Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Τρέξτε για να μη γεράσετε!

Το τρέξιμο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία του γήρατος, ακόμη και στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας (60 ετών και άνω). Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν τα ποσά ενέργειας που δαπανούν άντρες και γυναίκες, οι οποίοι παρέμεναν δραστήριοι σωματικά στην ηλικία των 60-70 ετών.
Οι μισοί από αυτούς έτρεχαν τακτικά, ενώ οι υπόλοιποι περπατούσαν για τουλάχιστον μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο.

Όσοι ήταν 69 ετών ή και μεγαλύτεροι και γυμνάζονταν κάνοντας τζόκινγκ κατανάλωναν την ίδια ποσότητα ενέργειας όταν περπατούσαν, όπως και ένας 20αρης. Όσοι προτιμούσαν το περπάτημα σε σχέση με το τρέξιμο δαπανούσαν περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας, όπως οι μεγαλύτερης ηλικίας μη δραστήριοι συνταξιούχοι και έως 22% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους 20ρηδες.

Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορεί να οφείλονται στα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν μια χημική ουσία, γνωστή ως τριφωσφορική αδενοσίνη, η οποία δίνει την απαραίτητη ενέργεια στους μύες, προκειμένου να εκτελούν διάφορες εργασίες.
Όσοι ασκούνται τακτικά έχουν περισσότερα μιτοχόνδρια στα κύτταρά τους, τα οποία τους παρέχουν περισσότερη ενέργεια που τροφοδοτεί μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες.

«Το συμπέρασμα είναι ένα: το τρέξιμο διατηρεί τον οργανισμό νέο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση» εξήγησε ο καθηγητής Rodger Kram από το πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο PLOS ONE.

http://medicalnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.