Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Παρουσίαση του λεξικού της βλάχικης γλώσσας των βλαχόφωνων Ελλήνων των Μεγάλων Λιβαδίων Πάικου Κιλκίς



Ο Σύλλογος Βλάχων Θέρμης - Τριαδίου «ο Άγιος Νικόλαος» θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο της δασκάλας Κούλας Λέντζιου Τρίκου, το «ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΩΜΑΝΙΚΗΣ (ΒΛΑΧΙΚΗΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ» των Βλαχόφωνων Ελλήνων των Μ.ΛΙΒΑΔΙΩΝ Πάικου Κιλκίς,  στις 30 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 5.30 μ.μ. , στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θέρμης.
Ένα ΛΕΞΙΚΟ που, στις περίπου 1000 σελίδες του, ξεπερνά τα 3.500 λήμματα. Ξεφυλλίζοντάς το θα βρείτε ένα πλούτο λέξεων, πρωτογενές υλικό, ανέγγιχτο στο χρόνο, ένα γλωσσικό θησαυρό και έχει τις ρίζες του στα βάθη των προηγούμενων αιώνων. Κάθε λέξη συνοδεύεται από την ερμηνεία της σε ελληνική και λατινική γραφή, τα παράγωγά της, και πολλές πολιτισμικές και λαογραφικές επεξηγήσεις. Γράφονται πολλά παραδείγματα, βιωματικές εκφράσεις, για να μπορεί ο αναγνώστης να κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δομή της βλάχικης γλώσσας, να μπορεί να τη μάθει ή να την ερευνήσει σε βάθος.

Το ΛΕΞΙΚΟ θα παρουσιάσουν οι εξαιρετικοί επιστήμονες (βλάχικης καταγωγής, από Λάιστα και Λιβάδι Ολύμπου):

Ιωάννης Κογκούλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Κώστας Προκόβας, Φιλόλογος, συγγραφέας, πρ.Δ/της του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.