Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ημερίδα με θέμα "Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία - Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις - Οι προοπτικές στην Παιονία"



Την Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, στις 18.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας, Κιλκίς, οργανώνεται ημερίδα με θέμα «Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, ΚοινΣΕπ και Οι προοπτικές στην Παιονία», με πρωτοβουλία του Δήμου Παιονίας και της υπό σύσταση αναπτυξιακής σύμπραξης «Δομή Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας-ΔΟ.Σ.Κ.Ο.ΚΕ.Μ.».
Με εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2013 ως Διεθνές Έτος Συνεργατισμού, διότι ο συνεργατισμός (συνεταιρισμός) είναι η κορυφαία συλλογική έκφραση της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, και διότι παρατήρησε ότι κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, οι κοινωνίες που είχαν ανεπτυγμένη κοινωνική οικονομία κατέγραψαν πολύ μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία και την ζωή των κατοίκων τους. Στην Ελλάδα η προώθηση της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας επιχειρήθηκε με τον νόμο 4019/2011.

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία συνιστά ή τουλάχιστον αγωνίζεται να οικοδομήσει μια εναλλακτική (τρίτος τομέας) οικονομία, καθώς όλα τα χαρακτηριστικά της (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, ακόμη και εκείνα που έχουν σχέση με τη μορφή και τις αξίες που τη διέπουν) είναι διαφορετικά από τους άλλους δύο τομείς που έχουμε γνωρίσει έως τώρα, δηλαδή τον κρατικό από τη μια μεριά και τον ιδιωτικό της αγοράς από την άλλη.

Η Παγκόσμια Συνεταιριστική Συμμαχία (International Co-operative Alliance-ICA) έχει υιοθετήσει τον ορισμό του συνεργατισμού (συνεταιρισμός), που είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους, μέσω μιας από κοινού ιδιόκτητης και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης.

Οι αξίες κάθε μορφής συνεργατισμού βασίζονται στις αξίες της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης & της αλληλεγγύης. Κατά την παράδοση των ιδρυτών τους, τα συνεταιριστικά μέλη πιστεύουν στις ηθικές αξίες της εντιμότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους.

Οι συνεργατικές-συνεταιριστικές αρχές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες οι συνεταιρισμοί θέτουν τις δικές τους αξίες στην πράξη. Αυτές είναι 1. Η εθελοντική και ανοιχτή συμμετοχή, 2. Δημοκρατικός έλεγχος μελών, 3. Οικονομική συμμετοχή των μελών, 4. Αυτονομία και ανεξαρτησία, 5. Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, 6. Η συνεργασία μεταξύ των Συνεταιρισμών & 7. Μέριμνα για την κοινότητα

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τμήματα της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στον Νόμο 1667/1986 (Αστικοί Συνεταιρισμοί), Νόμο 2716/1999 (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης-ΚοιΣΠΕ), Νόμο 4015/2011 (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί), Νόμο 4019/2011 (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ) ενώ πολλά συνεργατικά σχήματα είναι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες-ΑΜΚΕ (ΑΚ άρθρα 741-784).

Εισηγήσεις στις 25/6/2014 θα γίνουν για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» για τον «Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης-BiosCoop», για την «Καλλιέργεια & μεταποίηση αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών από την ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ», για τις «Προοπτικές ανάπτυξης του βιώσιμου θεματικού τουρισμού στην Παιονία» και για την «Αγροτική Ανάπτυξη & Κοινωνική Οικονομία».

Ο Δήμος Παιονίας και η υπό σύσταση αναπτυξιακή σύμπραξη «Δομή Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας-ΔΟΣΚΟΚΕΜ» περιμένουν το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, την Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, στις 18.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣυντονιστές : κ. Απόστολος Καραγιαννόπουλος κ. Πέτρος Μπέλλης

18:30: Προσέλευση κοινού - Εγγραφές

19:00: Έναρξη - Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Δημάρχου Παιονίας κ. Αθανάσιου Λαπόρδα

19:15: κ. Αθανάσιος Τζάκρης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Bios Coop
“Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία”

19:30: κ. Αντώνης Καράγιωργας, Ενεργό μέλος Bios Coop “ Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης Bios Coop”.

19:45: κ. Στέλλα Γκουδίνογλου, Μέλος της ΚοινΣεπ “Μυγδονία” “Καλλιέργεια και μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από την Κοινωνική Επιχείρηση “Μυγδονία”.

20:00: κ. Γιώργος Φαρφαράς, μέλος της ΚοινΣεπ “Πράσινες Διαδρομές”. “Προοπτικές ανάπτυξης του βιώσιμου θεματικού τουρισμού στην Παιονία”

20:15: κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, “Αγροτική Ανάπτυξη και Κοινωνική Οικονομία”

20:30 Συζήτηση με το κοινό

21:00 Λήξη ημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.