Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

"Αυτές οι Εκλογές, είναι Τεστ Μνήμης και Κρίσης"

Ιωάννης Μανομενίδης Σμήναρχος ε.α., Νομικός ΑΠΘ, Εφοδιαστής ΣΙ, MSc Cranfield, Οικονομολόγος BScΑΠΘ, MscΠαΜακ, Διακλαδικός Επιτελής ΑΔΙΣΠΟ
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς
"Αγαπητοί μου συμπολίτες, 
Μετά από μία θητεία 26 ετών στην Πολεμική Αεροπορία, στη διάρκεια των οποίων εκτός των όσων διακρίσεων οι περισσότεροι αγνοείτε (με δική μου ευθύνη να προβάλω) παρότι συμπατριώτης σας από τον Πόντιο πατέρα μου κι Ανατολικοθρακιώτης από τη μητέρα μου, προέταξα ζητήματα αξιοκρατίας και διαφάνειας στις Ένοπλες Δυνάμεις, ήμουν ιδρυτικό μέλος στο Συνδικαλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, και παραιτήθηκα καθαρά για λόγους Αξιοκρατίας και Διαφάνειας (όταν κάποιος από το γραφείο μεταθέσεων «αυτομετατέθηκε» στη Γερμανία), μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας μου τοποθέτησης ως Διοικητή Υποστήριξης στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου επέστρεψα με μετάλλιο της ISAF, με σκοπό να ασχοληθώ με την πολιτική και να συμβάλω στην αλλαγή αυτού του σαθρού συστήματος διαφθοράς που διατρέχει όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη χώρα μας.
Αντιλαμβάνεστε πως μετά από μία τέτοια σταδιοδρομία κι ενδιαφέροντα δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ σε τίποτα χαμηλότερο, από απόψεως Αξίας, από ότι στην Οικολογία Αλληλεγγύη και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, ένα πολιτικό χώρο κι έναν πολίτη, ίσως το ίδιο άσημους όπως κι εγώ στα μάτια σας, που όμως κανείς σας πλέον δεν μπορεί να αγνοεί καθώς τεκμηριώθηκε με δικαστικές αποφάσεις ότι πανάξια πολιτεύτηκε σε μία πορεία 30 και πλέον ετών παρουσίας στα πολιτικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, για την διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που παρά τα όσα οικονομικά συμφέροντα προσπάθησαν να τον σπιλώσουν, αυτός έμεινε ακλόνητος στον αγώνα του και κατακρήμνισε τον παντοδύναμο για δεκαετίες Νομάρχη και Περιφερειάρχη. Εάν δεν ήμασταν τόσο λίγοι οι πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες Αξίες και Αρχές, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν πολύ επάνω από την Γερμανία και θα τους δανείζαμε αντί να μας δανείζουν! Ας το αναλογιστούμε για λίγο…

Εάν τα χρήματα που ήρθαν αξιοποιούνταν με διαφάνεια κι αξιοκρατία, τώρα θα είχαμε απασχόληση και δεν θα έφευγαν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Εάν η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων ακολουθούσε τους κανόνες για τους οποίους μας δόθηκαν, κι οι αναδιαρθρώσεις θα είχαν γίνει, κι ειδικά στην Περιφέρεια δεν θα είχε καταστραφεί. Εάν τα χρήματα που θα ξανάρθουν, και πλέον οι Περιφέρειες είναι αρμόδιες, αξιοποιηθούν με διαφάνεια και αξιοκρατία, το βέβαιο είναι ότι θα προοδεύσουμε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι πολίτες καταλαβαίνουμε ότι αυτό συνδέεται με την ψήφο μας στις Περιφερειακές εκλογές.

Οι πολίτες γνωρίζουμε τι είναι το σωστό. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι ξεχνάμε. Εάν ψηφίζουμε με κριτήριο τον γνωστό μας για να «πάρουμε κι εμείς κανένα κοψίδι», ή στην καλύτερη περίπτωση ως υποστήριξη σε ένα φίλο ή συγγενή, αδιαφορώντας για την πραγματική τους αξία και δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα ή να έρθουν σε σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, τότε απλώς στρουθοκαμηλίζουμε και προδίδουμε το μέλλον των παιδιών μας. Δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί διεφθαρμένοι, αλλά είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία των πολιτών είτε είμαστε αδιάφοροι είτε ψηφίζουμε επιπόλαια και σήμερα πληρώνουμε τα λάθη μας. Εάν δεν αλλάξουμε θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε νέα λάθη.

Εμείς, οι πολίτες, εκλέξαμε κι ίσως ξαναεκλέξουμε τους διεφθαρμένους πολιτικούς να αποφασίζουν για τα φωτοβολταϊκά, μοιράζοντας στους ημέτερους χαριστικά υψηλές τιμές κιλοβατώρας, αδιαφορώντας ποιος θα κληθεί να τα πληρώσει…

Εμείς, οι πολίτες, εκλέξαμε κι ίσως ξαναεκλέξουμε τους διεφθαρμένους πολιτικούς να κάνουν τα στραβά μάτια στις ελεγκτικές υπηρεσίες ώστε να πουλιούνται τα φυτοφάρμακα και να μοιράζουν ταξίδια κι μπόνους σε στελέχη πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Εμείς, οι πολίτες, εκλέξαμε κι ίσως ξαναεκλέξουμε τους διεφθαρμένους πολιτικούς να αλλάζουν χαριστικά οι χρήσεις γης για να κτιστούν οικισμοί (συχνά σε προστατευόμενες περιοχές) κι ακόμη πολλά διαμερίσματα που θα ρίξουν και τις τιμές στα υπάρχοντα και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τα δάνεια…Πρόσφατο είναι το σχέδιο νόμου που ανοίγει το δρόμο στην Ελληνικός Χρυσός, στους Οικισμούς Ολυμπιάδα και Κισσός και ποιος ξέρει τι άλλο;

Μέχρι πότε οι πολίτες θα αδιαφορούμε, ελπίζοντας (όσοι το καταλαβαίνουμε) να βρεθεί κάποιος Τρεμόπουλος να τους σταματήσει με δικαστικούς αγώνες και διαμαρτυρίες στα συμβούλια και στους δρόμους;

Όλα αυτά εμείς τα κάναμε, και δεν μας φταίει κανείς άλλος.

Μόνο εμείς, οι πολίτες, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο εκλέγοντας αυτούς που αξίζουν, όσους δεν εκλέγονται για τον εαυτό τους, αλλά απέδειξαν στην ζωή που έζησαν, όχι μόνο ότι συγκρούονται με την κακοδαιμονία που μας μαστίζει αλλά και ότι δεν υπόσχονται λαγούς με πετραχείλια. Κάνουν το όραμα τους πράξη, με προσωπικό κόστος ακόμη κι όταν κάποιοι λίγοι πολίτες σπιλώνετε και συκοφαντείτε κι οι πολλοί εύπιστοι πείθεστε.

Όσον αφορά την οικονομία, η μόνη λύση που προτάσσουμε ως Οικολόγοι, είναι η συνεργασία όλων μας σε συνεργατικές επιχειρήσεις, να παράγουμε πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, κι όχι απλώς για να «φάνε» κάποιοι τα χρήματα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά για να τα αξιοποιήσουμε, αφού και όσοι πρώτα πιστέψουν στη χρησιμότητα τους, να παράγουμε χρήσιμα και ωφέλιμα για εμάς και για τους γύρω μας, προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία θα είμαστε υπερήφανοι κι εμείς και τα παιδιά μας υπερήφανα για εμάς!

Στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη ενός εκατομμυρίου, μόλις 350 συνεργάτες ξεκινήσαμε την προσπάθεια του βιος-Coop που αναζητά και διανέμει βιολογικά και συνεταιριστικά προϊόντα. Δεν πρόκειται για κομματική επιχείρηση. Δεν είμαστε Οικολόγοι όλοι που την στήσαμε, όμως όλοι οι Οικολόγοι στηρίζουμε τέτοιες επιχειρήσεις οπουδήποτε κι αν ξεκινήσουν, στηρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα, εναντιωνόμαστε στα μεταλλαγμένα, υποστηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των βασικών αγαθών όπως του νερού, όλοι μας τασσόμαστε υπέρ των βιώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργατικά σχήματα κι όχι με πολυεθνικούς κολοσσούς, δεν κλείνουμε το μάτι στην πυρηνική ενέργεια επειδή κάποιους θα τους βολεύει, δεν θέλουμε τον εύκολο χρυσό που κάποιοι θα πλουτίσουν κι εμείς θα μείνουμε στην έρημο, αλλά ψάχνουμε λύσεις απασχόλησης όπου όλη η κοινωνία θα συμμετέχει.

Προσωπικά δεν έχω ενδοιασμούς, για το τι είναι το μαύρο και τι είναι το πράσινο.

Σε αυτές τις εκλογές για την Κεντρική Μακεδονία, κατά βάθος γνωρίζουμε ότι δεν θα εκλέξουμε τον πιο Άξιο. Διότι κανείς πλέον δεν αγνοεί ποιος είναι. Το έχει αποδείξει με το έργο του και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήμασταν όλοι μαζι του.

Αυτές οι εκλογές, είναι τεστ μνήμης και κρίσης. Είτε θα το περάσουμε επιτυχώς και θα προοδεύσουμε αφήνοντας πίσω τον κακό εαυτό μας, είτε θα αποτύχουμε και θα μείνουμε ακόμη 5 χρόνια στην ίδια τάξη να μάθουμε το μάθημα μας καλύτερα…

Επικαλούμαι την εντιμότητα σας και σας καλώ να ανασκευάσετε τη λάσπη που δεκαετίες τώρα δέχονται οι Οικολόγοι από τα μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είτε όσοι βολεύονται με την εύκολη αλλά δηλητηριώδη γεωργία, που έχει αποδεδειγμένα επιβαρύνει τα χώματα και τα νερά μας. Σας καλώ κι εσάς και τους συμπολίτες μας, όχι απλώς να υπερψηφίσετε τα ψηφοδέλτια της Οικολογίας Αλληλεγγύης, ψηφοδέλτια που δεν χρειαζόμαστε ούτε σταυρό, διότι όλοι όσοι είμαστε μαζί αγωνιζόμαστε από όποια θέση κι αν βρεθούμε μετά τις εκλογές. Σας καλώ να εκπλήξετε τους εαυτούς σας, να προβάλετε τις θέσεις μας, να έρθετε μαζί μας.

Οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για την Περιφέρεια, όμως πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή του λαού και των εργαζομένων. Σας καλούμε να εργαστούμε μαζί για τις λύσεις, ακόμη και εκτός της εκλογικής διαδικασίας, ας αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία να γνωριστούμε και να στήσουμε γρήγορα συνεργατικές επιχειρήσεις, που θα δώσουν απασχόληση. Ας αξιοποιήσουμε αυτά τα κουφάρια που είναι γεμάτη όλη η ύπαιθρος του Κιλκίς, σε κάτι πιο χρήσιμο και δημιουργικό.

Σε αυτές τις εκλογές ας εκπλήξουμε τους εαυτούς μας πρώτα, ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.