Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

"Υπουργέ, κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο Γουμένισσας"

Επιστολή Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μαυρουδή Βορίδη
"Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας παρακαλώ με δυό λιτές αιτιολογίες και δυό απλές προτάσεις για τη στοιχειωδέστερη κρατική πρόνοια από την Αθήνα χάριν της εδώ Μακεδονίας που συνορεύει άμεσα με την ΠΓΔΜ. Είμαστε η πρώτη-πρώτη εικόνα της Ελλάδας που σχηματίζει ο καθένας που περνάει τα σύνορα. Κάθε οικονομικός σχεδιασμός επί χάρτου δεν δικαιούται να αφήσει χιλιάδες ανθρώπων παραμελημένους από τη στοιχειώδη προνοιακή μέριμνα.

Σε μας επιμερίζεται το δεύτερο διοικητικό ήμισυ του Ν. Κιλκίς, χωροθετικά και πληθυσμιακά μεγάλο τμήμα της συνοριακής εδώ περιοχής, με αναλογικό επιμερισμό σε όλες τις ηλικίες. Την τελευταία 20ετια αναπτύσσουμε καίριες υποδομές για τη σύγχρονη πρώτη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, τον τουρισμό και ειδικά το θρησκευτικό τουρισμό, ευρείας ελληνικής, βαλκανικής, ουκρανικής, ρωσικής, μεσανατολικής (κυπριακής και λιβανέζικης) διαδικτύωσης. 

Η αναπτυξιακή εταιρεία ΑΝ.ΚΙ. ομιλεί για δεκάδες δεκάδων χιλιάδες επισκέπτες. Και η τωρινή δημογραφική απορροή γηγενούς πληθυσμού από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και α. αστικά κέντρα προς την περιοχή μας, λόγω της κρίσης, μεγενθύνει αυτά τα αριθμητικά στοιχεία.

Οι κάτοικοι εδώ είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, μα έχουν την ανάγκη πατρικής κηδεμονίας από το Κέντρο και τους εντολοδόχους Διοικητές. Για να αξιοποιήσουν τα διδάγματα του εξωτερικού όσοι επανακάμπτουν από Γερμανία κυρίως (π.χ. Γρίβα). Να συνεχίσουν επενδύοντες παραγωγικά πρωτογενώς και δευτερογενώς (κρασιά Α ποιότητας Γουμένισσας, σε εταιρική συνεννόηση εκμετάλλευσης). 

Να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τη γεωφυσική και την ιστορική αξία του τόπου (Αξιούπολη-αρχαϊκοί πύραυνοι πρόσφατα ανευρεθέντες· Ευρωπός-μακεδονικός κούρος πρόσφατα ανευρεθείς· Πολύκαστρο με το Διασυμμαχικό μνημείο ετήσιας συνάντησης Άγγλων-Γάλλων-Σέρβων-Ιταλών-Ρώσων-Ελλήνων κ.λπ.). Να προωθήσουν ενθουσιαστικά με τους δραστήριους συλλόγους τη δημιουργική λαϊκή εμψύχωση. Να αξιοποιήσουν τις ακμαίες εστίες θρησκευτικού τουρισμού (80.000 επισκέπτες ετησίως, στοιχεία ΑΝ.ΚΙ.). Και τόσα άλλα σε χρόνια δίσεκτα…

Το Νοσοκομείο μας χρειάζεται ως η ελαχιστότερη κρατική κοινωνική υποδομή εδώ στα σύνορα. Τα λειτουργικά του έξοδα είναι πάγια. Αλλά και η προσφορά του μοναδική για τον τόπο μας, με ανταποδοτικά οφέλη για την Ελλάδα. Δεν θα είναι μια χαριστική πράξη σε αργόσχολους, σας το λέω από πείρας με βεβαιότητα, αφού κι εγώ επανειλημμένα προσέφυγα στην αρωγή των εδώ γιατρών μας και αρκετοί κληρικοί μας νοσηλευθέντες για κρίσιμα είτε πάγια σοβαρά περιστατικά (έκτακτα καρδιακά η αναπνευστικά οριακά επεισόδια, ακρωτηριασμούς από συνέπειες σακχαροδιαβήτη κ.π.α). 

Διαθέτουμε πολλά άλλα στοιχεία κυριολεκτικά διάσωσης ανθρώπων από βέβαιο θάνατο, καθώς πρόλαβαν να διακομισθούν και να τύχουν άμεσης νοσοκομειακής αρωγής στο Γ.Ν.Γουμένισσας (άλλως θα κατέληγαν, σε ενδεχόμενη μεταφορά τους σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία: του Κιλκίς είτε των Γιαννιτσών, που σήμερα αποκλείει ασθενείς άλλης Περιφερειακής Ενότητας, είτε της Θεσσαλονίκης).

Το Γ.Ν.Κιλκίς αντικειμενικά είναι πολύ μακριά και ανεπαρκές για να εξυπηρετήσει νοσοκομειακά τον πληθυσμό της Παιονίας: σε απόσταση 40+40 χιλιομέτρων, δίχως την απαραίτητη συγκοινωνία, με υποδομές αντικειμενικά “μηδενικές” για τον πληθυσμό μας και τους πολλαπλούς επισκέπτες μας του θρησκευτικού τουρισμού.

Και όμως· έχουμε επίμονες τα τελευταία χρόνια απόπειρες για σταδιακό κλείσιμο του Γεν. Νοσοκομείου-Κ.Υ. και τη μετατροπή του σε Κέντρο Χρονίων Παθήσεων (τ.ε. Γηροκομείο).

Πρόκειται για σχεδιασμό επί χάρτου, χωρίς την αντικειμενική πραγματική άμεση εικόνα της ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ του Γεν. Νοσοκομείου (με Παθολογική και Χειρουργική Κλινική).

Σ᾽ αυτό πρωτοστατεί ο κ. Βεντούρης, Διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ., καθώς αρνείται οριστικά να αποσπάσει Αναισθησιολόγο, οπότε η Χειρουργική Κλινική οδηγείται σε κλείσιμο. Σημειωτέον επιπλέον ότι δεν έχει σταλεί ποτέ από την 4η Υ.ΠΕ Παιδίατρος, και τα περίπου 3.000 παιδιά της περιοχής δεν έχουν την απαραίτητη περίθαλψη.

Σ᾽ αυτόν τον εξωπραγματικό σχεδιασμό αντιδρούν η Τοπική Κοινωνία με τα θεσμικά της όργανα ομόφωνα καθώς και κάθε άλλος θεσμικός είτε ιδιωτικός παράγοντας.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Σας παρακαλώ, λοιπόν, κι από πλευράς μου, από πλευράς όλου του κοινωνικού σώματος της συνοριακής Ελλαδικής ΚΔ Μακεδονίας μας, με φερεγγυότητα δεδομένων-στοιχείων και βάσιμη αναλογία αντικειμενικών αριθμών:

―δώστε ανάσα πνοής και εγκαρδιώσατε το μεγάλο τμήμα της μεγάλης Ελλαδικής (αναλογικά) κοιλάδας του Αξιού, με τη στελεχιακή βιωσιμότητα του Γεν. Νοσοκομείου ― Κ.Υ. Γουμένισσας·

―να συνεχίσουν να λειτουργούν απαραίτητα με στοιχειωδέστατη επάρκεια (χειρουργών και ενός αναισθησιολόγου) η Χειρουργική και η Παθολογική Κλινική (έστω κι αν μετατραπούν 10 θέσεις σε Κλινική Χρονίων Παθήσεων)·

―ένας παιδίατρος αποσπασμένος στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμ. είναι εξ αντικειμένου απαραίτητος για τις πολύ μεγάλες πληθυσμιακά ανάγκες της Ελλαδικής Παιονίας.

Όλοι οι ακρίτες μας και αναπόφευκτα περιστατικά επισκεπτών–τουριστών θα Σας είμεθα υπερευγνώμονες. Είμεθα στη διάθεσή Σας προσωπικά η διαδικτυακά, να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία και το σκεπτικό μας.

Καλή δύναμη για το δύσκολο υπουργικό-πολιτικό Σας ρόλο με τόσες εκκρεμότητες και τόσα ανοικτά “μέτωπα” στις μέρες μας."

†Ο Γουμενίσσης, Γεφύρας, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.