Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κορυφαία είδη μανιταριών από την μυκοχλωρίδα του Κιλκίς

Του Βασίλη Ιωαννίδη
Η αυξημένη υγρασία από τις βροχοπτώσεις το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή του Κιλκίς ευνόησε την ανάπτυξη των μανιταριών σε πολλές περιοχές του νομού. Αν και τα Γρεβενά είναι γνωστά για τα μανιτάρια τους, για όσους ξέρουν το Κιλκίς δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τα είδη της περιοχής των Γρεβενών.

Τα μανιτάρια που παρουσιάζονται στην συνέχεια αποτελούν κορυφαία φαγώσιμα μανιτάρια, περιζήτητα από τους μανιταροσυλλέκτες αλλά και τους λάτρης του καλού μεζέ.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του Γιώργου Κωσταντινίδη «Μανιτάρια φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη» και οι φωτογραφίες των μανιταριών από την περιοχή των Κρουσίων του Κιλκίς.

Αμανίτης ο καισαρικός ( Amanita caesarea) 

Πιο γνωστό σαν Κοκκινούσκα ή Καίσαρας. Χαρακτηριστικά του είδους το λευκό αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει το πορτοκαλί μανητάρι. Το κίτρινο πόδι αλλά και το φαρδύ κίτρινο δαχτυλίδι στο πόδι.


Κανθαρέλος ο Βρώσιμος (Cantharellus cibarius)

Εμφανίζεται από την Άνοιξη μέχρι και τον Νοέμβριο κάτω από βελανιδιές. Δεν θα το βρούμε σε ανοιχτές περιοχές. Χαρακτηριστικά του είδους ο κίτρινος χρωματισμός το μικρό μέγεθος και το χωνιόμορφο σχήμα του μανιταριού. Αν και σε σχήμα Υ υπάρχουν και άλλα μανιτάρια εντούτοις δεν υπάρχουν σε κίτρινο χρωματισμό. Συνήθως εμφανίζεται σε κοντινές ομάδες μέσα στο δάσος. Με το είδος αυτό μπορούμε να κάνουμε γλυκό του κουταλιού αλλά και καταληκτικό τουρσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.