Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

"Οι ξεπουλημένοι δήθεν σωτήρες μας, εξαφάνισαν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους"

Δελτίο τύπου Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων τ. Ο.Ε.Ε. στον Ο.Α.Ε.Δ.
Τον Φεβρουάριο του 2012 μάθαμε όλοι οι Έλληνες από τα δελτία των ειδήσεων ότι καταργούνται οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, οι ξεπουλημένοι δήθεν σωτήρες μας εξαφάνισαν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους. Καμιά βοήθεια από το κράτος για τους άστεγους, για τους φτωχούς που έχουν ανάγκη από φροντίδα στέγασης, για τις χιλιάδες ανέργων χωρίς επίδομα.
Ήταν καλοκαίρι του 2013 όταν αποφάσισαν να αλλάξουν Διοικητή στον ΟΑΕΔ και να τοποθετήσουν τον νυν Διοικούντα. Τότε, μάλιστα, στην πρώτη ενημέρωση προς τους εργαζόμενους ο νέος Διοικητής μας είχε προετοιμάσει ότι ο ΟΑΕΔ θα στραφεί σε ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. H κυβερνητική πολιτική, όμως, απέτυχε παταγωδώς, αλλά και ηθελημένα όπως αποδεικνύεται, να προωθήσει αυτές τις ενεργητικές πολιτικές. Απάντηση της κυβέρνησης στην ανεργία οι πενταμηνίτες «ωφελούμενοι» πλήρους ωραρίου με αμοιβή λιγοστά ευρώ για χαρτζιλίκι.

Ήρθε ο Αύγουστος του 2014 και τα τελευταία δημοσιεύματα θέλουν τον ΟΑΕΔ είτε να κλείνει - στο πρότυπο της ΕΡΤ - είτε να πωλείται ο μισός σε ιδιωτικά συμφέροντα. Τους πραγματικούς λόγους που επιδιώκουν την κατάργηση-πώληση του ΟΑΕΔ, δεν τολμούν να τους παραδεχτούν δημοσίως. Αλλά εμείς, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, καταλαβαίνουμε ακριβώς τι προσπαθούν να πετύχουν. Στόχος δεν είναι, φυσικά, η εξυγίανση του Δημοσίου και η αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας, η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων προς τους τοκογλύφους τροϊκανούς κυβερνώντες και η παράδοση ενός διαλυμένου κράτους στην επόμενη κυβέρνηση. Στόχος είναι τα κοινοτικά κονδύλια ύψους εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας. Είναι πάρα πολλά τα εκατομμύρια για να επιτρέψουν τη διαχείρισή τους από ένα διαφανή δημόσιο φορέα. Οργανώνουν ήδη τη διαχείριση τους από ιδιώτες, πιθανότατα γερμανικές εταιρείες «καλής πρακτικής», αλλά και εγχώριους ημέτερους συνεργάτες και χορηγούς τους, για την αποτελεσματικότητα των οποίων διαρρηγνύουν εκ των προτέρων τα ιμάτιά τους!

Απεναντίας, για το χρέος προς στον ΟΑΕΔ περίπου 8 δις Ευρώ, που το ΙΚΑ παρανόμως δεν έχει αποδώσει, κανείς δεν ενδιαφέρεται, ούτε το Υπουργείο, ούτε η διοίκηση του ΟΑΕΔ, αλλά ούτε και η ΓΣΕΕ. Για την απευθείας απόδοση στον ΟΑΕΔ των εισφορών των εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εστίας και πάλι σιωπή και αδράνεια, παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις μας, αλλά και την προφανή αναγκαιότητα. Δε χρειάζεται μεσάζοντας, ο οποίος, μάλιστα, προβλέπεται να παρακρατεί το 30% των εισφορών!

Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ, ενωμένοι θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τους Έλληνες πολίτες.

Έναν ΟΑΕΔ δημόσιο, που θα επιτελεί το κοινωνικό του έργο στηριζόμενος στην πολύτιμη εμπειρία και τις γνώσεις των εργαζομένων του και θα ενισχύει με τα προγράμματα του την απασχόληση του εργατικού δυναμικού της χώρας, τη στέγαση και τη στεγαστική συνδρομή των οικονομικά ασθενέστερων, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των παιδιών μας.

Τις επόμενες ημέρες είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσει μια σειρά ''ειδήσεων'' και ''δημοσιευμάτων'' για τους αργόμισθους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, για τη μη αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της ανεργίας κλπ. Η γνωστή μέθοδος της συκοφάντησης, όπως ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της ΕΡΤ και του ΟΕΚ, αλλά και σε κάθε άλλη κατάργηση φορέα, θα εφαρμοστεί ξανά. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες-σύμβουλοί τους έχουν επιλέξει για να περάσουν ύπουλα και σταδιακά στην κοινή γνώμη το σενάριο της κατάργησης του ΟΑΕΔ, ως αναγκαιότητα, χρησιμοποιώντας τα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Ακόμα και οι πρόσφατα συγκροτημένες ομάδες, με σκοπό τη δήθεν αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, διαφαίνεται ότι πρόκειται απλά να χρησιμοποιηθούν στη διατεταγμένη κυβερνητική υπηρεσία, προσφέροντας συμπεράσματα ‘αποτυχίας’ του ΟΑΕΔ να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Καλούμε τους πολίτες αυτής της χώρας να αντισταθούν σε αυτήν την προπαγάνδα. Πρέπει όλοι να παλέψουμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σεναρίου της κατάργησης του ΟΑΕΔ.

Οι εκπρόσωποι των Πανελλήνιων Σωματείων της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, η Ομοσπονδία του ΟΑΕΔ και η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι έχουμε εκλεγεί να υπερασπίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, ενωμένοι, οφείλουμε να αποδείξουμε τόσο στους συναδέλφους μας όσο και στους κυβερνώντες ότι είμαστε αποφασισμένοι να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Δε μας αρκούν οι διαψεύσεις του Υπουργού Εργασίας ούτε του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, ποιος αφελής τους πιστεύει μετά το προηγούμενο του ξαφνικού θανάτου της ΕΡΤ, όταν ένα μήνα πριν την κατάργησή της ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επίσης διαψεύσει κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας; Ποιος αφελής τους πιστεύει όταν τις προηγούμενες ημέρες της κατάργησης της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας όλοι οι πολιτικοί διαβεβαίωναν για την ανώδυνη συνένωση τους;

Αλήθεια, θα έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν ο Υπουργός Εργασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αν τελικά ο ΟΑΕΔ ή ένα μέρος από τα αντικείμενα του, ιδιωτικοποιηθεί, παρά τις επίμονες διαψεύσεις τους;

Προτείνουμε στους διοικούντες, αντί να απεργάζονται σενάρια κατάργησης του ΟΑΕΔ, να επεξεργαστούν τρόπους ορθολογικής και αποτελεσματικής υπέρ των ανέργων εκμετάλλευσης των κοινοτικών πόρων αλλά και πλήρους ανταπόδοσης των εισφορών που οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αποδίδουν για τους σκοπούς των πρώην Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε ότι μόνο για το έτος 2013, από τα συνολικά 210 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε το ΙΚΑ για τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Εστίας, δόθηκαν στον ΟΑΕΔ μόνο 2 εκατομμύρια ευρώ.

Καλούμε σε άμεση, κοινή συνάντηση όλους τους εκπροσώπους των υπαλλήλων για να σχεδιάσουμε μαζί την αντίστασή μας, τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις μας, προτού να είναι πολύ αργά για όλους μας.

· ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΗΝ

ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ «ΝΕΟ ΟΑΕΔ»

· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ

ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΩΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΤΩΝ.

· ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ

ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΡ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΕΣΤΙΑΣ.

· ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

· ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΩΣ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

· ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

· ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2011 (500.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.