Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Το τουρλουμπούκι της ανακύκλωσης στο δήμο Κιλκίς και όχι μόνο!

Του Λευτέρη Παυλίδη
Παίρνω αφορμή από το ερώτημα που έκανε ο κύριος Βασίλειος Καραμπίδης στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης και κατά πόσο εφαρμόζεται στον Δήμο μας. Το ερώτημα ήταν αν το ανακυκλώσιμο περιεχόμενο των μπλε κάδων καταλήγει όντως στη μονάδα ανακύκλωσης ή στα σκουπίδια του ΧΥΤΑ. Και η απάντηση του αντιδημάρχου – αρμόδιου για το θέμα ήταν από απροσδόκητη έως σοκαριστική (για κάποιους και εξοργιστική) : “δεν πάνε στα σκουπίδια, αλλά τα Σαββατοκύριακα για να μη μένουν οι κάδοι γεμάτοι στους δρόμους, τα στέλνουμε στα ΧΥΤΑ”!!!

Παρότι εκτιμώ την ειλικρίνεια με την οποία απάντησε ο αντιδήμαρχος, θεωρώ απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, έστω και τα Σαββατοκύριακα. Η ομολογία της αδυναμίας να εφαρμόσει ο Δήμος το πρόγραμμα, σημαίνει προφανώς ότι δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος, αλλά αντιθέτως το διαιωνίζει.

Αυτό που προβλέπεται και προτείνεται από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης είναι η συλλογή των υλικών 3 φορές την εβδομάδα, πλην εμπορικών περιοχών που η ανάγκη συλλογής μπορεί να είναι και καθημερινή. Για ποιό λόγο λοιπόν να πετούνται στα ΧΥΤΑ τα ανακυκλώσιμα; Μπορεί ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών (και όχι σκουπιδιών) να γίνεται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών από τους υπαλλήλους τις καθημερινές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η περισυλλογή, η μεταφορά τους και η απόδοση στα Κ.Δ.Α.Υ. δε μπορεί να γίνεται και τα Σαββατοκύριακα. Άλλωστε δε μιλάμε για απορρίματα που στεκούμενα μυρίζουν στις γειτονιές, αλλά για υλικά συσκευασιών όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο, τα οποία δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα δυσωδίας.

Είχα γράψει και παλιότερα στον τύπο για το θέμα αυτό (πριν 4 χρόνια) γιατί ακούστηκε ότι η περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών γινόταν από κοινά απορριμματοφόρα ΚΑΙ ΟΧΙ από τα ειδικά για αυτή τη δουλειά απορριμματοφόρα! Οι πληροφορίες που είχα δεν ήταν διασταυρωμένες, αλλά ήρθαν από πολλές πλευρές (φίλοι που είδαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κοινά απορριματοφόρα σκουπιδιών να μαζεύουν τα ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους και όχι από τους συμβατικούς). Αυτό, αυτόματα οδηγούσε σε σκέψεις ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά πετάγονταν μαζί με τα απορρίματα στους ΧΥΤΑ.

Πρέπει να πούμε ότι εάν συμβαίνει αυτό, τότε πρόκειται για απίστευτη κοροϊδία εις βάρος των πολιτών. Και είναι κρίμα να αχρηστεύεται η τεράστια προσπάθεια που γίνεται από τους δημότες οι οποίοι με συνέπεια συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα πετούν καθημερινά στους μπλε κάδους. Είναι κρίμα να ακυρώνονται και οι προσπάθειες που κάνουμε όλοι εμείς οι γονείς, να εμφυσήσουμε την οικολογική συνείδηση στα μικρά παιδιά μας, προσδοκώντας σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, σε ένα καλύτερο αύριο του πλανήτη μας. Ως είναι φυσικό, η απογοήτευση και η αγανάκτιση των δημοτών θα είναι τόση, που πιθανόν να οδηγήσει πολλούς στην αποθάρρυνση από την ανακύκλωση, καθώς θα διαπιστώσουν ότι αυτή δεν έχει πλέον κανένα νόημα...

Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι η ενημέρωση και η κατά συνέπεια ευαισθητοποίηση των πολιτών εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας είναι κάκιστη! Ουδέποτε φρόντισε να προβάλλει την ανακύκλωση αλλά και τον ορθό τρόπο ανακύκλωσης, γι' αυτό και κατέχουμε τη τελευταία θέση στον τομέα της ανακύκλωσης ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης των 15 αλλά και σε ακόμη χειρότερη θέση από χώρες που μπήκαν αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 (18% με 20% επί των παραγόμενων σκουπιδιών). Απόδειξη δε το ότι 84 δήμοι της χώρας σε σύνολο 325 δεν έχουν ακόμα μπλε κάδους (ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν και κοντινοί μας όπως Δράμα, Καβάλα, Σέρρες και Ξάνθη). Κι όλα αυτά, παρότι πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια από τον Νόμο 2939/2001 που καθιστά υποχρεωτική τη συλλογή και διαχείριση των συσκευασιών στη χώρα μας και εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι γεγονός ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω σαν χώρα στο θέμα της ανακύκλωσης κι αυτό δείχνει την αδιαφορία έως αναισθησία της Πολιτείας στα κρίσιμα περιβαλοντικά θέματα. Ακόμη και το γεγονός ότι ο Έλληνας πολίτης δεν έχει ακόμη αποκτήσει οικολογική συνείδηση, οφείλεται εν μέρει στην ελλιπή πληροφόρηση κυρίως από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Όπως επίσης είμαστε πολύ πίσω και στη συλλογή και ανακύκλωση άλλων βλαβερότατων προϊόντων και υλικών όπως είναι τα ορυκτέλαια και τα λιπαντικά, οι μπαταρίες, οι λαμπτήρες και τα φάρμακα. Όλα αυτά προκαλούν απίστευτη περιβαλλοντική ρύπανση τόσο στην ατμόσφαιρα (πχ νικέλιο, μόλυβδος, υδράργυρος) όσο και στο έδαφος αλλά και το υπέδαφος, αφού δεν αφομοιώνονται εύκολα, ορισμένες δε ουσίες (βαριά μέταλλα) και ποτέ!

Τέλος, πολύ πίσω είμαστε και στον ορθό τρόπο της ανακύκλωσης, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τις συσκευασίες τις πετάμε στα σκουπίδια ως έχουν. Δεν παριστάνω τον παντογνώστη, απλά από τις κατά καιρούς συζητήσεις διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι οι συσκευασίες των προϊόντων πρέπει να καθαρίζονται από το περιεχόμενό τους πριν την απόρριψή τους στον κάδο. Για παράδειγμα η συσκευασία με τα υπολλείματα της σάλτσας πχ ή της νουτέλας, όταν φτάνουν στο χώρο διαλλογής είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστούν και να ανακυκλωθούν. Επίσης, κάτι που δυσχεραίνει τη δουλειά των διαλογέων εργατών είναι οι μη συμπιεσμένες συσκευασίες πχ πλαστικά μπουκάλια και χάρτινα κουτιά. Λεπτομέρειες που δεν πάει το μυαλό μας και τις οποίες έτυχε να δω σε ξένο ντοκυμαντέρ πριν λίγα χρόνια στη τηλεόραση και που νωρίτερα δε γνώριζα εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης που προανέφερα.

Όποιος όμως έχει ζήσει στο εξωτερικό, σε χώρες “αναπτυγμένες” και όχι “αναπτυσσόμενες” όπως τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα, γνωρίζει ότι για κάθε υλικό υπάρχει στη γειτονιά του και ξεχωριστός κάδος: άλλος για το χαρτί, άλλος για το πλαστικό, άλλος για το αλουμίνιο και άλλος για το γυαλί! Και τα πρόστιμα είναι πολύ βαριά για όποιον συλληφθεί να πετάει κάτι σε λάθος κάδο. Εμείς βέβαια απέχουμε έτη φωτός από αυτό, αλλά έστω και στον τουρλού μπλε κάδο μας, οφείλουμε να είμαστε σωστοί.


* πολύτιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση: http://www.herrco.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.