Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

«Δεν είναι ότι δε βλέπουν τη λύση. Δεν μπορούν καν να δουν το πρόβλημα».

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2007. Μέχρι και σήμερα είναι έτσι και χειρότερα..
Γράφει ο Πάνος Μαύρος για τις δημοτικές εκλογές 2014
«Δεν είναι ότι δε βλέπουν τη λύση. Δεν μπορούν καν να δουν το πρόβλημα».
Gilbert Keith Chesterton Άγγλος συγγραφέας

Δεν εξηγείται αλλιώς. Ο Άγγλος μάλλον κάποτε θα έζησε στο Κιλκίς, για να ξεστόμισε τέτοιο πράγμα..


Διότι στο Κιλκίς έχουμε ένα και μοναδικό πρόβλημα: Δεν ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Αν κάνετε ένα γκάλοπ στους απλούς Κιλκισιώτες ρωτώντας τους: « Τι θέλετε να φτιάξει ή να αλλάξει στην πόλη μας ο νέος Δήμαρχος και η ομάδα του, θα ακούσετε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές: Αγαπημένο όλων φυσικά «τα τρισκατάρατα σκουπίδια». Άσχετο αν κανένας μας δεν θέλει τον κάδο μπροστά στο δικό του σπίτι, αλλά φυσικά στου γείτονα… Τόσο αγαπημένοι και μονιασμένοι ήμαστε..

Κατά τα άλλα πάντα φταίει ο Δήμος και ποτέ εμείς..

H κατάσταση στο Κιλκίς του 2014
Το Κιλκίς του 2014 είναι μια κλασική Ελληνική επαρχιακή πόλη, με όλα τα καλά και κακά.. Από τις καθαρότερες ( ναι, ναι μη γελάτε), χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε θέματα εγκληματικότητας, κυκλοφοριακού, λαθρομεταναστών κτλ, ενώ επίσης ο Δήμος Κιλκίς έχει μια εξαιρετική πολιτιστική δραστηριότητα (δε μιλάμε για τα μασκαριλίκια των Αποκριών ή την σουβλακοπανήγυρη), αλλά για τις εκπαιδευτικές ομάδες που λειτουργούν όλο το χρόνο ( μουσική, χορός, φωτογραφία, αγιογραφία, ζωγραφική κτλ)

Ήταν και παραμένει όμως, μια «αδιάφορη» αισθητικά πόλη. Άχρωμη, άοσμη , άνοστη. Σαν την ταινία «6η αίσθηση» με τον Μπρους Γουίλις. «Νεκρή» βιολογικά και συναισθηματικά, αλλά δεν το ξέρουν οι κάτοικοί της….

Το κόστος ζωής είναι αφάνταστα φτηνό ( ενοίκια, φαγητό, καφές, κτλ) με μεγάλη πληθώρα από εμπορικά καταστήματα.

Πάμε στα κακά τώρα. H εμπορική 21η Ιουνίου είναι τραγική και δεν σου κάνει όρεξη να την περπατήσεις, αφού όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, θα έπρεπε να είναι πεζόδρομος. Δυστυχώς, μια κλίκα οπισθοδρομικών εμπόρων, δεν θέλει το κοινό καλό… και «περνάει το δικό της».. σε βάρος του απλού κόσμου, αλλά και των άλλων εμπόρων.

Ενώ η απαίσια Πλατεία Ειρήνης θυμίζει Τίρανα στα χρόνια του Χότζα. Να βάλουν ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι, έτσι λίγο να σπάσει η μονοτονία; Ούτε που τους περνάει από το μυαλό… Μην πούμε για την πλατεία Δημαρχείου, η οποία είναι τόσο άθλια και σκοτεινή, που δεν πατά κανείς! Και μιλάμε για καρακέντρο μιας πόλης..

Το Κιλκίς γενικά, είναι τουριστικά ανύπαρκτο, και «λίγο» για τους ντόπιους νέους σε θέματα διασκέδασης, οι οποίοι τρέχουν με το παραμικρό Θεσσαλονίκη. Αν τους ρωτήσεις, πως περνάτε στο Kιλκίς; Θα απαντήσουν: «Πολύ ωραία, κατεβαίνουμε Θεσσαλονίκη !».

Είναι όμως ιδανικός τόπος για οικογένειες με παιδιά, αφού παρέχει τα πάντα σε μικρές αποστάσεις και σε φιλικό περιβάλλον.

Οι πολιτικοί του Κιλκίς, δεν έκαναν ποτέ το «μεγάλο άλμα» κάπου. (Υποδομές, τουρισμό, βιομηχανία, αγροτιά, κτηνοτροφία, εμπόριο). Παντού και πάντα, τα τελευταία 30-40 χρόνια, η «μπάλα παιζόταν χαμηλά». Ποτέ και κανένας δήμαρχος δεν έκανε το Κιλκίς να ξεχωρίσει δυνατά. Όλοι έβαλαν ένα λιθαράκι, αλλά λίγα πράγματα. Αδυναμία; Ανεπάρκεια; Δεν τους έκοβε; Δεν ήθελαν συγκρούσεις; Δεν μπορούσαν; Διαλέξτε ότι θέλετε.

Η θρυλική βιομηχανική Σταυροχωρίου μαράζωσε, και επιβιώνει χάρη στον αγώνα των εκάστοτε ιδιοκτητών. Το σιτάρι, αν και το κυριότερο προϊόν της Κιλκισιώτικης γης, ποτέ δεν αναδείχθηκε, ποτέ δεν του δώσαμε την οικονομική και κοινωνική σημασία που άξιζε, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές και «υποτιμητικά» τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ενώ κτηνοτρόφοι, βιοτέχνες, έμποροι «παλεύουν με τα κύματα» για την επιβίωση των κλάδων τους, μη βλέποντας ιδιαίτερη στήριξη από πουθενά. Λόγια και υποσχέσεις άφθονα. Πράξεις ελάχιστες..

Ακόμη και το μεγαλεπήβολο έργο ανάπλασης του πάρκου, αρχίζει να προβληματίζει τους περισσότερους με τον όγκο τσιμέντου που βλέπουν όλο και περισσότερο.. Δυστυχώς και εδώ ισχύει ο νόμος: Ο «κυρίαρχος» λαός θέλει πράσινο, εμείς οι «έξυπνοι» μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δήμος θα σας φλομώσουμε στο τσιμέντο… Στα ωραιότερα πάρκα του κόσμου, Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και το Σέντραλ Πάρκ Νέας Υόρκης, βλέπεις μόνο γκαζόν και δέντρα. Στο Κιλκίς τσιμέντα, κερκίδες, κολώνες.

Δήμος Κιλκίς φυσικά δεν είναι μόνο η πόλη, αλλά δεκάδες ακόμη χωριά πλέον. Χωριά με ελάχιστο κόσμο, και πανέμορφα μέρη που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τουριστική εικόνα (Δοϊράνη, Κρούσια, Πικρολίμνη, κτλ) Και εδώ…. δράμα η κατάσταση, αφού τουρίστας δεν φαίνεται πουθενά.

Το πιθανότερο σενάριο
Όποιος βγει Δήμαρχος το Μάιο, έχει δυο επιλογές για τα επόμενα χρόνια: Το πιθανότερο σενάριο είναι να «παίξει για άλλη μια φορά τη μπάλα χαμηλά», να καλοπεράσει αυτός και η παρέα του, για 5 χρόνια και τέλος. Ούτε θα μας θυμάται ούτε θα τον θυμόμαστε.

Υπάρχει και η άλλη επιλογή: να κάνει την υπέρβαση, να απογειώσει το Κιλκίς και να τον «γράψει η ιστορία για πάντα». Βέβαια αυτά τα χρόνια που θα κάνει το μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο Κιλκίς, όλοι θα τον βρίζουν, θα τον καταριούνται, θα τον χλευάζουν, για τις ιδέες και πράξεις του. Διότι θα χαλάσει τη βόλεψη κάποιων, που δεν θέλουν ουσιαστικές αλλαγές..

Δήμαρχε Κιλκίς και σύμβουλοι
Δήμαρχε Κιλκίς διαλέγεις: Τέσσερα χρόνια καλοπέραση, ή τέσσερα χρόνια πίκρες αλλά σε γράφει για πάντα η ιστορία… Θα δικαιωθείς μετά θάνατον φυσικά..

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι όταν αποφασίζεις να εκπροσωπήσεις ένα λαό, προετοιμάζεσαι σωματικά και ψυχολογικά για το Σταυρό του μαρτυρίου. Χαμηλώνεις το κεφάλι και ξεκινάς να δεινοπαθείς. Διότι όλοι κάτι θέλουν από εσένα. Σου γκρινιάζουν, σου ζητούν, απαιτούν. Για όλα. Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν να μην είστε λαμόγια. Διότι αν είστε, δεν θα στεναχωριέστε για τίποτα.

Η ανιδιοτελής ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι ρομαντικό βαλς με Κολωνακιώτες στα σαλόνια της εξουσίας. Είναι ασταμάτητο κότσαρι στην Ποντοηράκλεια και τη Φύσκα με πιωμένους ζαντούς λαζογερμανούς.

Προτάσεις για το Κιλκίς
Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Κιλκίς ( και όλη την Ελλάδα) είναι η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί, και κατ επέκταση η μαραζωμένη αγορά. Επίσης μετά τη χρυσή δεκαετία 1995-2005, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες διαμερίσματα είναι απούλητα, ανοίκιαστα, άδεια.

Για να γίνουμε τουριστικός προορισμός ξεχάστε το. Στο σπήλαιο παλεύει μόνος του ο Βασίλης ο Μακρίδης, ο ξενώνας για θεραπείες που φτιάχτηκε κάποτε απαξιώθηκε, ο Αη Γιώργης από έξω που έχει εκπληκτική θέα, είναι εντελώς αναξιοποίητος μέσα στο χόρτο και το χώμα, στη Δοϊράνη είναι η χαρά της άσπρης καρέκλας, με ένα μουσείο μόνιμα κλειστό, τα Χίλια δέντρα τα έκλεισαν και καλά Natura 2000, στα Κρούσια ένας Βασιλάκης κρατάει Θερμοπύλες, μήπως και έρθει κανείς ξένος, οικισμοί στα Θεοδωράκια λεηλατημένα, και πολλά άλλα που δεν χωράνε, αλλά μιλήσαμε στο παρελθόν αναλυτικά.

Κολυμβητήριο δεν έχουμε, Δίδυμες αποθήκες και στρατόπεδα Δογάνη, παλιό αεροδρόμιο και Αργυρούπολης δόθηκαν από το στρατό, αλλά και πάλι αναξιοποίητα, παλιά Νομαρχία εγκατάλειψη και πολλά άλλα.

Δήμαρχε μην ακούς κανένα. Κάνε 2-3 κινήσεις και τρέλανέ τους όλους. Στην αρχή όλοι θα σε φτύνουν, αλλά μετά θα δικαιωθείς. Τι να κάνεις; Κάνε μια καμπάνια να έρθουν να ζήσουν μόνιμα οι Θεσσαλονικείς και άλλοι ξένοι στο Κιλκίς. Τιμές τζάμπα για ολοκαίνουργια σπίτια, γελοία ενοίκια, μισή ώρα η Θεσσαλονίκη, ήσυχη και φτηνή ζωή σε καθαρό περιβάλλον. Δώσε κίνητρα να έρθουν και θα δεις απίστευτο κέρδος. Στα δημοτικά τέλη, νερό, καταστήματα, φροντιστήρια, βενζινάδικα, κτλ Σκέφτεσαι το επιπλέον κέρδος αν πέσουν 500-1000 μισθοί στην αγορά του Κιλκίς ;

Ζήτα να μεταφερθούν εδώ φυλακές υψίστης ασφαλείας, ΧΥΤΑ, κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, ιδρύματα βαριά αναπήρων, κέντρα επανένταξης ναρκομανών κτλ. Μην τρομάζεις εσύ και οι αναγνώστες μας. Εμείς δεν ήμαστε που φωνάζουμε ότι ήμαστε αντιρατσιστές, αντιφασίστες και συμπονάμε τον συνάνθρωπο;

Να μου τρυπήσεις τη μύτη αν έστω και ΕΝΑΣ σε υποστηρίξει αν τολμήσεις να ζητήσεις τα παραπάνω. Διότι από παχιά λόγια ήμαστε μάνα. Στις πράξεις κολλάμε λίγο. Υποκριτές; Όχι μωρέ ιδέα σου… Στην αρχή όλοι θα σε σταυρώσουν σαν προδότη που έφερες την «κοινωνική χαβούζα» στο ήσυχο Κιλκίς. Όχι ότι θα δεχθεί ποτέ η κοινωνία μας να γίνουν όλα αυτά, αλλά σκέψου πόσοι Κιλκισιώτες θα έχουν δουλειά; Σκέψου πόσα μαγαζιά θα ξαναζωντανέψουν από το χρήμα που θα κινείται; Προμηθευτές, τεχνίτες, ιατρικές ειδικότητες, πληροφορικάριοι, απλοί εργαζόμενοι κτλ Σκέψου τι χρήμα θα παίρνεις από άλλες πόλεις που θα σε πληρώνουν για να διαχειρίζεσαι τα σκουπίδια τους; Δες τι κάνει ο δήμαρχος Λαχανά που «επιστρέφει» στον κόσμο το χρήμα από τα σκουπίδια..Ξέρεις ότι ολόκληρες πόλεις στην Ευρώπη ζεσταίνονται από την ειδική καύση σκουπιδιών;

Τι λέω τώρα ο χαζός ε; Εδώ ακόμη δεν αποδεχθήκαμε την απλή ανακύκλωση, μεταξύ μπλε και πράσινου κάδου.. Περπάτα στο Κιλκίς Δήμαρχε και άνοιξε τυχαία δυο τέτοιους κάδους. Θα εκπλαγείς πόσο ζώα ήμαστε σήμερα το 2014.. Και τώρα που είπα ζώα τι θυμήθηκα Δήμαρχε; Τον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου και την Καπέτα. Περπάτα με τους συμβούλους σου μόλις νυχτώσει, και δες πόσα ζώα παρκάρουν παράνομα για ώρες ολόκληρες, εκεί που έπρεπε να βολτάρουμε με τα παιδιά μας. Δες κάτι μηχανάκια delivery σίφουνες, που κάποια στιγμή θα παρασύρουν κανένα μωρό. Άκου τι τραβάνε από το θόρυβο, οι κάτοικοι που ζουν πάνω από μπαράκια. Περπάτα στο κέντρο, και αν δεις ράμπα ελεύθερη για αναπήρους, εγώ θα γίνω «γαύρος» με κόκκινο κασκόλ. Μπροστά στην πρώην Εμπορική Τράπεζα ο χώρος για στάθμευση αναπηρικού οχήματος, είναι πιασμένος εδώ και χρόνια από κάδους σκουπιδιών του Δήμου ! Και δεν συγκινείται κανείς !

Πολλά πρέπει να γίνουν Δήμαρχε. Κυρίως να κόψεις εσύ και οι σύμβουλοί σου, τις ανούσιες παρουσίες σας παντού, για να δείξετε ότι υπάρχετε. Παρελάσεις, συνεστιάσεις, πίτες, χοροί κτλ. Κόψτε χαμόγελα, υποσχέσεις, γενικολογίες ότι θα μας σώσετε.

Η καθημερινότητα έχει τεράστια προβλήματά, αλλά και λύσεις, όχι με χάιδεμα, αλλά με τήρηση των νόμων….. Αλλά να σου κάνω μια πρόβλεψη; Δυστυχώς (για εμάς) και εσύ δεν θα κάνεις πολλά πράγματα.

Και ξέρεις γιατί; Γιατί αυτός ο λαός έτσι θέλει να ζει: Με το γλείψιμο, τη γνωριμία, το ρουσφέτι, το κουτσομπολιό, το βόλεμα των δικών μας παιδιών, και κυρίως να κάνει αυτό που βολεύει αυτόν. Μια «βόλτα» όλων μας στον καθρέφτη, για αυτοκριτική είναι απαραίτητη.

Δήμαρχε και σύμβουλοι. Δεν είναι κακό να είσαι αισιόδοξος. Επικίνδυνο είναι ή να μην ξέρεις τι σου γίνεται, ή να μας δουλεύεις. Το είπε και ο Winston Churchill άλλωστε:

«Πολιτική είναι η ικανότητα να προλέγεις τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο, και μετά να εξηγείς γιατί δεν έγινε»…


ΥΓ Στα αρχεία της εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» αλλά και στο web Γνώμη υπάρχουν αναλύσεις για όλα τα επιμέρους θέματα (αλλά και πολλά άλλα) που θίγονται παραπάνω.

1 σχόλιο:

  1. Το σημαντικότερο κατά την άποψή μου δεν είναι η πεζοδρόμηση της 21ης Ιουνίου που αναφέρεται στο άρθρο αλλά η δημιουργία προσβάσιμων πεζοδρομίων σε όλη την πόλη. Ίσως το Κιλκίς να είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού που οι δημότες της περπατούν μέσα στους δρόμους. Πιστέψτε με το πρόβλημα δεν είναι στους πολίτες (δεν τους λείπει η κυκλοφοριακή αγωγή) αλλά στην έλλειψη κατάλληλων πεζοδρομίων. Δοκιμάστε να περπατήσετε στο πεζοδρόμιο μιας οποιασδήποτε οδού στην πόλη , από την αρχή μέχρι το τέλος της οδού, χωρίς να χρειαστεί να κατεβείτε στον δρόμο και αν το καταφέρετε το συζητάμε. Πιθανή εξαίρεση αποτελούν η 21ης Ιουνίου, η Ελ.Βενιζέλου και οδού μικρότερης συνολικής απόστασης από 100 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.