Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ομιλία Τονικίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς

"Κύριε Πρόεδρε
Αγαπητοί συνάδελφοι
Θέλω να ευχηθώ σε όλους να έχουμε μια παραγωγική θητεία με αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και θα δώσουν την απαραίτητη – τώρα όσο ποτέ- αναπτυξιακή πνοή στο Δήμο, στον τόπο μας

Ο συνδυασμός μας, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και εγώ, έχουμε σταθερή απόφαση να συμβάλλουμε στην προαγωγή των συμφερόντων του δήμου με οποιοδήποτε κόστος. Τώρα, στην αφετηρία της πενταετούς θητείας μας, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες βασικές, απαράβατες αρχές που θα καθορίζουν τη λειτουργία και τις αποφάσεις μας.

Εκπροσωπούμε τους μισούς πολίτες του Δήμου. Είμαστε η φωνή τους, εκφράζουμε τις ανάγκες και τα πιστεύω τους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Επομένως όταν η διοίκηση απευθύνεται σε εμάς να γνωρίζει ότι ουσιαστικά απευθύνεται στους μισούς δημότες με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Η ψήφος των πολιτών αυτών αποτελεί για εμάς εντολή και οδηγό συμπεριφοράς.

Η πρώτη λοιπόν εντολή που λάβαμε και θα τιμήσουμε στο έπακρον είναι να ασκήσουμε τον ελεγκτικό μας ρόλο επί των αποφάσεων και της πολιτικής της πλειοψηφίας. Και η λέξη – κλειδί είναι εν προκειμένω η Διαφάνεια. Δεν αμφισβητούμε εκ των προτέρων κανένα. Αλλά και σε κανένα δεν θα παραχωρήσουμε το δικαίωμα να δρά ανεξέλεγκτος. Η παραμικρή σκιά στη οικονομική διαχείριση ή σε αποφάσεις που κινούνται εκτός ή στα όρια της νομιμότητας θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και στο βαθμό που δεν παρέχονται οι αναγκαίες και επαρκείς εξηγήσεις θα στέλνονται αρμοδίως προς διαλεύκανση.

Το επισημαίνουμε εξαρχής: Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα ευρώ ή για ένα εκατομμύριο ευρώ. Αποτελεί θέση αρχής και είμαστε βέβαιοι ότι ουσιαστικά εκφράζουμε τα αυτονόητα και την κοινή μας απόφαση περί απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση, αλλά και στη λήψη όποιων αποφάσεων συνδέονται με οικονομικά θέματα.

Δεύτερη εντολή και οδηγός της δικής μας συμπεριφοράς στο συμβούλιο.

Ο ελεγκτικός μας ρόλος θα συμπληρωθεί με τη διάθεση εποικοδομητικής λειτουργίας. Θα είμαστε παρόντες όχι μόνο για να κρίνουμε ή να ελέγξουμε, αλλά και να προτείνουμε ιδέες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την πρώτη ομιλία του κ. Δημάρχου στην τελετή ορκωμοσίας. Καταγράψαμε με ικανοποίηση την θέση του ότι θα λειτουργήσει συναινετικά απέναντι στη μειοψηφία εξετάζοντας χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς τις προτάσεις της μειοψηφίας. Θα είμαστε οι πρώτοι που επικροτήσουμε μια τέτοια στάση όταν τη δούμε να επιβεβαιώνεται εμπράκτως.

Κύριοι της πλειοψηφίας,

Εμείς δεν θέλουμε να αποτύχετε. Διότι αν αποτύχετε δεν θα βλάψετε τους εαυτούς σας. Αλλά πρωτίστως -και αυτό μας ενδιαφέρει- τους δημότες, το Δήμο Κιλκίς. Κι αυτό είναι το τελευταίο που θέλουμε. Κι εμείς ως πρόσωπα και κυρίως οι χιλιάδες δημότες που μας εξέλεξαν.

Θέλουμε να πετύχετε διότι θέλουμε το Δήμο Κιλκίς να προοδεύει. Δεν θα συμβιβαστούμε με το γκρίζο χρώμα, την παραίτηση επειδή μειώθηκε η χρηματοδότηση κ.ο.κ.

Ένας δήμος που ξέρει να εργάζεται, που ξέρει να προνοεί, που ξέρει να αξιοποιεί ευκαιρίες έχει τεράστιες δυνατότητες. Ναι, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε, αλλά τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες χρηματοδότησης που μπορούν να υπεραναπληρώσουν τους λιγοστούς σε κάθε περίπτωση εθνικούς πόρους. Σε μόνιμη βάση λοιπόν και με προσωπικό εκπαιδευμένο αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα η λειτουργία ενός γραφείου που θα διερευνά, θα εντοπίζει και θα θέτει υπόψιν της διοίκησης τις δυνατότητες αυτές.

Και στον τομέα αυτό με βάση και την εμπειρία μας θα παράσχουμε κάθε συνδρομή με εποικοδομητικές προτάσεις.

Ένας τομέας που ο Δήμος Κιλκίς παρουσίασε χρόνια υστέρηση είναι η συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις του σώματος. Είναι αποκαρδιωτικό το θέαμα οι συνεδριάσεις να διεξάγονται είτε ερήμην είτε με την παρουσία ελάχιστων δημοτών. Η ανεπαρκής αίθουσα στην οποία βρισκόμαστε είναι ένας λόγος. Αλλά δεν μπορεί να προβάλλεται ως άλλοθι για να διαιωνίζεται το φαινόμενο. Η παρουσία δημοτών συνιστά τον πρώτο έλεγχο της λειτουργίας κι ένα πρώτο τεκμήριο διαφάνειας των αποφάσεών μας που όλοι οφείλουμε να επιδιώκουμε.

Λύση μπορούμε να βρούμε. Αρκεί να αποφασίσουμε ότι θέλουμε τις συνεδριάσεις του σώματος να διεξάγονται με την παρουσία πλήθους δημοτών.

Θέλω να απευθυνθώ στο προεδρείο του σώματος. Μια από τις σημαντικότερες παραλείψεις της παρελθούσας δημοτικής διοίκησης αποτέλεσε η απουσία των μεγάλων θεμάτων ή των μεγάλων πληγών του τόπου μας από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου. Προφανώς ένα συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα θέματα της τυπικής αρμοδιότητάς του. Και προφανέστατα οφείλει να λάβει αποφάσεις στα τρέχοντα θέματα διαχείρισης. Αλλά για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, είναι αποκαρδιωτικό και ίσως εξηγεί και το γιατί φτάσαμε ως εδώ, το γεγονός ότι δεν εισήχθη προς συζήτηση το μείζον πρόβλημα με το δρόμο που θα συνδέσει το Κιλκίς με τη Θεσσαλονίκη, παρότι καρκινοβατεί χρόνια. Ούτε έγινε ποτέ ουσιώδης συζήτηση για το ρυθμιστικό Σχέδιο. Ούτε γιατί αφήσαμε επί χρόνια να «σέρνονται» ζητήματα φλέγοντα για την πόλη και το Δήμο μας όπως το ΤΕΙ, η Τρίτη πτέρυγα και συνολικά η τύχη του νοσοκομείου μας, χωρίς τη δική μας δραστική παρέμβαση. Τυπικά δεν αποτελούν αντικείμενο της αρμοδιότητάς μας τα έργα και τα θέματα αυτά. Αλλά δεν αποτελεί τίτλο τιμής για το Δήμο και το Δημοτικό μας Συμβούλιο να παρακολουθεί απαθής και αδρανής θέματα που σχετίζονται με τα συμφέροντα των δημοτών μας, με την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ελπίζουμε ότι το Προεδρείο και η διοίκηση θα φροντίσουν να εξαλειφθεί το κακό αυτό προηγούμενο εισάγοντας προς συζήτηση μαζί με τα τρέχοντα και τα μείζονα θέματα – προβλήματα του τόπου. Σε κάθε περίπτωση εμείς ως συνδυασμός στο βαθμό που θα κρίνουμε ότι υπάρχει αδράνεια ή απροθυμία θα αναλάβουμε τη σχετική πρωτοβουλία στα όρια που μας επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας του σώματος.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία και μια παραγωγική λειτουργία στην πενταετή θητεία του σώματος που μόλις ξεκίνησε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.