Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση Γεωργαντά σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δελτίο τύπου Γ. Γεωργαντά
Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Γ. Γεωργαντά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ο Βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών σχετική με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Γεωργαντάς ύστερα και από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο στο ν. Κιλκίς όσο και πανελλαδικά με την πορεία των σχετικών διαγωνισμών που προκήρυξαν οι Περιφερειακές Ενότητες είχε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς τόσο σε επίπεδο νομού όσο και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε σήμερα Παρασκευή με τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και ενημερώθηκε για την πορεία των σχετικών διαγωνισμών.

Στην ερώτησή του ο κ. Γεωργαντάς ζητεί να πληροφορηθεί για ποιους λόγους απαλείφθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών σε τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών η κρίσιμη παράγραφος που αναφερόταν στην αναδρομικότητα ισχύος των υπό κατακύρωση διαγωνισμών μεταφοράς των μαθητών. 

Να σημειωθεί ότι με την πρόνοια της αναδρομικότητας διασφαλιζόταν η μεταφορά των μαθητών στα δρομολόγια όπου υπήρξε ανάδοχος και επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και των αναδόχων (ΚΤΕΛ, ταξί) καθώς οι ανάδοχοι με την ρύθμιση αυτή αποζημιώνονταν για το κόστος της μεταφοράς όχι μόνο από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, αλλά από την 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου σχολικού έτους και έναρξης του έργου της μεταφοράς των μαθητών.

Στο ν. Κιλκίς τα εν λόγω δρομολόγια αποτελούν το 82% του συνόλου των δρομολογίων που απαιτούνται για την μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι για τα υπόλοιπα δρομολόγια που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον ήδη κινούνται οι διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης από τις Περιφερειακές Ενότητες, αφού υπάρχει σχετική νομική δυνατότητα.

Το κείμενο της ερώτησης.
"Προς τον Υπουργό Οικονομικών,

Και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Άμεση ανάγκη για την εξεύρεση λύσης στα σχολικά δρομολόγια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από εσάς ως αρμοδίους Υπουργούς και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής (11/9/14) στο Νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας ρυθμίστηκε το ζήτημα των αδιάθετων δρομολογίων για τη μεταφορά μαθητών με βάση και τις προτάσεις που είχαν επισημανθεί και από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ωστόσο, η σχετική τροπολογία έτσι όπως κατατέθηκε και έγινε τελικά δεκτή από τη Βουλή έχει διαφοροποιηθεί από το αρχικό κείμενο και δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο θέμα των σχολικών δρομολογίων. Ειδικότερα ενώ δίνει λύση στο θέμα των αδιάθετων δρομολογίων, δεν δίδεται λύση στο ζήτημα των δρομολογίων για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Ειδικότερα, το πρόβλημα έχει ανακύψει γιατί ενώ έχουν επιλεγεί οι σχετικοί ανάδοχοι εντούτοις δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεως των συμβάσεων από την αρμόδια Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της πρόσφατης συγκρότησης των νέων Περιφερειακών Συμβουλίων. Έτσι, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων από τους αναδόχους.

Επειδή η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και άρα είναι ένα θέμα που χρήζει επείγουσας ρύθμισης

Για όλους τους παραπάνω λόγους

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να επιλύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;

2) Eίναι στα άμεσα σχέδιά σας η κατάθεση σχετικής τροπολογίας η οποία να προβλέπει τη δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών από την έναρξη του σχολικού έτους με αναδρομική ισχύ των σχετικών συμβάσεων;"


Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Γεωργαντάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.