Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ψυχραιμία στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Κανένα σημάδι «κρίσης» ή ανησυχία δεν φαίνεται να προκάλεσαν στη γερμανική κυβέρνηση η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τρίτη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο και κατά συνέπεια η προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Παρά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει και στην τρίτη ψηφοφορία νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Βερολίνο επικρατεί ηρεμία – ούτε αναστάτωση, ούτε κλίμα κρίσης.

Αυτή τουλάχιστον την εντύπωση θέλει να δώσει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στο σημερινό μπρίφινγκ, το Βερολίνο δεν αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ήταν προετοιμασμένο.

«Φυσικά και παρακολουθούμε πολύ στενά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να καταλάβετε όμως ότι δεν μπορώ να σχολιάσω εσωτερικά ζητήματα, πόσο μάλλον που αυτά έλαβαν χώρα μόλις πριν από λίγο. Κατ´ oυσίαν όμως μιλάμε για ένα καθαρά ελληνικό εσωτερικό ζήτημα», δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς. Aνάλογη στάση τήρησε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Σοντούρι.

Θέμα όλων των χωρών της ευρωζώνης, όχι μόνο της Γερμανίας
Oι χαμηλοί τόνοι που επέλεξε να τηρήσει το Βερολίνο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνονται σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα για την ευρωζώνη. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η Γερμανία είναι μόνο ένα από τα κράτη μέλη. Οπότε, αν προκύψει κάποιο θέμα, πχ. με τα δανειοδοτικά πακέτα, τότε αυτό θα αφορά όλες τις χώρες του ευρώ.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε σήμερα σχετικά με τις ελληνικές εξελίξεις -επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που είχε εκφράσει στην εφημερίδα BILD το Σαββατοκύριακο:

«Τρέφω μεγάλo σεβασμό στις προόδους που έχει κάνει η Ελλάδα από το 2009. Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς και είναι χωρίς καμία εναλλακτική. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία δίνοντάς της βοήθεια για να βοηθηθεί η ίδια. Εάν η Ελλάδα επιλέξει μια άλλη κατεύθυνση, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Η προκήρυξη εκλογών δεν αλλάζει τίποτα στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρεί τις συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της».

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.