Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Τελετή παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

Η τελετή παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (15-04-2014) στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στις Αχαρνές Αττικής, παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης ανέλαβε την Ηγεσία του Σώματος από τον απερχόμενο Αρχηγό, Στρατηγό ΕΛ.ΑΣ ε.α. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ομιλίες εκφώνησαν ο νέος Αρχηγός του Σώματος, καθώς και ο απερχόμενος. Προηγήθηκε δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, συνεπικουρούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη - Ταξίαρχο ε.α. Νεκτάριο Κιούλο, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρέλαση τμημάτων Δοκίμων Υπαστυνόμων.

Στην τελετή για την παράδοση - ανάληψη της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Β’ Υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Οικονόμου - ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γ.Ε.Σ., ο Υπαρχηγός του Γ.Ε.Ν. Υποναύαρχος Παναγιώτης Παστουσέας ΠΝ - ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γ.Ε.Ν., ο Αρχηγός του Γ.Ε.Α. Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστη ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Ασφάλειας, Αντιστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Τάξης, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας .

Παράλληλα την τελετή τίμησαν με τη παρουσία τους εκπρόσωποι Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επίτιμοι Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων και Ενώσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ομιλία του απερχόμενου Αρχηγού του Σώματος, Στρατηγού ε.α. Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου, κάθε ανθρώπου, που το συναίσθημα κυριαρχεί.

Κάποιες στιγμές της βιολογικής μας διαδρομής που το θυμικό αναδύεται πάνω και πέρα από το όριο που επιτάσσει η λογική.

Στιγμές που η συγκίνηση απλώς υπογραμμίζει το πλήθος και την ένταση των συναισθημάτων.

Στιγμές, όπως αυτή, που το μυαλό και η λογική απελευθερώνονται, έστω για λίγο, από την αναγκαιότητα του «πρέπει» και υποτάσσονται στην καρδιά και την ψυχή, ανασύροντας στη μνήμη εικόνες, αναμνήσεις και βιώματα μιας πολύχρονης υπηρεσιακής διαδρομής.

Μιας μακράς πορείας, που ξεκίνησε το 1975 με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του νέου αστυνομικού και ολοκληρώνεται σήμερα.

Ολοκληρώνεται με το αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης ενός ανθρώπου που διέγραψε μια πλήρη επαγγελματική διαδρομή και κυρίως με την πεποίθηση ότι η διαδρομή αυτή, σ’ όλες τις φάσεις και τα επίπεδά της, ήταν πάντοτε προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση του εθνικού, του κοινωνικού και του υπηρεσιακού συμφέροντος.

Σήμερα, λοιπόν, μετά από 39, έτη στην ενεργή δράση, ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται.

Είναι η ώρα του αποχαιρετισμού. Η ώρα της παράδοσης της σκυτάλης στους νεότερους.

Σ’ εκείνους που θα αναλάβουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές μας και να οδηγήσουν την Ελληνική Αστυνομία στη νέα εποχή. Σ’ εκείνους που θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ξεκινήσαμε και θα μετουσιώσουν σε προσφορά προς τη χώρα και την κοινωνία τις σκέψεις, τους οραματισμούς και τις προσδοκίες μας.

Χαίρομαι που η παράδοση της ηγεσίας του Σώματος πραγματοποιείται σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας. Με τους θεσμικούς όρους και τις διαδικασίες που προβλέπονται και επιβάλλεται να τηρούνται.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά και ουσιαστικά, ότι η Ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί συγκροτημένα, αταλάντευτα και αποτελεσματικά, να διαδραματίζει το σημαντικό της ρόλο και να εκπληρώνει με υπευθυνότητα την εθνική και κοινωνική της αποστολή.

Παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες, παρά τις δοκιμασίες, παρά την οικονομική δυσπραγία και τις συνέπειές της.

Παρά το δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας του προσωπικού της, το οποίο η δοκιμαζόμενη Πολιτεία επανειλημμένως καλεί, πέραν της καθημερινής εργώδους προσπάθειας, πέραν της καθημερινής διακινδύνευσης της σωματικής του ακεραιότητας και συχνότατα της ίδιας του της ζωής, πέραν του φόρου αίματος που έχει καταβάλει και εξακολουθεί να καταβάλλει, να συνεισφέρει με σημαντικό μέρος των πενιχρών αποδοχών του στην προσπάθεια οικονομικής διάσωσης της Πατρίδας μας.

Όμως, το αίσθημα αυτό, ουδέποτε λειτούργησε ανασταλτικά, ουδέποτε αποτέλεσε αιτία παράκαμψης, αναστολής ή περιστολής των υποχρεώσεών μας.

Των υποχρεώσεών μας έναντι της Πατρίδας, της Κοινωνίας, των Πολιτών.

Ως απερχόμενος Αρχηγός, αισθάνομαι υπερήφανος που παρέλαβα και παραδίδω ένα Σώμα συγκροτημένο, με ακμαίο ηθικό και δυνατότητες να ανταποκρίνεται ακόμη και σε ακραίες συνθήκες με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα στη συνταγματική του αποστολή.

Ένα Σώμα που στην αντίληψη του προσωπικού του οι έννοιες του εθνικού, του κοινωνικού και του δημόσιου συμφέροντος κυριαρχούν και κατισχύουν έναντι οποιουδήποτε ατομικού ή οικογενειακού διακυβεύματος.

Κυρίες και κύριοι,

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, είχα εκφράσει την εμπιστοσύνη μου στις ικανότητες και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του προσωπικού του Σώματος και ζήτησα από όλους τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε μια μεγάλη προσπάθεια. Σε μια πρωτοφανή πρόκληση:

Να ξεπεράσουμε ενωμένοι τις στενές προσωπικές μας δυσκολίες και να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή:
καταπολεμώντας το έγκλημα σ’ όλες του τις μορφές,
παρεμβαίνοντας στις περιπτώσεις που η ακραία ανθρώπινη συμπεριφορά συγκρούεται με τη νομιμότητα και το κοινό όφελος,
παρέχοντας την κοινωνική και ανθρωπιστική μας συνδρομή,
εκπληρώνοντας με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα την αποστολή μας,
προστατεύοντας την χώρα και τους πολίτες.

Είχα επισημάνει, τότε, το τετράπτυχο εκείνο το οποίο προσδιόριζε, έπρεπε να προσδιορίζει και κατά τη γνώμη μου πρέπει πάντα να προσδιορίζει τη λειτουργική και επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της:

Ενότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, προσπάθεια!

Πιστεύω ακράδαντα πως το διάστημα που μεσολάβησε πορευτήκαμε σωστά:

- διατηρήσαμε τη συνοχή, τον προσανατολισμό και την αποτελεσματικότητά μας,

- αντιμετωπίσαμε προκλήσεις, δυσκολίες και προβλήματα με ψυχραιμία, σύνεση και, θεωρώ, με δικαιοσύνη,

- εντείναμε κατά τρόπο συντεταγμένο και δημιουργικό την κοινή μας προσπάθεια,

- πετύχαμε, με κόπο και θυσίες είναι αλήθεια, να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας, ομαλότητας και ασφάλειας. Ένα περιβάλλον που η χώρα και οι πολίτες έχουν, περισσότερα ίσως από ποτέ, απόλυτη ανάγκη,

- ενισχύσαμε, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, την αστυνομική παρουσία σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες αστυνομικές ανάγκες,

- εκδηλώσαμε οργανωμένα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες ανάσχεσης της παράνομης μεταναστευτικής ροής και δημιουργήσαμε δομές προσωρινής κράτησης των αλλοδαπών που συλλαμβάνονται, να παραμένουν λαθραία στη χώρα,

- καταφέραμε καίρια πλήγματα στην εγχώρια τρομοκρατία με τη σύλληψη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων,

- σημειώσαμε σημαντικές επιτυχίες στον καθημερινό «πόλεμο» με το έγκλημα σ’ όλες τις μορφές και τα επίπεδά του:
το κοινό έγκλημα,
το ηλεκτρονικό έγκλημα,
το οικονομικό έγκλημα,
τα ναρκωτικά,
τη σωματεμπορία,
την παιδική πορνογραφία,
τη διαφθορά στο δημόσιο, αλλά και στο εσωτερικό του Σώματος, σε μια συνεχή διαδικασία αυτοκάθαρσης του Οργανισμού.

- σχεδιάσαμε, παράλληλα, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας του Σώματος, τη νέα δομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Μιας Αστυνομίας σύγχρονης, προσαρμοσμένης στις πραγματικές αστυνομικές ανάγκες και προτεραιότητες της πατρίδας και των πολιτών. Μιας Αστυνομίας ευέλικτης, αποτελεσματικής, ανθρώπινης, δίπλα στον πολίτη, κοντά στην κοινωνία και στον άνθρωπο.

Ως μεγαλύτερη όμως επιτυχία, ως μεγαλύτερο επίτευγμα, επιτρέψτε μου να θεωρώ το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία, διαχειριζόμενη στο πλαίσιο της αποστολής της τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης στο απόγειό της, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κατάφερε να διαφυλάξει και να ενισχύσει τη θέση της στη συνείδηση των πολιτών, ως ο βασικότερος παράγοντας διασφάλισης της ομαλότητας και εγγυητής της ευνομίας και της κοινωνικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν θα ήθελα και δεν πρέπει, φρονώ, να επεκταθώ άλλο και να κουράσω με το τι επιχειρήσαμε, τι πράξαμε, τι επιτύχαμε και τι όχι, το διάστημα κατά το οποίο είχα την ευθύνη της διοίκησης του Σώματος.

Άλλωστε, ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ ούτε απολογιστικό, ούτε προσωπικό χαρακτήρα έχει.

Ο συμβολισμός της ημέρας και οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται η εκδήλωση αυτή καταδεικνύουν και αναδεικνύουν δύο σημαντικά ζητήματα. Δύο ζητήματα πάνω και πέρα από πρόσωπα και ατομικούς στόχους και επιδιώξεις:
την αδιάλειπτη διαχρονική λειτουργία του Σώματος, όπως αυτή σηματοδοτείται και εκφράζεται μέσω της ομαλής θεσμικής διαδοχής των Αρχηγών,
τη διάρκεια, την ενότητα, τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα στη διοικητική και επιχειρησιακή λειτουργία αυτού του θεμελιώδους για την ύπαρξη του ίδιου του Κράτους Οργανισμού και τον αταλάντευτο προσανατολισμό του προς τις συνταγματικές επιταγές και τις αρχές της δημοκρατίας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης.

Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα και η προτροπή που θέλω να απευθύνω προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας:

Να εξακολουθήσει με συνοχή, με ενότητα, με ζήλο, με υπευθυνότητα, με αυταπάρνηση, με τη φιλοπατρία που το διακρίνει, τις ικανότητες που διαθέτει και το φιλότιμο που το χαρακτηρίζει να επιτελεί το σημαντικό εθνικό και κοινωνικό του έργο:
στηρίζοντας τη νέα ηγεσία στην προσπάθεια που αναλαμβάνει,
συνεχίζοντας τον καθημερινό δύσκολο αλλά ενδιαφέροντα αγώνα του ενάντια στο έγκλημα,
στηρίζοντας τη χώρα και τους πολίτες στην προσπάθεια που καταβάλλουν να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου,
αδιαφορώντας για τις λίγες υστερόβουλες φωνές που ανέκαθεν επιχειρούν αλλά ποτέ δεν έχουν καταφέρει να πλήξουν το ηθικό του και να απαξιώσουν, συνολικά, το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας,
ξεπερνώντας την πικρία από τις περικοπές των αποδοχών του,
κάνοντας με το έργο και τη συμπεριφορά του υπερήφανους όλους εμάς που αποχωρούμε ή έχουμε αποχωρήσει από το Σώμα, τιμώντας τον όρκο προς την Πατρίδα και τις παρακαταθήκες των παλαιοτέρων,
διευρύνοντας τη δυναμική της δράσης και της κοινωνικής του προσφοράς και διαμορφώνοντας μια νέα προοπτική για το Σώμα και κατ’ επέκταση για την κοινωνία.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία, δύναμη και καλή τύχη στο νέο Αρχηγό του Σώματος στο βαρύ έργο που αναλαμβάνει.

Κύριε Αρχηγέ, αγαπητέ Δημήτρη,

γνωρίζοντας το χαρακτήρα, τις ικανότητές και τα προσόντα σου είμαι βέβαιος ότι θα επιτελέσεις με απόλυτη επιτυχία την αποστολή σου.

Θέλω, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω:
την Πολιτεία που με τίμησε αναθέτοντάς μου την ευθύνη διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο,
τους συνεργάτες – συναδέλφους μου με τους οποίους μοιραστήκαμε την περίοδο αυτή κόπους, άγχη και αγωνίες,
κυρίως, τους συναδέλφους εκείνους, αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς, συνοριακούς φύλακες καθώς και πολιτικούς υπαλλήλους που καθημερινά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος έδιναν και σίγουρα θα εξακολουθήσουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προστατεύοντας και υπηρετώντας τη χώρα και τον πολίτη.

Είμαι υπερήφανος που υπήρξα Αρχηγός τους. Είμαι υπερήφανος που μαζί με αυτούς, καθένας από το «μετερίζι» του δώσαμε έναν αγώνα τίμιο και ειλικρινή για τη διαφύλαξη διαχρονικών αξιών και ιδανικών.

Αξιών και ιδανικών που καθορίζουν και προσδιορίζουν όχι μόνον τα χαρακτηριστικά αυτού του έθνους αλλά την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση ως υποκείμενο δικαιωμάτων.

Σ’ αυτόν τον αγώνα που δώσαμε μαζί δεν ένοιωσα ποτέ μόνος. Ένιωθα πάντα δίπλα μου, πάντα κοντά μου όλους. Από τον Υπαρχηγό του Σώματος μέχρι τον αστυφύλακα του πιο απομακρυσμένου Αστυνομικού Σταθμού. Προσπάθησα κι εγώ στον χρόνο που είχα στη διάθεσή μου να είμαι κοντά του, να αφουγκραστώ τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις προτάσεις του.

Οφείλω, επίσης, να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως:

- τον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την εξαιρετική τιμή που μου επιφύλαξε εισηγούμενος την επιλογή μου ως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,

- τους πρώην Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ.κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ για την άριστη συνεργασία που είχαμε,

- τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. ΔΕΝΔΙΑ για τη κατ’ επανάληψη ανανεωθείσα εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου, το σεβασμό του στο οριοθετημένο πλαίσιο των θεσμικών μου αρμοδιοτήτων και στην έμπρακτη προάσπιση του προσωπικού σε κάθε νόμιμη υπηρεσιακή του ενέργεια. Για την επιτυχή πολιτική κατεύθυνση και τη στήριξή του που αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες ώστε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα σε καίριους τομείς της αστυνομικής δραστηριότητας, όπως:
η καταπολέμηση της εγκληματικότητας,
η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Να ευχαριστήσω, επίσης:

Τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου:

- το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ για την σημαντική βοήθεια που παρείχε στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων και γενικά στην προσπάθειά μας, με την διοικητική του εμπειρία και την ευρύτατη νομική κατάρτιση.

- το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής προστασίας κ. Πάτροκλο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ για την εξαιρετική συνεργασία και συνδρομή.

- τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. που στο σύνολό τους, σχεδόν, στήριξαν το έργο μας και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην προβολή και την αποδοχή της Ελληνικής Αστυνομίας από το κοινωνικό σύνολο.

- τους εκπροσώπους των φορέων, των Ο.Τ.Α. και των Υπηρεσιών με τους οποίους συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο κοινών προσπαθειών και αρμοδιοτήτων.

- να ευχαριστήσω, τέλος, την σύζυγό μου και τα δύο παιδιά μου που όχι μόνον κατά το χρονικό διάστημα της Αρχηγίας μου αλλά και τα προηγούμενα χρόνια της υπηρεσιακής μου διαδρομής με στήριξαν και μου συμπαραστάθηκαν με υπομονή.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν ξέρω αν και σε ποιο βαθμό πέτυχα στο έργο και την αποστολή μου που ανέλαβα. Αυτό θα το κρίνουν άλλοι.

Ξέρω όμως καλά και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό πως όλες μου οι αποφάσεις, όλες μου οι πράξεις, όλες μου οι ενέργειες υπαγορεύτηκαν, αποκλειστικά, από την ανάγκη εξυπηρέτησης του εθνικού, κοινωνικού και του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος.

Γνωρίζω, επίσης, καλά και πιστεύω πως όλοι, εξίσου καλά, αντιλαμβάνονται, ότι πολλές από τις αποφάσεις αυτές ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες ήταν. Είχαν, όμως, όλες το ίδιο κίνητρο, τον ίδιο αταλάντευτο στόχο, τον ίδιο αδιαπραγμάτευτο σκοπό. Το ίδιο, αν θέλετε, κίνητρο. Την αγάπη προς την πατρίδα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία της χώρας και των πολιτών, την αξιοκρατία στις επιλογές, τη διαφύλαξη της νομιμότητας. Άλλωστε, ούτε την προσωπική μου προβολή επιδίωξα ποτέ, ούτε εμμονές με τη θέση ή την παραμονή στη θέση του Αρχηγού είχα.

Τώρα, αν αυτές οι αποφάσεις και οι επιλογές ήταν σωστές, θα το δείξει ο χρόνος και θα το κρίνει η κοινωνία. Εκείνο όμως που ούτε ο χρόνος, ούτε η κοινωνία, ούτε ο οποιοσδήποτε, καλόπιστος ή κακόπιστος κριτής, θα μπορέσει ποτέ να επικαλεστεί ή να προσάψει είναι η ιδιοτέλεια, η αδιαφορία, η αναξιοκρατία, η έλλειψη νομιμότητας, η σκοπιμότητα, οι προσωπικές «στοχεύσεις» και επιδιώξεις, στη λήψη των αποφάσεων αυτών. Γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχουν, ούτε υπήρξαν ποτέ.

Σίγουρα, όμως, θα υπήρξαν φορές που οι αποφάσεις μου, οι εντολές και η πίεση που καθημερινά ασκούσα στους συνεργάτες μου, να πίκραναν, να στενοχώρησαν και ίσως να αδίκησαν κάποιους. Ζητώ, λοιπόν, τη συγνώμη τους, με τη βεβαιότητα πως και οι ίδιοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν, ότι ουδέποτε, ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξε από πλευράς μου οποιαδήποτε εμπάθεια ή μικροψυχία.

Τελειώνοντας, ως επίλογο, της ομιλίας και της επαγγελματικής μου διαδρομής, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι είστε σήμερα εδώ και να ευχηθώ στο νέο Αρχηγό, τον αγαπητό συνεργάτη, συνάδελφο και φίλο Δημήτρη ΤΣΑΚΝΑΚΗ καλή επιτυχία στο έργο του.

Σας ευχαριστώ


Ομιλία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Τσακνάκη

Κυρίες και Κύριοι,

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πολιτική Ηγεσία της χώρας η οποία με τίμησε και μου εμπιστεύτηκε την θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια τόσο σημαντική χρονική συγκυρία.

Παράλληλα , σας διαβεβαιώνω πως με πλήρη συναίσθηση αναγνωρίζω και αποδέχομαι την ευθύνη, το βάρος και τη σπουδαιότητα του ρόλου αυτού.

Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να εκπληρώσω την αποστολή μου απέναντι στην κοινωνία, τους συνανθρώπους, τους συναδέλφους και την Πατρίδα μας.

Εσείς που στέκεστε απέναντί μου και ιδιαίτερα όσοι από εσάς έχετε αναλάβει θέσεις υψηλής ευθύνης, μπορείτε να διαισθανθείτε ακόμα περισσότερο πως ακριβώς αισθάνομαι σήμερα.

Φυσικά, το αίσθημα της ευθύνης, γιγαντώνεται καθώς διαδέχομαι έναν καταξιωμένο και επιτυχημένο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Στρατηγό κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, άνθρωπο ο οποίος διέγραψε μία σπουδαία και ουσιαστική σταδιοδρομία στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αναμνήσεις από την προηγούμενη συνεργασία μαζί του, η δημιουργικότητα της σκέψης και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών του, θα αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό και παρακαταθήκη για την εκπλήρωση των νέων μου καθηκόντων.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο θεσμός της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε μέσα στην περίοδο που διανύουμε. Το έργο μας δεν είναι εύκολο. Αντιθέτως είναι επίπονο και απαιτεί συστράτευση και προσπάθεια από όλους.

Νιώθω υπερήφανος που αναλαμβάνω ένα άξιο και αποτελεσματικό Σώμα.

Ένα Σώμα που η Ελληνική Πολιτεία παρόλες τις οικονομικές δυσχέρειες που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στην καθημερινή μας ζωή, καταβάλλει προσπάθειες να ενδυναμώνει είτε με αστυνομικό προσωπικό, είτε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελληνική Αστυνομία έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες σε όλους τους βασικούς τομείς της δραστηριότητάς της και ιδίως στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων, της διαφθοράς στο δημόσιο καθώς και του ηλεκτρονικού και οικονομικού εγκλήματος.

Φυσικά , αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε την προσπάθεια. Η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προόδου.

Θα εξακολουθήσουμε, ενωμένοι, να ανταποκρινόμαστε δυναμικά στις καθημερινές απαιτήσεις, προσδοκίες και ανάγκες των δοκιμαζόμενων, από πολλές πλευρές, πολιτών ώστε να συμβάλλουμε καταλυτικά στον ποιοτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.

Κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

Γνωρίζω και κατανοώ, όπως και η Πολιτική Ηγεσία, τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει κάθε αστυνομική οικογένεια. Διαισθάνομαι πως τα προβλήματα που απορρέουν από την οικονομική ύφεση επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητά μας όσο και τη ζωή μας, γενικότερα

Θέλω ενώπιόν σας, να δεσμευτώ ότι θα βρίσκομαι πάντα δίπλα σας όχι μόνο ως συνάδελφος και συνεργάτης αλλά και ως φίλος και αρωγός στα καθημερινά υπηρεσιακά και μη, ζητήματα που σας απασχολούν.

Στο σημείο αυτό θα επιθυμούσα όλοι μαζί να στοχαστούμε και να αποκηρύξουμε την έλλειψη ικανότητας, ενδιαφέροντος, επάρκειας και ζήλου και να επιβραβεύσουμε την ευσυνειδησία, την ακεραιότητα, την ενεργητικότητα, τη δύναμη θέλησης, την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία και την ποιότητα και ποσότητα της εργασίας.

Οφείλουμε να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση, ένα βήμα μπροστά από το έγκλημα και τις γενεσιουργές αιτίες του και να μην αφήνουμε περιθώριο για συμπεριφορές που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες.

Ο πολίτης, μας θέλει κοντά του, μας θέλει συνοδοιπόρους του και γι΄αυτό οφείλουμε να του παρέχουμε μια ευνομούμενη κοινωνία, ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτύσσει τις δραστηριότητές του. Παράλληλα θέλω να καταστεί σαφές ότι η Ελληνική Αστυνομία, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στο βωμό της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ελευθερίας και αξιοπρέπειας ανεξάρτητα από τα όποια πολιτισμικά, φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά ή εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Βέβαια , στην κοινή αυτή προσπάθεια θα συμβάλλει καταλυτικά η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας της οποίας η αποτελεσματική και επιτυχής υλοποίηση, αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα και βασική επιδίωξη μας. Δεν θα είναι μόνο το εφαλτήριο για μια πλέον αποτελεσματική, ποιοτική και αποδοτική, προς τον πολίτη Αστυνομία, αλλά θα είναι ο παράγοντας δημιουργίας των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των Υπηρεσιών του Σώματος.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο των δεσμευτικών της υποχρεώσεων απέναντι στους πολίτες και προς το σκοπό τόσο της ικανοποίησης και εξυπηρέτησης των αναγκών και προσδοκιών τους όσο και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας, της ειρηνικής διαβίωσης και της παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών σ’ αυτούς θα συνεχίσει, πέραν της λειτουργίας της, εντός του πλαισίου της ισότητας, της ουδετερότητας, της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, να επιτυγχάνει και να διατηρεί την ποιότητα των υπηρεσιών αστυνόμευσης στο επίπεδο που υπόσχεται.

Επίσης, να παρέχει τις υπηρεσίες της μέσα στις νόμιμες προθεσμίες, να προγραμματίζει τις εκάστοτε ποιοτικές βελτιώσεις των υπηρεσιών της με βάση τις πληροφορίες και τα παράπονα των πολιτών, να εξασφαλίζει την οργανωμένη επιμόρφωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού της σε θέματα ποιότητας και να παρέχει την αναγκαία βοήθεια, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Επιπλέον , καθημερινά και πέρα από τα τυπικά όρια της αποστολής και του καθήκοντός της θα συνεχίσει να εμφανίζει το πραγματικό και ανθρώπινο πρόσωπό της, που καθιστά τον αστυνομικό, όχι απλά ένα συνήθη επαγγελματία, αλλά ένα κοινωνικό λειτουργό στην υπηρεσία του πολίτη και θα απονέμει σ’ αυτόν το δέοντα σεβασμό, την απαιτούμενη υπευθυνότητα και προθυμία για την εξυπηρέτησή του, απλουστεύοντας και επιταχύνοντας κάθε διοικητική δράση, ώστε αφενός να τον απαλλάσσει από περιττές ταλαιπωρίες, αφετέρου να της δίνεται η δυνατότητα να έχει περισσότερο χρόνο για την αντιμετώπιση των κάθε είδους σοβαρών αστυνομικών θεμάτων.

Ζητώ λοιπόν, να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και με τον ίδιο ζήλο την υλοποίηση του κοινού μας οράματος και σας καλώ όλους να καταστείτε αρωγοί και σύμμαχοι σε αυτήν την, τεράστιας σημασίας, προσπάθεια διασφάλισης και διατήρησης της έννομης τάξης και δημόσιας ασφάλειας.

Κλείνοντας , θα ήθελα να τονίσω πως η Ελληνική Αστυνομία καθόλη τη διαχρονική της πορεία και παρά την δυσχερή οικονομική κρίση την οποία, άμεσα και έμμεσα, βιώνουν τα στελέχη της, διαγράφει υψηλές καμπύλες προόδου και βελτίωσης στα θέματα ασφάλειας και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού και της διαφύλαξης των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και της αγόγγυστης προσφοράς της, στην προσπάθεια για την προστασία και ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, την ικανοποίηση των προσδοκιών και οραμάτων των πολιτών καθώς και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Κύριε Επίτιμε Αρχηγέ, Στρατηγέ,

Εύχομαι από καρδιάς ατομική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία.

Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου και να είστε βέβαιος ότι θα καταβάλλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, προκειμένου να επιτελέσω σε μέγιστο και απόλυτο βαθμό τα νέα μου καθήκοντα, πάντα σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.