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αν δεν καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τα παιδιά της εργατικής τάξης θα συνθλίβονται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.