Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Έντεκα (11) αλλαγές για το Νέο Λύκειο

Γράφει ο Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης*
Μια σειρά από νέες αλλαγές έρχονται "πακέτο" με τη δημοσιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων. Τους στόχους του Υπουργείου το επόμενο διάστημα.
Α. Προστίθεται η Πληροφορική στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για υποψηφίου που προσανατολίζονται στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών (2ο Πεδίο). Θα εξετάζονται σε Χημεία ή Πληροφορική, ανάλογα με το αν η προτίμησή τους στρέφεται σε τμήματα Πληροφορικής ή Χημείας. Δεν διασαφηνίστηκε ακόμα ποιο μάθημα θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι για άλλα τμήματα.

Β. Καταργείται η εξέταση της Λογοτεχνίας και υποψηφίους που επιλέγουν το 2ο, 3ο και 4ο Πεδίο, οι οποίοι θα εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στη Νεοελληνική Γλώσσα και ενδοσχολικά στη Λογοτεχνία, η οποία παραμένει πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα μόνο για υποψηφίους του 1ου (θεωρητικές, νομικές) και του 5ου Πεδίου (παιδαγωγικά).

Γ. Αφαιρούνται οι Αρχές Επιστήμης Υπολογιστών από τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Δ. Οι απολυτήριες εξετάσεις στη Γ' τάξη του Γενικού και Δ' τάξη του Εσπερινού Λυκείου θα διεξάγονται ενδοσχολικά και θα περιλαμβάνουν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Θρησκευτικών , της Ιστορίας, της Ξένης Γλώσσας (για τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια θα περιλαμβάνουν μόνο το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας) και τρία από τα μαθήματα της επιλεχθείσας Ομάδας Προσανατολισμού με θέματα κοινά για τα τμήματα του ίδιους σχολείου, που ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων και 50% από τους διδάσκοντες.

Ε. Αυξάνεται η διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής μια ώρα την εβδομάδα.

ΣΤ. Μειώνονται σε 33 από 34 οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας της Γ΄ Λυκείου. Θα περιλαμβάνουν μαθήματα Γενικής Παιδείας δεκατριών ωρών και τρεις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού.

Ζ. Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα διαμορφώνονται ως εξής:

1ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και  Γραμματεία, Ιστορία, Λατινικά.

2ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, ή Πληροφορική.

3ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.

4ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστική, Αρχές  Οικονομικής Επιστήμης, Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

5ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Μαθηματικά και Στοιχεία  Στατιστικής, Ιστορία, Αρχές Φυσικών επιστημών.

Η. Καταργείται το ελάχιστο όριο ηλικίας 16 ετών για εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.

Θ. Ο βαθμός απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου θα προκύπτει από τον μέσο όρο της γενικής βαθμολογίας των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικής Παιδείας και ειδικότητας και της προφορικής βαθμολογίας της Φυσικής Αγωγής, ενώ ο βαθμός τους πτυχίου από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσια επίδοσης μαθημάτων ειδικότητας.

Ι. Οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου που εγγράφονται στη Β' τάξη Επαγγελματικού είναι δυνατόν να απαλλάσσονται από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να λαμβάνουν μόνο πτυχίο.

ΙΑ. Δίνεται δυνατότητα λειτουργίας τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Γραμμικό Σχέδιο, Ισπανικά και Ιταλικά εντός του πρωινού προγράμματος.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς,
ΜΕΛΟΣ ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.