Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Κιλκίς: Περιφερειακές Εκδηλώσεις 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Κοινωνία Πολιτών Κιλκίς σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς στο πλαίσιο εορτασμού των "Ελευθερίων", υποδέχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Μαΐου, ώρα 20.00,  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς  θα προβληθούν επιλεγμένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της έδρας του Φεστιβάλ και των πόλεων της περιφέρειας. Το Φεστιβάλ με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται, αποκεντρώνεται και αποτελεί ένα δραστήριο παράγοντα της πολιτιστικής ζωής σε όλη τη χώρα.

Φέτος οι «Εικόνες του 21ου αιώνα» θα δώσουν στους θεατές μια πιο σφαιρική άποψη της σύγχρονης ανθρώπινης πραγματικότητας, μέσα από ντοκιμαντέρ ελλήνων και ξένων σκηνοθετών.

Ευχόμαστε το ταξίδι των Περιφερειακών Εκδηλώσεων να σηματοδοτήσει μια ουσιαστική σχέση μεταξύ του κοινού και του κόσμου του ντοκιμαντέρ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών


Δευτέρα, 12 Μαΐου
20.00: Χρυσό Δάσος
Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής.
Έγχρωμο, Ελλάδα, 24’, 2014

Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά «έκανε» δέντρα, που λάτρεψε τη πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές, τις καστανιές και φροντίζοντας τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός του. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει γι’ αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης.

20.40: Ο άλλος άνθρωπος
Σκηνοθεσία: Στάθης Γαλαζούλας.
Έγχρωμο, Ελλάδα, 34’, 2013

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», στήνει την φορητή του κουζίνα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και προσφέρει στους συνανθρώπους του τροφή, αλληλεγγύη, επικοινωνία και σεβασμό. Συνοδοιπόροι του σ’ αυτή τη διαδρομή, οι απλοί άνθρωποι που βοηθούν με όποιες δυνάμεις έχουν, προσφέροντας από το υστέρημά τους σ’ όσους το έχουν ανάγκη. Καθημερινά η ιστορία τους εξελίσσεται στο δρόμο με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις.

21.15: Στο φαρμακείο
Σκηνοθεσία: Μύρνα Τσάπα.
Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 41’, 2013

Μια απεικόνιση της Ελλάδας στα χρόνια 2010-12, μέσα από ένα φαρμακείο.

22.00: Cretativity
Σκηνοθεσία: Μανόλης Κριτσωτάκης.
Έγχρωμο, Ελλάδα, 80’, 2013

Έξι καλλιτέχνες από έξι διαφορετικές χώρες και έξι διαφορετικά πεδία της τέχνης μάς εξηγούν γιατί έχουν επιλέξει να ζουν και να δουλεύουν στην Κρήτη, αλλά και τους λόγους που τους κρατάνε ακόμη εκεί, ενώ έχουν την επιλογή να επιστρέψουν σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα. Μέσα από έξι συνεντεύξεις, επενδυμένες με ήχους και εικόνες από τη σημερινή Κρήτη, ανακαλύπτουμε την οπτική αυτών των ανθρώπων για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και την εικόνα που έχουν άνθρωποι από πιο οργανωμένες κοινωνίες για τον κρητικό τρόπο ζωής.

Τρίτη, 13 Μαΐου
20.00: Αριέλ
Σκηνοθεσία: Λόρα Μπάρι.
 Καναδάς, 95’, 2013

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον 33χρονο Αριέλ, από τότε που ένας βιομηχανικός αναδευτήρας ζύμης στη Μεντόζα της Αργεντινής κομμάτιασε τα πόδια του. Ο Αριέλ ενσαρκώνει την ατέρμονη μάχη ανάμεσα στoν άνθρωπο και στη μηχανή: εντέλει, ξεκινάει να ξαναχτίσει τη διαλυμένη του ταυτότητα, να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του και να σχεδιάσει ο ίδιος ένα ζευγάρι τεχνητά πόδια. Ο υπερβατικός ανθρωπισμός που χαρακτηρίζει τον Αριέλ απεικονίζεται μέσα από την αντιπαραβολή της καθημερινής του ζωής με ονειρικούς εσωτερικούς κόσμους, που συγχέουν τα όρια ανάμεσα στο αληθινό και στο φανταστικό.

21.20: Να είσαι και να έχεις
Σκηνοθεσία: Νικολά Φιλιμπέρ.
Έγχρωμο, Γαλλία, 104’, 2002

Διάσπαρτα στη Γαλλία, υπάρχουν ακόμη μονοτάξια σχολεία, όπου όλα τα παιδιά ενός χωριού έχουν τον ίδιο δάσκαλο ή δασκάλα, από τα πολύ μικρά παιδιά μέχρι τα μεγάλα – τους μαθητές της δευτέρας γυμνασίου (10-11 ετών). Ανάμεσα στην εσωστρέφεια και στην ανοιχτόμυαλη στάση απέναντι στον κόσμο, εκλεκτικές μικρές ομάδες μοιράζονται την καθημερινή τους ζωή, όποια συνέπεια κι αν έχει αυτό. Μια ταινία που γυρίστηκε σ’ ένα τέτοιο σχολείο, κάπου στα βάθη της Ωβέρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.