Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ποιο είναι το μέλλον της Τεχνικής Εκπαίδευσης;

Υπογράφει η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.
"Συνάδελφοι,
το ευαίσθητο τμήμα της Δημόσιας Ελληνικής Εκπαίδευσης που ονομάζεται Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει δεχτεί τον τελευταίο χρόνο ένα σοβαρό πλήγμα με την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων."
Διαβάστε όλη την παρέμβαση ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Ο θεσμός του Τεχνικού Λυκείου δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι αναχρονιστικός, παρωχημένος, δημιουργεί έναν αδικαιολόγητο ταξικό διαχωρισμό των μαθητών, και εν τέλει δεν πετυχαίνει και το σκοπό του διότι δίνει πτυχία χωρίς αντίκρυσμα σε ειδικότητες όπου υπάρχει πληθώρα από πτυχιούχους επαγγελματικής (ΙΕΚ) και ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ).
    Την εποχή που δημιουργήθηκε η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση η Ελλάδα δεν είχε τεχνικούς επιστήμονες να αναλάβουν την παραγωγή και χρειαζόμασταν καταρτισμένους εργοδηγούς (μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, κλπ.) να καλύψουν το κενό. Αυτή η ανάγκη έχει πια εκλείψει. Αν εξαιρέσουμε κάποιες λίγες ειδικότητες όπως π.χ. την κομμωτική και την αισθητική, οι περισσότερες ειδικότητες του τεχνικού λυκείου αφορούν σύγχρονα τεχνικά αντικείμενα τα οποία έχουν εξελιχθεί και ταυτισθεί με ολόκληρες επιστήμες (πληροφορική, ηλεκτρολογία, ηλεκτρονική, μηχανολογία, κλπ.). Επιστήμες οι οποίες απαιτούν υψηλότατο επίπεδο σπουδαστών, και όχι ανήλικους μαθητές που επιλέγουν το τεχνικό λύκειο επειδή και μόνο δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το γενικό λύκειο. Είναι οξύμωρο από τη μία να ωθούμε τους κακούς μαθητές στα τεχνικά λύκεια και από την άλλη να τους ζητούμε να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνικών αντικειμένων.
    Οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα το 90% των αποφοίτων λυκείου βρίσκει διέξοδο στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αυτών δεν αρκείται στην ανώτατη εκπαίδευση και αναζητά επιπρόσθετα και τη μεταπτυχιακή εξειδίκευση. Είναι λοιπόν αδιανόητο μέσα σε αυτό το σύγχρονο τοπίο εμείς να επιμένουμε στη διατήρηση μιας χαμηλότατης βαθμίδας τεχνικής εκπαίδευσης που δεν παράγει απολύτως τίποτα. Και μη γελιόμαστε, σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να αποκτήσει πτυχίο τεχνικού λυκείου διότι κανείς δε θεωρεί ότι το πτυχίο αυτό προσφέρει πραγματικά ένα προσόν.
    Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι η τεχνική εκπαίδευση δεν έχει θέση στη δευτεροβάθμια. Το αντίθετο μάλιστα! Μια στοιχειώδη τεχνική εκπαίδευση θα έπρεπε να προσφέρεται σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές μέσα από το ενιαίο πρόγραμμα του λυκείου, π.χ. ως μαθήματα επιλογής που θα διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντες των μαθητών και θα τους βοηθούν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να διαχωρίσουμε το λύκειο σε γενικό, τεχνικό, εκκλησιαστικό, μουσικό, κ.ο.κ. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να δούμε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ενιαίο και αδιάσπαστο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.