Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Έχετε μήνυμα!



Του Λευτέρη Παυλίδη
Τελείωσαν λοιπόν και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές. Το τελικό αποτέλεσμα, μετά και τη δεύτερη Κυριακή είναι το εξής: 7 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας κερδήθηκαν από υποψηφίους της ΝΔ, 4 του Σύριζα και 2 ανεξάρτητοι.

Όσον αφορά στους Δήμους, γίνεται ένας χαμός (λόγω και του μεγέθους). Εκεί βέβαια το καλό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε κομματικό χρώμα αλλά ανεξάρτητο χαρακτήρα. Ελάχιστοι Δήμαρχοι κατήλθαν κομματικά κι ακόμα λιγότεροι απ' αυτούς εκλέχθηκαν τελικά. Κάποιοι είχαν την υποστήριξη περισσότερων κομμάτων, αλλά αυτοί που θριάμβευσαν πραγματικά, ήταν όλοι όσοι επέλεξαν να μην λάβουν κομματικά χρίσματα.

Τί έδειξαν τα γεγονότα; Σίγουρα απέδειξαν ότι οι δήθεν δημοσκοπήσεις είναι κατευθυνόμενες και μεθοδευμένες. Για άλλη μια φορά έπεσαν έξω στις “προβλέψεις” τους και προκύπτει πλέον φανερά ότι οι εταιρίες ενεργούν κατά παραγγελία των εκάστοτε εντολέων τους εμφανίζοντας πλασματικά αποτελέσματα. Ο σκοπός βέβαια είναι πάντα ο ίδιος ήτοι η σκόπιμη εκλογική καθοδήγηση των ψηφοφόρων.

Σχετικά δε με τις Ευρωεκλογές και δεδομένου ότι η ψήφος μεταφράζεται πολιτικά, απεικονίζοντας τη διάθεση του πολίτη απέναντι στη Κυβέρνηση και την πολιτική της, τότε βγαίνουν τα κάτωθι συμπεράσματα:

Ο μεγάλος χαμένος είναι σίγουρα ο Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) ο οποίος όχι μόνο απέτυχε να εκλέξει Ευρωβουλευτή, αλλά κινήθηκε στα όρια της εξαφάνισης. Οι συνεχιζόμενες εσφαλμένες επιλογές και οι πρόσφατες πολιτικές κωλοτούμπες του, ενδεχομένως να τον αποκλείσουν ακόμη και από τη Βουλή.

Ο μεγάλος νικητής μάλλον είναι η Χρυσή Αυγή, καθώς η συνεχής πολιτική, δικαστική αλλά και μιντιακή καταδίωξη που υφίσταται, δε στάθηκε ικανή για να αναχαιτίσει τη ξέφρενη πορεία της. Οι Έλληνες φαίνεται να εμπιστεύονται τις πατριωτικές θέσεις της και να επιμένουν συνειδητά στην υποστήριξή της. Όχι μόνο αύξησε τα προηγούμενα ποσοστά της, πλασαριζόμενη πλέον ως 3ο κόμμα στη χώρα αγγίζοντας σχεδόν διψήφιο ποσοστό, αλλά εξέλεξε και 3 Ευρωβουλευτές! Κάθε άλλο παρά ψήφος αντίδρασης φαίνεται να είναι.

Άλλος ένας νικητής των χθεσινών εκλογών είναι αδιαμφισβήτητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι δεν κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του, η εκπληκτική και εξίσου σπάνια αυτή ποσοστιαία σταθερότητα απέδειξε ότι κατέχει πλέον και διατηρεί ένα συγκεκριμένο φάσμα συνειδητοποιημένων ψηφοφόρων και δεν πρόκειται για γυρολόγους ή περιστασιακούς ψηφοφόρους που τον χρησιμοποιούν ως μέσο κυβερνητικής διαμαρτυρίας, προειδοποίησης και αποδοκιμασίας.

Άλλοι κερδισμένοι, σε μικρότερο ποσοστό, είναι ο Καρατζαφέρης. Το ΛΑΟΣ, παρότι αποδυναμώθηκε στελεχικά (από τις γνωστές απώλειες προς τη ΝΔ) αύξησε το ποσοστό του, προσεγγίζοντας το όριο εισόδου στη Βουλή και όλα δείχνουν ότι ο Καρατζαφέρης θα προσπαθήσει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις και πάλι.

Ο Βενιαμίν των εκλογών, Σταύρος Θεοδωράκης, παρόλη την απίστευτη προβολή των ΜΜΕ αλλά και την υπόστηριξη των συναδέλφων του δημοσιογράφων, βρέθηκε σε χαμηλότερα από τα γκάλοπ ποσοστά. Παραταύτα, τα πήγε πολύ καλά ως πρωτάρης, φιγουράροντας μάλιστα στη 5η θέση με ποσοστό 6,6%!

Μεταξύ των χαμένων είναι και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων του οποίου η δύναμη έπεσε κάτω από το μισό! Έτσι, το 7,5% των τελευταίων εκλογών έγινε πλέον 3,5% και η συνέχεια θα δοθεί στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος. Μία αλλαγή πλεύσης (πιο φιλομνημονιακή) που θα το οδηγήσει εγγύτερα της ΝΔ, ίσως να είναι η λύση για την αποτροπή του ναυαγίου, αν και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό (ο Καμμένος είχε αποκλείσει τη συνεργασία ακόμη και νεκρός).

Άλλη χαμένη των Ευρωεκλογών είναι και η Νέα Δημοκρατία. Όσο κι αν προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να πείσει για το αντίθετο, ερμηνεύοντας διαφορετικά το αποτέλεσμα, τα νούμερα την διαψεύδουν! Συγκρινόμενη τόσο με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές (36,6%) όσο και με τις τελευταίες Εθνικές, είναι καταφανέστατα ηττημένη. Το 29,7 έγινε 22,7 και οι 7 αυτές χαμένες μονάδες δείχνουν μόνο πτώση και επιδείνωση, παρόλες τις αντίθετες δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Τέλος, η μετάλλαξη του πράσινου ήλιου σε ελιά, δεν φάνηκε ικανή να σώσει τη παρτίδα. Τα δημοσκοπικά τουλάχιστον ποσοστά (για όσους τα πιστεύουν) του Πασόκ ως αμιγώς Πασόκ, υπολογίζονταν στο 5% τον τελευταίο χρόνο. Μπορεί σαν ελιά να τόνωσε κάπως τη δημοσκοπική δύναμή του, αλλά παραμένει πάντα σε ταπεινωτικά χαμηλά ποσοστά (8%) σε σχέση με το 12,3% των τελευταίων Εθνικών Εκλογών.

Και στο Κιλκίς; Τί συνέβη στο τόπο μας σ' αυτές τις δημοτικές εκλογές;

Αν παρατηρήσει κανείς τα αποτελέσματα της επαναληπτικής, διαπιστώνει χοντρικά ότι οι 2.800 ψήφοι της διαφοράς μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, έγιναν μόλις 500. Αφενός ο κ. Σισμανίδης έχασε 800 ψηφοφόρους σε σχέση με τη πρώτη Κυριακή κι αφετέρου ο κ. Τονικίδης κέρδισε 1.500 νέους. Έτσι η διαφορά μειώθηκε στους 500 που έδωσε και την “πρόκριση” στον πρώτο. Από ποιά δεξαμενή αντλήθηκαν αυτοί, είναι αδιάφορο για μένα κι είναι δουλειά άλλων η μελέτη και η ερμηνία των αποτελεσμάτων.
http://ekloges.ypes.gr/may2014/dn/public/index.html#{%22page%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22dhm_d%22,%22id%22:9040}}

Εγώ, όπως και σε προηγούμενο άρθρο μου, θα επιμείνω και πάλι στη σημασία της ψήφου τιμωρίας των δημοτών μας. Η αποχή αυξήθηκε κι άλλο, αγγίζοντας το 46% που σημαίνει ότι περίπου ένας στους 2 εγγεγραμμένους Κιλκισιώτες δεν πήγε να ψηφίσει!!! Οι υπόλοιποι, που προσήλθαν στις κάλπες, έριξαν 1.815 λευκά και 2.230 άκυρα ψηφοδέλτια. Σύνολο δηλαδή άκυρων και λευκών 4.045!!! Τόσο με τα λευκά όσο και με τα άκυρα ψηφοδέλτια, δηλώνεται συνειδητά η αποστροφή και η αποδοκιμασία προς τους υποψήφιους. Με τα μεν λευκά ο ψηφοφόρος λέει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμώ κανέναν, με τα δε άκυρα (ως επί το πλείστον ψηφοδέλτια με βρισιές και καταδικαστικά συνθήματα απαρέσκειας) αποδοκιμάζει με πιο έντονο και εκληλωτικό τρόπο τους υποψήφιους.

Με βάση τη παραπάνω καταγραφή, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του γι' αυτή την προεκλογική μάχη που για πρώτη φορά ιστορικά διήρκησε 4 ολόκληρους μήνες. Ας λάβει ο καθένας το μήνυμα των Ευρωεκλογών, αυτούσιο, όπως είναι, χωρίς να προσπαθήσει να το παραποιήσει. Διότι τα σημάδια και Πανελλαδικά, δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστα. Η αποχή στις Δημοτικές εκλογές ήταν και πάλι 40% ενώ στις Περιφερειακές 42% αλλά το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι η αποδοκιμασία έστω και των ψηφισάντων εκλογέων (μέσω των άκυρων και λευκών) η οποία έφτασε στο 15,5% και που αν προστεθεί στην αποχή, μας δίνει το τρομαχτικό νούμερο του 57,5% αποστροφής στο σύστημα!!!
http://ekloges.ypes.gr/may2014/dn/public/index.html#{%22page%22:%22main%22}


Όπως και να 'χει, ας ευχηθούμε όλοι καλή δύμανη στο νέο Δήμαρχο και με την ελπίδα να δούμε να επιλύονται τα χρόνια (τουλάχιστον) προβλήματα της πόλης αλλά και του Δήμου γενικότερα. Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.