Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Συμμετοχή Γ. Γεωργαντά στην παρουσίαση δράσεων της Φιλελληνικής Εταιρίας Ιταλίας

Την πρόταση κοινής ελληνο-ιταλικής δράσης για την καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, μετέφεραν σήμερα στη Βουλή οι βασικοί συντελεστές της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, ο πρόεδρος και ο επιστημονικός διευθυντής, Μάρκο Γκάλντι και Φιλίππο Ντ' Όρια, αντίστοιχα, καθώς επίσης και ο καθηγητής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Ιωάννης Κορίνθιος, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο της σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς.
Την πρόταση κατέθεσε ο κ. Γκάλντι, ο γνωστός Ιταλός δήμαρχος, ο οποίος το 2011, στο όνομα της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, προσέφερε τους μισθούς ενός έτους. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ελληνικότητας, μέρος της οποίας διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των Ιταλών- και όχι μόνο- λόγω της κλασσικής παιδείας, μίας ταυτότητα του δυτικού κόσμου που μπορεί και πρέπει να αντικρούσει την παγκοσμιοποίηση, καθώς δεν συνιστά μόνο ένα πολιτιστικό στοιχείο αλλά συμβάλει στην ανάπτυξη των λαών.

Όπως σημείωσε ο κ. Γκάλντι, η δράση της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, μέσω συνεδρίων και εκδηλώσεων, επικεντρώνεται προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύεται επιτυχής χάρη στη συμβολή των Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας αλλά και των ελληνικών διπλωματικών Αρχών.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ντ' Όρια, η Φιλελληνική Εταιρεία της Ιταλίας με έδρα την πόλη Cava de' Tirreni, νότια της Νάπολης, μολονότι νεοσύστατο ως ίδρυμα, στη δεκάμηνη διαδρομή του «έχει κερδίσει την επιδοκιμαστική προσοχή επιφανών κύκλων της ιταλικής και ξένης διανόησης». 

Σκοπός της, άλλωστε, όπως εξήγησε, είναι «να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, υποβάλλοντας στις νέες γενιές τη συνειδητοποίηση του θεμελιώδους χρέους του δυτικού πολιτισμού και ολόκληρης της υφηλίου απέναντι στην Ελλάδα» με αποτέλεσμα οι διαστάσεις της να μην περιορίζονται σε ένα στενό αστικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά να διευρύνονται σε ένα ευρύτερο πανιταλικό και διεθνές.

Τη σημασία της σύνδεσης γλώσσας και ταυτότητας επισήμανε ο κ. Κορίνθιος, τονίζοντας ότι η πρόταση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού βρίσκει ενωμένους ένθερμα Έλληνες και φιλέλληνες της Ιταλίας. Στο θέμα της ελληνικής γλώσσας, όπως σημείωσε, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μία κάμψη, με κατάργηση των εδρών Ελληνικών Σπουδών, με αποτέλεσμα, τώρα, να είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανάγκη αναστροφής αυτού του κλίματος και ενίσχυσης μίας γλώσσας που αντιπροσωπεύει τις αξίες του δυτικού κόσμου.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή, τόσο από τους βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, όσο και από τον υφυπουργό Παιδείας, Γιώργο Γεωργαντά και τη διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Αικατερίνη Κόικα, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση και υποσχέθηκαν την αρωγή και την υποστήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.