Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Παρουσίαση των βιβλίων του Γιώργου Μάνου στον ΙΑΝΟ της Αθήνας

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014, από τον Σύλλογο Παιόνων Αττικής «ΤΟ ΠΑΪΚΟ», η παρουσίαση των βιβλίων του συγγραφέα κ. Γιώργου Μάνου «ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ» και «ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ», στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24 Αθήνα.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής (Ο.Σ.Κ.Μ.Α.) κ. Κωνσταντίνος Κούλης.

Εισηγητές ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Παιόνων κ. Νίκη Σαμαρά-Κόνσολα, ο συγγραφέας – ποιητής κ. Γιώργος Κιουρτίδης και ο συγγραφέας κ. Γιώργος Μάνος.

Η κ. Νίκη Σαμαρά-Κόνσολα, η οποία είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέα, μίλησε για τη γλαφυρότητα της γλώσσας, για τα πλούσια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία των βιβλίων και αναφέρθηκε στις αξίες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τους ήρωες των βιβλίων, όπως η πίστη στο Θεό, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία και η εργατικότητα.

Ο κ. Γιώργος Κιουρτίδης χαρακτήρισε τα βιβλία «Λογοτεχνικά εγχειρίδια Ιστορίας». Από λογοτεχνικής πλευράς, είπε, είναι εφάμιλλα βιβλίων μεγάλων συγγραφέων. Ταυτόχρονα, όμως, η ακρίβεια με την οποία παρουσιάζονται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, προσδίδει στα βιβλία χαρακτηριστικά πονημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας.

Ο συγγραφέας κ. Γιώργος Μάνος, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο, που έπαιξε στη συγγραφή των βιβλίων του, η προσφυγική του καταγωγή, η οποία τον ώθησε στη συγκέντρωση ζωντανών μαρτυριών και στην πραγματοποίηση πολυετούς ιστορικής έρευνας, προκειμένου να συλλέξει το αναγκαίο υλικό. Μίλησε και για τους τίτλους, τη γλώσσα και το περιεχόμενο των βιβλίων του. Ο τίτλος ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ είναι παρμένος από το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού, ενώ ο τίτλος ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ, είναι η φράση με την οποία οι πρόσφυγες έκλειναν όλες τις αφηγήσεις τους. Τόνισε πως τα βιβλία του, γραμμένα στη ντοπιολαλιά των Ελλήνων της Ανατολής, δεν είναι ιστορικά, με την τυπική έννοια, γιατί τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρονται προκύπτουν ως βιωματικά στοιχεία των ίδιων των πρωταγωνιστών του. Δεν είναι, όμως, ούτε μυθιστορήματα, γιατί στηρίζονται σε γεγονότα αληθινά και πρόσωπα υπαρκτά, παρότι είναι γραμμένα σε μυθιστορηματική μορφή. Γι’ αυτό τα έχει ονομάσει ιστορικά αφηγήματα.

Αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός κ. Ελένη Φίλιππα, ενώ συνόδευσε με το τραγούδι και το ούτι του ο κ. Βασίλης Κασούρας. Στο τέλος, προβλήθηκε DVD με την ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής.

Ήταν περισσότερο μια εκδήλωση μνήμης, παρά μια συνηθισμένη παρουσίαση βιβλίων. Ο κόσμος καθηλώθηκε, η συγκίνηση ήταν έντονη, και στο τέλος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφευγαν βουρκωμένοι.

«Ήταν, και για μας, μια παρουσίαση ξεχωριστή, μια άλλη νότα!», δήλωσε η υπεύθυνη προγράμματος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Κατερίνα Δημάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.