Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

"Ανακαλύπτοντας και εκπαιδεύοντας τον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου"

Ομιλία-συζήτηση με θέμα "Ανακαλύπτοντας και εκπαιδεύοντας τον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου" με εισηγήτρια την ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Μαρία Ζαφρανά, διοργανώνει η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα "Μ. Ανδρόνικος" του φορέα.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των Πολιούχων του Κιλκίς Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.

"Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο σύνθετο σύστημα επεξεργασίας της πληροφορίας που υπάρχει στο μέχρι σήμερα γνωστό σύμπαν. Υπήρξε για χρόνια το "μαύρο κουτί" της επιστήμης. Κι αυτό γιατί ο εκπληκτικός σε πολυπλοκότητα μικρόκοσμός του δεν ήταν δυνατόν να διερευνηθεί πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και της σύγχρονης τεχνολογίας. Όμως σήμερα, γνωρίζουμε πολλά για τη δομή και λειτουργία του, που μας επιτρέπουν να εξετάζουμε τον εγκέφαλο in vivo, ρίχνοντας έτσι φως στους μηχανισμούς της μνήμης, της μάθησης και των συγκινήσεων.

Όντας ένα τεράστιο και εκπληκτικά πολύπλοκο χημικό εργοστάσιο, ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται καθοριστικά από το εξωτερικό περιβάλλον-φυσικό και κοινωνικό- που τελικά καταλήγει να γίνει ο "γλύπτης" που σμιλεύει τον εγκέφαλό μας. Καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξή του ασκεί η εκπαίδευση δηλαδή η οικογένεια και το σχολείο. 

Στους παράγοντες αυτούς προστίθεται σήμερα η επίδραση της τηλεόρασης και των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, των οποίων η επίδραση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα μικρά παιδιά, που δεν θα έπρεπε να βλέπουν καθόλου τηλεόραση, τουλάχιστον μέχρι τα τρία και ασφαλέστερα μέχρι τα έξι τους χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διπλή φύση του ανθρώπινου εγκεφάλου, που δεν είναι μόνον η έδρα της λογικής αλλά και των συγκινήσεων που είναι δυνατόν να μπλοκάρουν ή να αποδιοργανώσουν αποφασιστικά τους μηχανισμούς της μάθησης. 

Καθήκον της εκπαίδευσης άτυπης και θεσμοθετημένης, είναι να εκπαιδεύει το παιδί με αγάπη και σεβασμό, διότι όπως εύστοχα παρατηρεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης "Ο θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω θεώ μένει και ο θεός μετ' αυτού".
Μαρία Ζαφρανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.