Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοι θα βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης με 80 λεπτά το λίτρο


Πετρέλαιο στα 80 λεπτά ανά λίτρο υπόσχεται το Yπουργείο Οικονομικών για όσους δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φαίνεται να διατηρείται με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που χορηγήθηκε πέρυσι.
Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί κατά 30%, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (από 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα).

Με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ ανά λίτρο, από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λίτρο. Για την αγορά δηλαδή δύο τόνων θα ξοδέψει 1.600 ευρώ αντί για 1.800 ευρώ πέρυσι.

Από την άλλη, ένας καταναλωτής που δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης εάν αγοράσει εφέτος 2.000 λίτρα πετρελαίου θα ξοδέψει 2.300 ευρώ αντί για 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450%, χρειάζονταν 1.600 ευρώ.
Τα κριτήρια για την επιδότηση

Εισοδηματικά:Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Περιουσιακά:Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται κάποιος, βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος. Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα διαμορφώνεται ως εξής:

Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)

Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)

Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)

Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

blog.xe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.