Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πριμ 240 εκατ.€ για 16.000 νέους αγρότες από το νέο ΠΑΑ 2014-2020.

Κονδύλια συνολικού ύψους 240 εκατ.€ θα διατεθούν από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την είσοδο 16.000 νέων γεωργών στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ παράλληλα μέσα από τις ρυθμίσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπονται ειδικά μέτρα στήριξης των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων για μια πενταετία.
Στις ρυθμίσεις αυτές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του 21ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της νέας ΚΑΠ, ο κ. Καρασμάνης τόνισε ότι σημείο αναφοράς στις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Φάκελο είναι η στήριξη των νέων αγροτών που «δεν μένει στα λόγια» αλλά γίνεται πράξη μέσα από ουσιώδεις αλλαγές, όπως: 

Η προσαύξηση κατά 25% της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης για μια πενταετία για τους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών. 

Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 240 εκατ.€ και είναι από τώρα «κλειδωμένο» για την είσοδο 16.000 νέων στο αγροτικό επάγγελμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανέφερε ενδεικτικά πως, με την τελευταία προκήρυξη εντάχθηκαν πάνω από 11.000 και εντός του 2014 προγραμματίζεται η πληρωμή της α΄ δόσης από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που φτάνει μέχρι 20.000€.
Η πρόβλεψη -για πρώτη φορά σε Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- ειδικής χρηματοδότησης για την ίδρυση νέων και νεοφυών επιχειρήσεων, τα λεγόμενα start-ups του αγροδιατροφικού τομέα για τα οποία έχει εγκριθεί προϋπολογισμός 72 εκατ.€ 

Η χρηματοδότηση ίδρυσης 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός άλλων 4.500 επιχειρήσεων αγροτουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ.€. 

Η υλοποίηση 7.500 περίπου νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και η στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέα επενδυτικά σχέδια για την προσεχή 7ετία, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατ.€.

Πέραν αυτών οι νέοι αγρότες ωφελούνται και έμμεσα από τις συνολικές αποφάσεις της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα με την αύξηση των ενισχύσεων που κατευθύνονται στον κτηνοτροφικό τομέα, στο 25% (όταν το υψηλότερο επίπεδο ενισχύσεων για την κτηνοτροφία δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 19%).

«Με τις παρεμβάσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για να αντιμετωπιστούν και να βρουν το δρόμο προς τη λύση τους, πολλά από τα προβλήματα των νέων αγροτών», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, διαβεβαιώνοντας τους νέους αγρότες στο 21ο Συνέδριό τους ότι «η στήριξη που θα έχουν τη νέα προγραμματική περίοδο δεν είναι στα λόγια, αλλά θα εμπλουτίζεται διαρκώς, και ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, με όσες παρεμβάσεις απαιτούνται, ώστε ο νέος αγρότης να απολαμβάνει την καταξίωση που του πρέπει και του αξίζει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.