Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Γράψε... λάθος! Ένας ακόμη μύθος: Η περιβόητη δήλωση Κίσινγκερ

Γράφει ο Σπύρος Καρτσώνης
Ήταν Φεβρουάριος του 1997 όταν περιοδικό γνωστής δημοσιογράφου, που στις μέρες μας είναι και βουλευτής δημοσίευσε ένα απόσπασμα από ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ, που υποτίθεται ότι είχε γίνει σε μία βράβευσή του το 1994. Έλεγε λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κίσινγκερ:

«Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ.»

Ως πηγή του δημοσιεύματος αναφερόταν η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα ‘‘Turkish Daily News’’ της 17ης-2-97.

Το δημοσίευμα αυτό, παρά τον προφανή παραλογισμό του, έγινε πιστευτό από πλήθος πολιτικών αναλυτών, δημοσιογράφων, αρθρογράφων, σχολιαστών, πολιτικών, αλλά και ανθρώπων του πνεύματος. Κάθε ένας αντέγραφε τον άλλον, προσθέτοντας και τη  δική του ερμηνεία στην ‘‘απόδειξη’’ μιας ‘‘συνωμοσίας’’ των ‘‘σκοτεινών κέντρων’’ της παγκόσμιας πολιτικής εναντίον των Ελλήνων. Όσοι προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι πρόκειται για μύθο, όπως ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, λοιδορήθηκαν.

Ο ίδιος ο Κίσινγκερ πληροφορήθηκε από συνεργάτη τού περιοδικού ‘‘Πολιτικά Θέματα’’ ότι κυκλοφορούσε η συγκεκριμένη δήλωση και στις 13-6-1997 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό η διάψευσή του: «Το απόσπασμα για το οποίο με πληροφορήσατε είναι ψευδές. Κάθε λέξη σ' αυτό είναι ένα ψεύδος και το νόημά του είναι επίσης ψευδές».

Η διάψευση αυτή πέρασε απαρατήρητη και ο μύθος συνέχιζε να αναμεταδίδεται. Η δημοσιογράφος που πρωτοπαρουσίασε τη δήλωση όταν κλήθηκε να παρουσιάσει την πηγή της δήλωσε ότι  το συγκεκριμένο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας έχει εξαφανιστεί και από τα γραφεία της εφημερίδας και από την ηλεκτρονική της έκδοση.

Ο τότε διευθυντής του ‘‘Οικονομικού Ταχυδρόμου’’ Γιάννης Μαρίνος, ενώ στην αρχή είχε πεισθεί ότι η δήλωση ήταν αληθινή και την είχε δημοσιεύσει στη στήλη του ‘‘Αντιοικονομικά’’ του συγκεκριμένου περιοδικού, στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει μία έρευνα για το θέμα. Έτσι, αφενός μεν έστειλε fax στον ίδιο τον Κίσινγκερ προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα, αφετέρου δε μέσω του δημοσιογράφου Άλκη Κούρκουλα, ανταποκριτή ελληνικών εφημερίδων στην Πόλη, έψαξε τα αρχεία της τουρκικής εφημερίδας. Αποτέλεσμα; Ο μεν Αμερικανός διπλωμάτης απέστειλε επιστολή - διάψευση, ο δε δημοσιογράφος βρήκε το φύλλο της 17ης-2-97 της τουρκικής εφημερίδας, στο οποίο δεν υπήρχε καμία σχετική δήλωση, όπως και σε άλλα φύλλα της εφημερίδας.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο διευθυντής του ‘‘Οικονομικού Ταχυδρόμου’’ αποδύθηκε και στην εντός της Ελλάδας διερεύνηση για το πώς προέκυψε αυτό το δημοσίευμα, αλλά όλες του οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Η επιστολή - διάψευση του Κίσινγκερ έχει, σε μετάφραση, ως εξής: «Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα (που δημοσιεύσατε) ούτε τελετή βραβεύσεώς μου υπήρξε ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την ‘‘Turkish Daily News’’ και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας, Χένρυ Α. Κίσσινγκερ 3-10-1997».

Ίσως περάσει από το μυαλό κάποιων το ερώτημα: και γιατί να πιστέψουμε τη διάψευση του Κίσινγκερ;

Θα μπορούσε κάποιος να δώσει την εξής απάντηση: Επειδή ο Έλληνας δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας δεν βρήκε καμία δήλωση στο επίμαχο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας, αλλά και επειδή ο διευθυντής του ‘‘Οικονομικού Ταχυδρόμου’’ δεν μπόρεσε να βγάλει άκρη για την πηγή από την οποία προέκυψε αυτό το δημοσίευμα.

Την καλύτερη απάντηση όμως πιστεύω ότι την έδωσε ο ‘‘Ιός’’ της ‘‘Ελευθεροτυπίας’’ (1-4-2001).

Αντιγράφω: «Η καλύτερη απόδειξη για την πλαστότητα της ‘‘δήλωσης’’ είναι το γεγονός ότι αυτή είχε δημοσιευθεί οκτώ τουλάχιστον χρόνια πριν από τότε που υποτίθεται ότι έγινε! Στην ‘‘Ελευθεροτυπία’’ της 26ης.1.87, ο δικηγόρος Θ. Σταυρόπουλος τη χρησιμοποιεί -κι αυτός- ως επιχείρημα για την ‘‘ανάγκη’’ επιστροφής των αρχαίων στα γυμνάσια. Η μόνη διαφορά, εδώ, αφορά τη χρονολόγησή της: Νοέμβριος του 1973, ‘‘ακριβώς μετά τη σφαγή του Πολυτεχνείου’’...».

 kartswnhs@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.