Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Το ζήτημα του δρόμου Σάντα – Θεσσαλονίκη παραπέμπεται στο νέο ΕΣΠΑ"

Δελτίο τύπου ΔΗΜ.ΑΡ.
Όταν θέσαμε το ζήτημα του προϋπολογισμού που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και το ποσό το οποίο θα λάβει εντός του 2015, το μόνο που δεν περιμέναμε ως απάντηση ήταν η αστοχία στον τρόπο κατάρτισης του (Δείτε ΕΔΩ).

Τα στοιχεία τα οποία συγκρίναμε μόνο άσχετα δεν μπορούν να θεωρηθούν μεταξύ τους. Και τούτο διότι ο προϋπολογισμός είναι - όπως φανερώνει και το όνομα του – εκτίμηση των εσόδων που θα έχει ένας φορέας. Βασίζεται δηλαδή σε εκτιμήσεις, λαμβάνοντας όμως ταυτόχρονα υπ’ όψη πραγματικά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τις πραγματικές επιδόσεις της χρονιάς που πέρασε. Δεν καταρτίζεται με βάση την εκτίμηση, δηλαδή τον προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Γιατί με τα στοιχεία που η ίδια η Περιφερειακή Ενότητα δημοσίευσε στην απάντηση της, αποδεικνύεται ότι και ο προϋπολογισμός του 2014 μόνο ρεαλιστικός δεν ήταν.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το 2014 θα «κλείσει» με έσοδα τουλάχιστον 19.027.955,75 €. Το λογικό θα ήταν λοιπόν η Περιφερειακή Ενότητα να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό που θα προσέγγιζε περισσότερο το συγκεκριμένο νούμερο και φυσικά λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραμέτρους των περικοπών που έτσι και αλλιώς βιώνουμε. Εκτός αν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οι περικοπές αυτές θα προσεγγίσουν πράγματι το 70%. Τότε ο στραγγαλισμός του Νομού είναι δεδομένος και πλέον θα πρέπει να οργανωθεί ο νομός για να διαμαρτυρηθεί σύσσωμος τόσο στον Περιφερειάρχη όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όμως εκτός από το ζήτημα του ύψους παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της διεκδίκησης και υλοποίησης έργων σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αναζωογονήσουν το νομό. Γιατί ο προϋπολογισμός είναι μεν η αποτύπωση των εσόδων – εξόδων, στην ουσία του όμως είναι ένα πολιτικό κείμενο το οποίο εμπεριέχει τους βασικούς άξονες πολιτικής της εκάστοτε διοίκησης. Δηλαδή το όραμα για τον τόπο και τις διεκδικήσεις από τα ανώτερα επίπεδα εξουσίας. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε αντί για προϋπολογισμός πολιτικής διεκδίκησης είναι προϋπολογισμός πολιτικής παράδοσης. Ήδη το ζήτημα του δρόμου Σάντα – Θεσσαλονίκη παραπέμπεται στο νέο ΕΣΠΑ. Η τύχη του προαστιακού και άλλων μεγάλων οδικών έργων και υποδομών αγνοείται. Δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι βούληση δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.