Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Διακρατικές παρουσιάσεις, προβληματισμοί και καινοτόμες ιδέες στις Μουριές

Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σταθμού Μουριών Ν. Κιλκίς «Το Μπέλλες» συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, φιλοξένησε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής συνάντησης 34 νέους από την Κύπρο και την Ιταλία στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Προσκόπων της περιοχής Καβαλάρι.

Στην εκπαιδευτική συνάντηση συμμετείχαν νέοι που εκπροσώπησαν τον Οργανισμό Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων από την Κύπρο και τον Σύλλογο για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη Asterisco από την Ιταλία και φυσικά τα νεαρά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουριών «Το Μπέλλες».

Συνδετικός κρίκος των προαναφερόμενων φορέων αλλά και υποστηρικτικός φορέας στην όλη οργάνωση της εκπαιδευτικής συνάντησης ήταν το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς. Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή του Δήμου Γερίου σε ότι αφορά την ενεργή συμμετοχή των Κυπρίων στην εκπαιδευτική συνάντηση αλλά και την προβολή του σχεδίου σε τοπικό επίπεδο. 


Την ομάδα των Κυπρίων συνόδευσε ο Δήμαρχος Γερίου κ.Αργύρης Αργυρού ο οποίος εξέφρασε στους νεαρούς συμμετέχοντες τις απόψεις του για την ανεργία και τις δυνατότητες επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. Μάλιστα πολύ χρήσιμες συζητήσεις έγιναν μεταξύ του ιδίου και των μελών του ΔΣ του Συλλόγου με βασικό εκπρόσωπο και επικεφαλή του συντονισμού της εκπαιδευτικής συνάντησης τον κ.Γιώργο Σαββίδη (Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπέλλες). Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι επικεφαλείς των ομάδων είχαν την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν τις οικονομίες των χωρών, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης.

Για την επίσημη έναρξη της εκπαιδευτικής συνάντησης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπέλλες οργάνωσε εκδήλωση καλωσορίσματος προς τιμήν των φιλοξενουμένων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία και να γευτούν παραδοσιακές συνταγές με κυρίαρχο βέβαια το ποντιακό στοιχείο. 

Η εκδήλωση στάθηκε η αφορμή για να «σπάσει ο πάγος» ανάμεσα στους συμμετέχοντες και δόθηκε η ευκαιρία μεταξύ των παραδοσιακών χορών να σφίξουν «όλοι τα χέρια» δίνοντας το μήνυμα στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους ότι παρά τις διαφορές στην σκέψη, στον πολιτισμό αλλά και στα οικονομικά δεδομένα… υπάρχουν όμοια στοιχεία μεταξύ των λαών που εφόσον γίνουν κατανοητά μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Αξίζει να αναφερθεί πως την παράσταση έκλεψαν οι συμμετέχοντες από την Κύπρο με την παρουσίαση τοπικών χορών φορώντας παραδοσιακές στολές και χορεύοντας με ποτήρια στο κεφάλι.

Αφότου έγινε η πρώτη γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων ο εκπαιδευτικός σκοπός τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή. Αρχικά οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τους φορείς-εταίρους που εκπροσωπούν και έπειτα οι συντονιστές έδωσαν πληροφορίες στους φιλοξενούμενους για το χωριό Μουριές και την γύρω περιοχή. Εξαμελής επιτροπή της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης του ΟΦΚΑΘ (Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού) η οποία διατηρεί Βάση Ετοιμότητας στο Κιλκίς έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους συμμετέχοντες σε ότι αφορά την προστασία δασικής περιοχής (π.χ. αντιμετώπιση πυρκαγιάς, χρήση πυροσβεστήρα κ.ά.) αλλά και στη προστασία των ίδιων των συμμετεχόντων από διάφορους κινδύνους που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν στη φύση (όπως για παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση φιδιού και οι τραυματισμοί). 

Τις εισηγήσεις έκαναν οι κ.κ. Χρήστος Ράμμος (Πρόεδρος) και Αθανάσιος Καρακώστας ενώ τη μετάφραση στα ιταλικά έκανε η κα Τζιοβάνα Πουερίνο επίσης μέλος του ΟΦΚΑΘ. Στη συνέχεια τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπέλλες περιέγραψαν το Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, τους στόχους, τις προγραμματισμένες δραστηριότητες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης κάθε χώρα παρουσίασε οικονομικά, νομοθετικά και κοινωνικά δεδομένα που αφορούν τα θέματα οικονομική κρίση, ανεργία, επιχειρηματικότητα, μετανάστευση των νέων σε χώρες της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες αφότου ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ομάδες έθεσαν ερωτήματα και συζήτησαν για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους νέους σήμερα. 

Επιπλέον οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές ασκήσεις που είχαν σκοπό την κατανόηση των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων, τη βελτίωση της επαγγελματικής συμπεριφοράς (μέσω παραδειγμάτων που ειπώθηκαν) αλλά και την αναζήτηση και εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών ανά χώρα σε ότι αφορά τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις δυνατότητες που προσφέρονται για εργασία σε χώρες της ΕΕ. Αρκετές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες ιδέες «έπεσαν» στο τραπέζι σχετικά με θέματα δημιουργίας επιχειρήσεων που να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά πόσο μεγάλο ρόλο έχει η χρήση του Διαδικτύου και η συνεχής εκπαίδευση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη που έλαβαν οι νέοι από τον Δήμαρχο Γερίου κ.Αργύρη Αργυρού που συνόδευσε την Κυπριακή αποστολή αλλά και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπέλλες κ.Γιώργο Σαββίδη. Οι συμμετέχοντες συγκέντρωσαν έναν ικανοποιητικό αριθμό ερωτήσεων και αφότου έγινε επιλογή των καταλληλότερων έθεσαν τα ερωτήματα στους δύο προαναφερόμενους εκπροσώπους –με σκοπό να ειπωθεί η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της πολιτιστικής & κοινωνικής πλευράς.

Στο διάστημα αυτό η εκπαιδευτική αποστολή ξεναγήθηκε στο πλούσιο με παραδοσιακά εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπέλλες και περιηγήθηκε στο χωριό. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που απευθύνονται σε νέους (με αναφορά στο επιδοτούμενο Voucher) και την έμφαση που δίνεται στη δια βίου μάθηση και επαγγελματική κατάρτιση στην ΕΕ (Πρόγραμμα Erasmus+) όχι μόνο των νέων αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία. Ακολούθησε μια αρκετά κατατοπιστική ενημέρωση στον ΟΑΕΔ Κιλκίς από την κα. Γρηγοριάδου όπου δηλώθηκαν τα ποσοστά των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων όχι μόνο σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και χώρας καθώς επίσης εξηγήθηκε στους φιλοξενούμενους ο τρόπος λειτουργίας και χρησιμότητας του φορέα αλλά και η λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας. 

Μεταξύ άλλων φορέων που σχετίζονται με την ανεργία και την επιχειρηματικότητα η εκπαιδευτική αποστολή επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Μουσείο Κιλκίς με σκοπό να γίνει γνωστή η ιστορία του Κιλκίς. Επίσης επισκέψεις έγιναν στο Σπήλαιο Κιλκίς, στη λίμνη Κερκίνη που αποτελεί Υγροβιότοπο Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar, στα καταπράσινα Πορρόϊα και φυσικά στην Θεσσαλονίκη όπου έγινε σύντομη ξενάγηση στην πόλη.

Στο κλείσιμο της εκπαιδευτικής συνάντησης έγινε αξιολόγηση εφ’ όλης της ύλης, απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουριών «Το Μπέλλες» ενώ οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Youthpass που θα αποκτήσουν μετά το πέρας του σχεδίου. Η εκπαιδευτική συνάντηση ολοκληρώθηκε με θετικές εντυπώσεις, γεννήθηκαν νέες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια, τέθηκαν προβληματισμοί για την προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη του κάθε συμμετέχοντα, έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις και δόθηκαν παραδείγματα που ως ένα μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στην κατανόηση των θεμάτων του σχεδίου. 

Η αμέσως επόμενη δραστηριότητα των νέων της τριμερούς συνεργασίας, είναι να εργαστούν για την έκδοση ενός φυλλαδίου με στόχο την καταγραφή συμπερασμάτων της εκπαιδευτικής συνάντησης και σημαντικών στοιχείων με στόχο να αξιοποιηθούν από όλους τους φορείς σε κάθε χώρα. Το φυλλάδιο θα είναι ενιαίο και θα υπάρχει μετάφραση στην αγγλική και ιταλική γλώσσα. Τα αποτελέσματα του σχεδίου θα αναρτώνται ανά τακτά διαστήματα στο http://mourieskilk.blogspot.gr/








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.