Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου – Ψάχνει 4 ως 6 βουλευτές ή κυβέρνηση

- Κλειδί των εξελίξεων οι 180, “βλέπουν” προς ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
- Τα ονόματα που “παίζουν”για τη θέση του Προέδρου και πότε θα ανακοινωθεί επίσημα
- Πρόεδρος και συμφωνία με την τρόικα ή εκλογές είναι το δίλημμα προς τους βουλευτές

Ο κύβος ερρίφθη. Η πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που αποφασίστηκε όπως τώρα αποδεικνύεται την Κυριακή μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου αλλάζει τα δεδομένα.

Πλέον οι ημερομηνίες άρχισαν να τρέχουν για τις τυπικές διαδικασίες, αλλά με πολύ παρασκήνιο.

Ως τις 29 Δεκεμβρίου από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας με το μίνιμουμ των ψήφων, 180 δηλαδή, ή η χώρα πάει σε εκλογές άμεσα. Πιο πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές είναι η 25 Ιανουαρίου.

Το όνομα του υποψήφιου ΠροέδρουΜέσα στις επόμενες ημέρες, κάποιοι αναφέρονται σε ώρες, αναμένεται να υπάρξει σχετικό διάγγελμα Σαμαρά, αλλά και ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου.

Τα ονόματα πάνε και έρχονται. Ήδη έχουν ακουστεί εκείνα των κυρίων Δήμα και Πικραμένου.

Η ανακοίνωση είναι θέμα του Πρωθυπουργού και αναμένεται το πολύ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που επιμένουν ότι το όνομα είναι θέμα ωρών να το μάθουμε.

Η διαδικασία για την εκλογή προέδρουΚατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι. Εάν και σε αυτή την δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Πρόεδρος ή εκλογέςΕάν δεν συγκεντρωθεί ο “μαγικός” αριθμός των 180 τότε πάμε σε πρόωρες εκλογές. Για τις εκλογές οι ημερομηνίες που “παίζουν” με βάση τα χρονοδιαγράμματα είναι δύο η 25η Ιανουαρίου, ως πιο πιθανή, αλλά και η 3η Φεβρουαρίου.

Δεν έχουν τους 180, ψάχνουν 4 ως 6 βουλευτέςΓια να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μην ψηφίσουν 121 βουλευτές.Δηλαδή το κλειδί με βάση τους αριθμούς και τις ανακοινώσεις βρίσκεται επί της ουσίας στους βουλετές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς μαζί με τον ΣΙΡΙΖΑ (71) , το ΚΚΕ (12) και τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ συμπληρώνουν τον αριθμό που κάνουν απαγορευτική την εκλογή.

Θα... αντέξουν όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ομάδες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν κάποιοι λέγοντας ότι για όλους τους βουλευτές η μη εκλογή προέδρου είναι ένα ρίσκο καθώς γνωρίζουν ότι μπορεί την πρωτοχρονιά να είναι επί της ουσίας εκτός Βουλής.

Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση μετρούν 17 με 18 από τους ανεξάρτητους βουλευτές υπέρ της εκλογής προέδρου, ερωτηματικό υπάρχει για τη στάση 4 με 5 ακόμη ωστόσο και πάλι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Και από την πλευρά της κυβέρνησης κοιτούν με νόημα προς τους βουλευτές ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.