Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Οι Θρακιώτες του Κιλκίς στο 6ο Πανθρακικό Αντάμωμα στο Διδυμότειχο

Διδυμότειχο. Η πόλη των Κάστρων. Εκεί που χτυπά η καρδιά της παράδοσης. Αρχέγονες μουσικές και παραδοσιακά δρώμενα γέμισαν το Διδυμότειχο από τις 3 έως και τις 6 Ιουλίου 2014 στο 6ο Πανθρακικό Αντάμωμα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος “ Δίδυμα Τείχη”.
Το Πανθρακικό αντάμωμα πάντα έδινε την ευκαιρία στους Έλληνες Ακρίτες να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να δηλώσουν ότι δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της Ελλάδας.

Αυτό έκαναν και φέτος οι Θρακιώτες με τη συμμετοχη τους στο τετραήμερο 6ο Πανθρακικό Αντάμωμα. Χιλιάδες Θρακιώτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας έκαναν στην κυριολεξία απόβαση στην Ιστορική πόλη του Έβρου, το Διδυμότειχο. Μια πόλη “φορτωμένη” με βαρύ και ανεκτίμητο φορτίο και στο τομέα της παράδοσης.

Μια πόλη που πορεύεται στο χρόνο κουβαλώντας τα σημάδια του πολυτάραχου παρελθόντος. Χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, ζει με την παράδοση, λειτουργεί με μουσικές αυθεντικές, γνήσιες, αγκαλιάζει, είναι φιλόξενη, υποδέχεται.

“'Εφτασι παλ'κιρός που θ”ανταμώσουμι οι Θρακιώτις στου Δημότκου καταή 'που του Καλέ τς πόρτις. Τς αρχές του μήνα του αλωντή, ούλ'θα είμιστι ικεί για να συγκαθίσου μι κι να γκουντουρντίσου μι. Λύρις, γκάϊντις θα λαλούν κ”νταούλις θα βαρνούν κι ούλ' μαζί θα τραγουδούμι όταν στουν χουρό πιαστού μι. Κι άντα χάψουμι κι πιούμι, κι ύστερα θα ευχηθούμι κι του χρόνου μι υγεία ούλ'ξανά να μαζωχτούμι”

Καλή Αντάμωση στο 7ο Πανθρακικό Αντάμωμα, ήταν η πρόσκληση των διοργανωτών προς όλους τους Θρακιώτικους συλλόγους.

Το παρόν έδωσαν θρακικοί σύλλογοι από όλη την Ελληνική επικράτεια με τον συνολικό αριθμό χορευτών να ξεπερνά τους 2.500, από 74 συλλόγους.

Θεατές και χορευτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης με μουσικές, χορούς και χρώματα έτσι για να ανταμώσουνε και να ξεφαντώσουνε και κατέληξαν στο κατάμεστο Δημοτικό Στάδιο Διδυμοτείχου όπου και στήθηκε μέχρι τις πρωινές ώρες το γλέντι.

Βροντερό ήταν σ' αυτό το υπέροχο παναήρ το παρόν που έδωσαν χορευτές και συνοδοί από το Κιλκίς και συγκεκριμένα από τη Θρακική Εστία Κιλκίς με τον Πρόεδρό της Παπαδάκη Κωνσταντίνο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξυλοκερατιάς με τον Πρόεδρό του Αθανασιάδη Χαράλαμπο.

Από τη μικρότερη σε ηλικία χορεύτρια Κωνσταντίνα Αθανασιάδου έως και την πιο ώριμη Παπάζογλου Δήμητρα μαζί με τους υπόλοιπους χορευτές και τους συνοδούς, με πολύ κέφι, ζωντάνια και ενθουσιασμό “σ' αυτού τ'αλώνι το φαρδύ” πανηγύριζαν χωρίς τελειωμό σε μια βραδιά γεμάτη χορό, όμορφες φορεσιές και πολύ μουσική αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή όλων, την ομορφιά, τον πλούτο και το μεγαλείο της Θράκης, στοιχεία που παραμένουν ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων, στοιχεία της παράδοσής μας, μιας παράδοσης που δεν κλονίζεται από καμιά κρίση και παραμένει σε καλά χέρια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.