Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ομιλία Τονικίδη σε ανοικτή εκδήλωση την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στο Κιλκίς


Ομιλία Παύλου Τονικίδη
"Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί συνδημότες,
Όλοι γνωρίζουμε ότι η επόμενη πενταετία είναι η πιο κρίσιμη για τη χώρα μας και συνεπώς και για το δήμο μας, καθώς όλοι βιώνουμε την κρίση στην ζωή μας. Μια ζωή που για πολλούς από εμάς έχει ανατραπεί κυριολεκτικά.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της σκέψης, της τόλμης, της απόφασης και της ανάληψης ευθυνών απ’ όλους μας.

Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, πιστεύουμε ότι οι δήμοι μπορούν να γίνουν υπόδειγμα μιας νέας ανθρώπινης και δημοκρατικής πολιτικής για τους πολίτες. Μπορούν να ανοίξουν το δρόμο μιας συμμετοχικής δημοκρατίας, που θα αλλάξει τη ζωή μας και θα δώσει νόημα στην καθημερινότητα αλλά και ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.

Το συνδυασμό μας, «Κιλκίς Δήμος Αξιών», στηρίζουν έμπειρα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και νέοι άνθρωποι, όλοι τους με διάθεση να προσφέρουν στον τόπο. Διακατέχονται από πνεύμα συνεργασίας και λειτουργούν με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τόπο μας.

Βασική αρχή του συνδυασμού μας, είναι η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, χωρίς κομματικές και άλλες εξαρτήσεις.

Έχουμε υποστεί πολλά μέχρι η κοινωνία να καταλάβει ότι αυτά τα διλήμματα ήταν ψεύτικα και υποτιμητικά των δυνατοτήτων της. Πιστεύουμε ότι προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες, όσοι επαναφέρουν στις μέρες μας αντιλήψεις του παρελθόντος.

Το δυσάρεστο γι’ αυτούς είναι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας δεν τους ακολουθεί και έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι το σωστό και το λάθος δεν έχει ταυτότητα και χρώμα. Άλλωστε, ο ίδιος ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα κοινωνικό κίνημα που δεν αποκλείει κανέναν πολίτη. Κανείς δεν περισσεύει στην πόλη και τα χωριά μας και κανείς δεν είναι πάνω από κανέναν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαχωρίσει και να κατατάξει τους πολίτες με βάση την ιδεολογική τους ταυτότητα, προκειμένου ο ίδιος να έχει όφελος.

Με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας, πιστεύουμε ότι γεννήθηκε κάτι πολύ ελπιδοφόρο για το Δήμο μας. Άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά και πάνω από κομματικές ταυτότητες, συμφώνησαν ότι έχουν μεταξύ τους μια ταύτιση που αφορά τη γειτονιά τους, τον τρόπο διοίκησης, τις προτεραιότητες και τους στόχους για την ανάπτυξη του τόπου.

Αφού η ίδια η κοινωνία αντιδρά και ζητά ν’ αλλάξουν οι τακτικές του παρελθόντος, οι δομές και τα στερεότυπα που την οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, άραγε γιατί κάποιοι εξακολουθούν και επιμένουν σε ανούσιους διαχωρισμούς που διχάζουν τους πολίτες;

Όποιος δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της κοινωνίας, σημαίνει ότι δεν τα κατανοεί, άρα δεν μπορεί να βρει και τις λύσεις.


Διάχυτα και ορατά σε όλους μας είναι τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα και ο τόπος μας δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Ορατή και δικαιολογημένη είναι και η αγανάκτηση των πολιτών. Εμείς ζητάμε την ψήφο σας για να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε φωνή ανατροπής αλλά και δημιουργίας.


Οι δικές μας αντιλήψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση και το μοντέλο διαχείρισης του δήμου που σας προτείνουμε, έχει σαν βασικούς άξονες τη συμμετοχή και ενεργοποίηση της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς, με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και διαφάνεια με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, μέσω της αξιοποίησης των εξειδικευμένων και άρτια καταρτισμένων νέων συμπολιτών μας.

Προτείνουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης με ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πρόγραμμα, που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες του δήμου μας, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι οικονομικές πηγές της περιοχής, να προκύψουν θέσεις εργασίας αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενότητες.

Προτείνουμε μια κοινωνική πολιτική που θα απευθύνεται σε όλη την τοπική κοινωνία.

Προτείνουμε πολιτισμό, ως τοπική έκφραση και ως εργαλείο ανάπτυξης.

Οραματιζόμαστε ένα δήμο ακηδεμόνευτο, αυτοτελή διοικητικά και οικονομικά, ευέλικτο, αποτελεσματικό και ανοιχτό στους δημότες.

Ένα δήμο που να δίνει προτεραιότητα στις νέες υποδομές, στις κοινωνικές παρεμβάσεις, στην στήριξη των αδύναμων οικονομικά ομάδων, στον εθελοντισμό, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ανάπτυξη του πολιτισμού και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να ανοίγει νέους ορίζοντες στους νέους αλλά και στους αγρότες, που μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο συνδυασμός μας, που δεσμεύεται να εφαρμόσει τις παραπάνω βασικές μας θέσεις, βασίζεται σε μια καθαρά τεχνοκρατική αντίληψη. Το πρόγραμμά μας, είναι επιχειρησιακό και ανθρωποκεντρικό, δεν είναι απλά ένα ιδεολογικό μανιφέστο.

Ο ρόλος του δημάρχου, δεν είναι να κάθεται στην εξέδρα να τον χειροκροτούν ή να δεξιώνεται τους εκάστοτε κυβερνώντες. Πρέπει καθημερινά να διαχειρίζεται και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων.

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν είναι να επουλώνει τις πληγές μιας κρίσης, χαϊδεύοντας την εξουσία, αλλά να αναλαμβάνει δράσεις για τη θεραπεία των πληγών.

Ο ρόλος μας δεν είναι να παρακολουθούμε την κρίση και τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και να θρηνούμε για τη συμφορά που μας βρήκε, ούτε στο τέλος της θητείας μας, να ανακαλύπτουμε ότι εξαιτίας της κρίσης δεν αλλάξαμε κάτι στον τόπο μας. Την κρίση τη γνωρίζουμε τη βιώνουμε και πρέπει να πάψουμε να την χρησιμοποιούμε ως άλλοθι.

Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει «Μπορεί ένας δήμαρχος να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας;» Φυσικά και μπορεί, του απαντάμε, αλλά όχι φυτεύοντας κηπουρούς μέσα στα γραφεία, αξιοποιώντας απλά τα ελληνικά και ξένα οικονομικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας έτσι την εκλογική του πελατεία.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους όποιους πόρους διαθέτουμε, όχι για να χορηγούμε εφ’ άπαξ παροχές στους δημότες ή για να κάνουμε έργα βιτρίνας που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά για να επιδοτήσουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Να διαθέσουμε δημοτικές εκτάσεις για να αναπτυχθούν νέες καινοτόμες ιδέες. Να ακολουθήσουμε πολιτικές που διευρύνουν την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων, καταπολεμώντας παράλληλα τη γραφειοκρατία. Πχ Βρυξελλών επένδυση

Σ’ αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς, δημιουργούνται μορφές τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, σημαντικός παράγοντας είναι η συνεργασία μεταξύ των δήμων. Οι δήμοι πρέπει να συνεργάζονται με γειτονικούς δήμους, με οικονομικούς φορείς, με επιχειρήσεις αλλά και εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Το μέλλον του δήμου και των δημοτών περνά μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας και του κέντρου.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας, θα επιμείνουμε και στη δική σας συμμετοχή.

Θέλουμε ένα δημαρχείο ανοιχτό στους δημότες. Θέλουμε ένα δήμο με υπηρεσίες ανοιχτές.

Θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς. Μια κοινωνία ανοιχτή στην αμφισβήτηση και την κριτική.

Θέλουμε να φέρουμε σε επαφή και συνεργασία όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων.

Θέλουμε να αποτελέσουμε το σύνδεσμο όλων των φορέων με κεντρικό όραμα μια κοινωνία συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Θέλουμε να γίνουμε ο δήμος της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της συνεννόησης, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και των νέων ανθρώπων.

Θέλουμε να συμμετέχουν στη λειτουργία του δήμου, οι ενεργοί πολίτες, οι σύλλογοι κατοίκων, οι πολιτιστικοί και άλλοι φορείς του τόπου, οι νέοι...

Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι στοίχημα προσωπικό, αλλά συλλογικό και αφορά όλους μας...

Φίλες και φίλοι

Η παρουσία σας εδώ σήμερα μας δίνει σιγουριά για το αποτέλεσμα του αγώνα μας.

Σήμερα αναδεικνύεται χωρίς αμφιβολία, το πλειοψηφικό ρεύμα που ήδη δημιουργείται για μια νίκη αυτοδιοικητική, και κυρίως ενωτική, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Οι προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι πολλές και πολύπλευρες. Το ίδιο όμως πολλές είναι και οι ευθύνες.

Η οικονομική κρίση επιβάλλει τον προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων από το δήμο. Προτεραιότητά μας είναι η ορθή αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων, η εξεύρεση νέων αλλά και η σωστή διαχείρισή τους.

Μέσα σ’ αυτό το ιδιόρρυθμο οικονομικά περιβάλλον που ζει σήμερα η χώρα μας, οι τοπικές αρχές καλούνται να συμβάλλουν γενικότερα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αναδιανομή του εθνικού πλούτου, με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη. Στο τέλος της θητείας μας θα κριθούμε ως αποτελεσματικοί, αφού αποδείξουμε ότι κάναμε τη μέγιστη δυνατή χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων για την προώθηση των αναγκών της περιοχής και την καλύτερη δυνατή προώθηση της τοπικής ανάπτυξης. Για να συμβούν αυτά πρέπει να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε:

1. Αναπτυξιακό όραμα και λίστα προτεραιοτήτων για τον δήμο.

2. Καλή γνώση των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ.

3. Ιδιαίτερη γνώση των προτεραιοτήτων του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος της περιοχής.

4. Δυνατότητα υποκίνησης των υπηρεσιακών παραγόντων και των εξωτερικών μελετητών για την εκπόνηση και άμεση υλοποίηση των μελετών.

5. Τεχνογνωσία για την εκπόνηση μελετών, προετοιμασία φακέλων και υποβολή προτάσεων.

6. Σχέδιο για την οργάνωση συστήματος παρακολούθησης κάθε σταδίου, από την προετοιμασία μέχρι την υποβολή, την έγκριση και την υλοποίηση των έργων.

7. Αξιοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων μερών, υπηρεσιακών και αιρετών, για όλα τα στάδια εξέλιξης των έργων που χρηματοδοτούνται. Πχ επιμελητηρίου Συν-ενεργειν.
Εργαλεία για την επιτυχία των παραπάνω στόχων είναι η επιστημονική κάλυψη των προτάσεων, η μελέτη οι συμμετοχικές διαδικασίες και ο σεβασμός της σοφίας και εμπειρίας των ανθρώπων της γνώσης και του μόχθου που διαθέτουμε στο τόπο μας.

Για να μην μείνουν όμως αυτές οι ιδέες απλές προτάσεις, ο συνδυασμός μας προχωρά στη δημιουργία Γραφείου Αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων. Μια διακήρυξη δεκαετιών που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Το γραφείο αυτό θα υπόκειται στην άμεση εποπτεία του Δημάρχου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα διαθέτει επιτελικό και συντονιστικό ρόλο και στόχο και θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα με τη διοικητική, την οικονομική, τη νομική και την τεχνική.

Σκοπός μας είναι η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων δυνατοτήτων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μέγιστη ανάπτυξη του Δήμου σε ό,τι αφορά:

· την επιχειρηματικότητα και καινοτομία

· την αναγκαστικότητα της τοπικής οικονομίας

· τον τουρισμό και τον πολιτισμό

· καθώς και την κοινωνική πολιτική.

Επειδή η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μια λέξη γενική και αόριστη, τρεις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους η Δημοτική αρχή θα κινηθεί. Ο πρώτος άξονας είναι η οργάνωση και προετοιμασία του χώρου. Ο δεύτερος άξονας είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και ο τρίτος άξονας είναι οι δράσεις.

Αγαπητοί φίλοι,

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο στις δράσεις, συνοπτικά, για να μη σας κουράσω. Θα έχουμε τη δυνατότητα άλλωστε, μέχρι τις εκλογές και κυρίως μετά τις εκλογές, να συζητήσουμε αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις μας, για τις οποίες θα ενημερωθείτε περισσότερο αναλυτικά, τόσο από το έντυπο υλικό μας, όσο και από την εφημερίδα του συνδυασμού, που σύντομα θα έχετε στα χέρια σας.

Ο συνδυασμός μας θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας είναι προνομιακός χώρος για να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου, στηριγμένο σε ομάδες παραγωγών, σε μορφές αλληλέγγυας οικονομίας και δίκτυα χωρίς μεσάζοντες για την προώθηση των προϊόντων. Π.χ δημοπρατηρίου

Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή επιβίωση των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας, την αλληλέγγυα σχέση παραγωγού - καταναλωτή, αλλά και την διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Συνδυασμός μας, θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία οργανωμένου Δημοτικού Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Άλλη μια διακήρυξη δεκαετιών που έμεινε γράμμα κενό.

Είναι αδιανόητο ο αγροτικός τομέας που είναι η βάση της τοπικής μας οικονομίας, να μην έχει οργανωμένη Δημοτική Επιστημονική Υποστήριξη. Ο ρόλος του γραφείου αυτού, είναι σημαντικότατος για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση δράσεων αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και να μας αφυπνίσει, είναι η εξέλιξη της πορείας της γεωργίας και της διατροφής μας.

Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε άμεσα την τοπική γεωργική μας δραστηριότητα με στόχο να δημιουργήσουμε ένα καλάθι αγροτικών προϊόντων, που να καλύπτει με επάρκεια, σε πρώτη φάση τις ανάγκες της περιοχής μας.

Είναι αδιανόητο να έχουν καθιερωθεί στο τραπέζι μας προϊόντα από γειτονικές χώρες, όταν τα αντίστοιχα δικά μας είναι καλύτερης ποιότητας και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Δεν μπορεί να εισάγουμε κηπευτικά πάσης φύσεως, όταν η περιοχή μας μπορεί να μας τα προσφέρει, ειδικά στις παραποτάμιες περιοχές. Δεν αρκεί λοιπόν να μιλάμε μόνο για ανταγωνιστική γεωργία και προϊόντα αλλά και πως θα καταφέρουμε να μπουν στο τραπέζι μας.

Γι’ αυτό εμείς θεωρούμε, μεταξύ άλλων, ότι ένα οργανωμένο Δημοτικό Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Το αυτοτελές τμήμα Αγροτικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, θα είναι αρμόδιο για την προστασία και ανάπτυξη της φυσικής παραγωγής, της ζωικής παραγωγής και αγροτικής οικονομίας στην περιοχή του Δήμου, την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου για τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη οργάνωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την προστασία του καταναλωτή, την προώθηση της απασχόλησης, αλλά και την εφαρμογή ενεργειών αγροτουριστικής ανάπτυξης.

Στον δήμο μας, στο εξής, η αγροτική οικονομία και τα παραγόμενα προϊόντα, ο τουρισμός και η πολιτιστική μας κληρονομιά, θα προχωρήσουν χέρι-χέρι και θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για το κοινό όφελος, με κοινές δράσεις.

Από εδώ και στο εξής, όλοι οι τομείς ανάπτυξης, θα προχωρήσουν στη βάση ενός κοινού προγράμματος, που θα περιλαμβάνει την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αλλά και τη διατροφή, τις τέχνες και τη λαϊκή δημιουργία, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας, τα αξιοθέατα και ό, τι άλλο μπορεί να ενεργοποιήσει την τοπική οικονομία, να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη ταυτότητα αξιών στην πόλη μας, αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες

Επιτρέψτε μου, να σας παραθέσω κάποιους πρώτους άξονες του προγράμματός μας, τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να τους συζητήσουμε και να τους παρουσιάσουμε και αναλυτικά.

· Ανάπτυξη καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων. Όραμά μας το Κιλκίς να γίνει Κέντρο Αρωματικών Φυτών και Βοτάνων. Σε αυτό συντελούν ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, μοναδικός στα Βαλκάνια, οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, αλλά και η γνώση, η εμπειρία και η παράδοση μεγάλης μερίδας των κατοίκων μας, που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο και τη Θράκη, αφού η λαϊκή σοφία των κατοίκων, έκανε θαύματα αξιοποιώντας ανάλογα φυτά.

· Ανάπτυξη κηπευτικών και άλλων προϊόντων. Στο εξής όλα τα παραγόμενα προϊόντα μας, αγροτικά ή κτηνοτροφικά θα έχουν θέση, σε όλες τις εκθέσεις της χώρας, με οργανωμένη παρουσίαση που θα εξασφαλίζει την προβολή τους, σε συνδυασμό με το τουριστικό και πολιτιστικό πορτρέτο του Κιλκίς, το οποίο πρέπει να το κάνουμε πιο ελκυστικό. Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο τόπος μας έχει αξιοζήλευτη εμπειρία μέσα από δράσεις του επιμελητηρίου, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι.

Στο σημείο αυτό φίλες και φίλοι θα αναφερθώ σε ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο ,ένα ζήτημα που άπτεται του προγράμματος μας για τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα .

Η πηγή της πολύτιμης παραγωγής είναι η ζώνη Μπέλλες μέχρι τα Κρούσια έχει πιστοποιηθεί επιστημονικά ότι αυτή η ζώνη διαθέτει σπάνια στοιχεία για μια παραγωγή μοναδική.

Αυτήν την ζώνη λοιπόν εμείς την θέλουμε ως πηγή ζωής , ως μάνα γή που θα θρέψει τα παιδιά της .

Τα 58.300 στρέμματα των Κρουσίων θα είναι η πηγή ζωής και όχι το νεκροταφείο της ελπίδας μας .

Ας μην ανησυχούν λοιπόν οι πολλοί φίλοι του ισχυρού Μετώπου κατά των Μεταλλείων.

Δεσμευόμαστε λοιπόν ρητά ότι η επιλογή μας είναι η ανάπτυξη των Κρουσίων με την φυσιολογική εξέλιξη και όχι το ξερίζωμα των χωριών μας .

Σύνθημα μας είναι ότι τα Κρούσια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα όχι μόνο του Κιλκίς αλλά και του μεγάλου αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

· Καθιερώνουμε δύο μεγάλες εκδηλώσεις στην πόλη μας, που θα λειτουργήσουν ως θεσμός και θα έχουν ως στόχο:

o να προβάλλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα μας

o να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφού θα γίνουν σε τουριστικές περιόδους

o να αναδείξουν την τοπική μας κουλτούρα, παράδοση και πολιτισμό

o να ενεργοποιήσουν του πολίτες μας, τους φορείς και του συλλόγους της πόλης μας.

Πρόκειται για τις γιορτές γης, προϊόντων και πολιτισμού «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Γιορτές της γης και του τραπεζιού - ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» καθώς και τη «Γιορτή ψωμιού και πίτας», που αφενός θα προβάλει ένα από τα κύρια προϊόντα της περιοχής μας και αφετέρου θα αναδείξει την τοπική μας κουλτούρα, αξιοποιώντας ένα μοναδικό θησαυρό που έχουμε στην περιοχή μας, όπως τους συλλόγους Ποντίων, Θρακιωτών και άλλους, που γνωρίζουν να υπερασπίζονται τις μοναδικές πολιτιστικές τους αξίες.

· Ένας επίσης τομέας που πρέπει συστηματικά να αναπτύξουμε, είναι ο τουρισμός. Τα μηνύματα της Περιφέρειας για τον τουρισμό στη Μακεδονία και γενικότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Για να προσελκύσουμε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα αυτά που έχουμε, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα ολοκληρωμένο πακέτο εναλλακτικών διακοπών. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας και να οργανώσουμε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα προσελκύσουμε επισκέπτες και που είναι: Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, η περιοχή όρους Μπέλλες, η Πικρολίμνη, το Υδροχαρές Δάσος Μουριών, η Λίμνη Δοϊράνη, το σπήλαιο της πόλης του Κιλκίς και όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά αξιοθέατα της περιοχής μας.

Αναφέρθηκα επιγραμματικά σε μερικές μόνο από τις δράσεις που θα ξεκινήσουμε άμεσα, αφού τις αξιοποιήσουμε πρώτα και με βάση συγκεκριμένες μελέτες ειδικών, αλλά και τα αποτελέσματα του διαλόγου που θα γίνει με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και τους φορείς του τόπου.

Η παρουσία μου τόσα χρόνια στο Επιμελητήριο απέδειξε ότι αν επιστρατεύσεις τη θέληση και τη γνώση, όλα γίνονται.

Για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη όμως, δεν αρκούν μόνο οι αναπτυξιακές δράσεις. Χρειάζεται και η ενίσχυση των οικονομικών του δήμου, καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση των εσόδων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μια πιο αποδοτική δημοτική υπηρεσία, μια δημοτική υπηρεσία που να εξυπηρετεί το δημότη και όχι να τον ταλαιπωρεί και παράλληλα να σέβεται το κάθε ευρώ που εισπράττει από το υστέρημά του και να το ξοδεύει με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Να το επέστρεφε πραγματικά τον δημότη δίνοντας νέο περιεχόμενο στον όρο ανταποδοτικότητα.

Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μια σειρά δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, στους τομείς της κοινωνίας της πληροφορίας και του ψηφιακού πολιτισμού, με σκοπό την παροχή στους πολίτες σημαντικών υπηρεσιών ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα. Στόχοι μας είναι η διαφάνεια και η σωστή διαχείριση του δήμου, η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του.

Οι κύριοι άξονες ανάπτυξης της πληροφορικής θα είναι η μετάβαση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και η τουριστική προβολή του δήμου και της πολιτιστικής της κληρονομιάς

Μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα αποκτήσουμε τον απόλυτο κοινωνικό έλεγχο και ο πολίτης θα γίνει γνώστης όλων των διαδικασιών, των προβλημάτων και των προτάσεων που απασχολούν ένα δήμο.

Σε ότι αφορά τους πολίτες, η νέα Δημοτική Αρχή θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, με κοινωνική πολιτική προσανατολισμένη στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών.

Έχει μεγάλη σημασία η αυτοδιοίκηση να μπορεί να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων στον κοινωνικό τομέα, ακόμη και να τον υπερβεί όταν πρόκειται για δράσεις χρήσιμες για την κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Οι επιπτώσεις της κρίσης χτυπούν πρώτα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Το κόστος ζωής μεγαλώνει, η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται και η ανεργία αυξάνεται.

Η αξία όμως μιας ικανής αυτοδιοίκησης, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή.

Για μας είναι προϋπόθεση να υπάρξει αυξημένη κοινωνική προστασία, ενώ η αλληλεγγύη να ξεπεράσει τα στενά όριά της και να γίνει ένας θεσμός στήριξης των ευπαθών ομάδων των κατοίκων. Ο νέος δήμος, θα θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του, την κοινωνική πρόνοια, την αλληλεγγύη και την προαγωγή της υγείας των δημοτών του. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργήσουμε Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας.

Στην Αντιδημαρχία θα μελετώνται και θα εφαρμόζονται προγράμματα που θα είναι ανοιχτά στην κοινωνία με σκοπό την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων και αναγκών των συνανθρώπων μας.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός εξαπλώνεται σαν ιός σε όλη τη χώρα, με έντονα σημάδια στην καθημερινότητά μας. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο δήμος έχει την υποχρέωση να προστατέψει τις ανθρώπινες ζωές και να παλέψει για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Όχι της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας.

Η εξασφάλιση επαρκούς διατροφής, ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και αγαθών και υπηρεσιών όπως ρεύμα, νερό, υγεία, εκπαίδευση και πολιτισμός, αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με πολιτικές ή νομοθετήματα της κεντρικής εξουσίας.

Φίλοι δημότες,

Ξεδιπλώνοντας, έστω και επιγραμματικά, τις πτυχές του κοινωνικού μας προγράμματος, θα ξεκινήσουμε δράσεις και ενέργειες για:

· Την προστασία των αδυνάτων. Κανένας άνθρωπος στην πόλη μας χωρίς στέγη, φαγητό, νερό, περίθαλψη και παιδεία.

· Προστασία της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, μέσω της ενίσχυσης των υφιστάμενων κοινωνικών δομών.

· Παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους συνδημότες μας, δωρεάν και με όρους αξιοπρέπειας.

· Τη μελέτη, ένταξη και επιτάχυνση έργων στο ΕΣΠΑ που σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές και προωθούν τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων.πχ επιμελητηρίου

· Την ενίσχυση και προώθηση δράσεων από το χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών, με σκοπό να δημιουργήσουν δίκτυα παροχής υπηρεσιών και αγαθών.

· Την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες κοινωνικής προστασίας.

· Την στήριξη και ενίσχυση κινημάτων και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών σε δράσεις αλληλεγγύης, σεβόμενοι την αυτονομία τους.

Ο Δήμος έχει το ηθικό και κοινωνικό καθήκον να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία την οποία περνά η χώρα μας.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με κάτι που μας βασανίζει, με κάτι που μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά δεν προσπαθούμε γιατί επαναπαυόμαστε στα ψίχουλα που μας δίνουν μέσω της επιδοματικής πολιτικής, προκειμένου να χρυσώσουμε το χάπι και να μην εκθέσουμε την κεντρική εξουσία.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ ξεχωριστά στην έννοια του εθελοντισμού.

Ο συνδυασμός μας, ανάμεσα στις προτεραιότητές του, έχει και τη δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού.

Σκοπός του Γραφείου Εθελοντισμού θα είναι η προώθηση του ιδεώδους του εθελοντισμού και η ανάπτυξη νέων μορφών του. Πρωταρχικοί στόχοι θα είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των εθελοντών στα τοπικά δρώμενα και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εθελοντικής δράσης. Πεδία δράσης του εθελοντισμού θα είναι το περιβάλλον, η υγεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ οι ομάδες του στόχου θα είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε μια Τράπεζα Χρόνου και Αγάπης. Ο εθελοντής θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει σε αυτήν υπηρεσίες, χρόνο και δωρεές για τους συνανθρώπους μας, ενώ παράλληλα θα γίνεται συνεχής καταγραφή αναγκών με τη συνεργασία και δικτύωση των τοπικών μας φορέων.

Μια συστηματική διαδικασία με διαδραστικό χαρακτήρα και βασικούς άξονες την προσφορά και τη συνέπεια. Θεωρούμε ότι ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού μας, βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού και ένα μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο εθελοντισμός είναι μια δυναμική απάντηση στις τάσεις της κοινωνικής αδιαφορίας, αδράνειας και χαλαρότητας και μεταξύ άλλων, μπορεί να συμβάλλει στη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων και την ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας.

Φίλες και φίλοι

Θα ήθελα, με ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά και αγωνία, να αναφερθώ στη νεολαία μας.

Σήμερα, χιλιάδες νέες και νέοι ξενιτεύονται γιατί η κρίση τους εκτοπίζει ουσιαστικά από την πατρίδα τους. Χιλιάδες νέοι και νέες ζουν το δράμα της ανεργίας και πολιορκούνται από τα αδιέξοδα και την απόγνωση. Χιλιάδες νέες και νέοι, όχι μόνο δεν εκπροσωπούνται, αλλά αντιμετωπίζονται ως εχθροί του συστήματος, ενός συστήματος που έχει αναδείξει το ρουσφέτι και το μέσο σε κανόνα για την επιβίωση.

Αν ο τόπος μας, αλλά και γενικότερα η χώρα μας, θέλει να ελπίζει, αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί.

Η δική μας πρόθεση είναι να βάλουμε στην πρώτη γραμμή, το πιο ριζοσπαστικό δυναμικό των τοπικών κοινωνιών, που είναι η νεολαία. Οι νέοι πρέπει να έχουν ρόλο ως διαμορφωτές των αποφάσεων στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει πεδίο δραστηριοποίησης των νέων ανθρώπων. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, πραγματώνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο Δήμο, τις οποίες αυτή τη στιγμή ήδη επεξεργαζόμαστε με ομάδες νέων.

Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στα χέρια των νέων και στα χέρια των νεανικών αντιλήψεων. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση των πολιτών, της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της δημόσιας ασφάλειας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και του πολιτισμού. Πολιτισμού, που μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί ανάπτυξης για τον δήμο μας.

Ο πολιτισμός είναι έκφραση κοινωνικών αναγκών ζωτικής σημασίας. Διαπερνά και συνενώνει επιτυχίες της κοινωνικής ζωής. Στόχος μας είναι η συνεχής πολιτιστική ανάπτυξη, μια κίνηση της κοινωνίας προς τα εμπρός και σε όλα τα επίπεδα.

Μια διαρκής πορεία και ένας αγώνας για την κατάκτηση της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.

Η πολιτιστική πολιτική σε ένα Δήμο, πρέπει να προστατεύει και να αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και κληρονομιά της πόλης και το φυσικό περιβάλλον, να αξιοποιεί με όλους τους τρόπους τις πολιτιστικές της δυνάμεις, να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για να εκφραστούν, παρέχοντας τις απαραίτητες υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό και τον εξοπλισμό.

Είναι ευτυχία για τον Δήμο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων μας, είναι πρόσφυγες Πόντιοι και Θρακιώτες , Στρωμνιτσιώτες, Μικρασιάτες.

Η πολιτιστική περιουσία και προίκα λοιπόν, που κουβαλάμε καθώς και οι αξίες που βρίσκονται πλέον στα γονίδιά μας, από καταγωγής, είναι θησαυροί που πρέπει να αξιοποιήσουμε και πάνω σ’ αυτούς να επανασυνθέσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Πολλά θα έχουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια με αυτούς τους άξιους ανθρώπους, τους φορείς και του συλλόγους, στον τομέα του πολιτισμού.

Κοντά στον πολιτισμό, σε πρώτη προτεραιότητα έχουμε και τον αθλητισμό, ο οποίος με τις κατάλληλες υποδομές, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης. Γνωρίζουμε και την αναγκαιότητα ενός κολυμβητηρίου και σας υποσχόμαστε να δώσουμε μάχες για να γίνει πραγματικότητα.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αξίες που δίνουν νόημα στη ζωή μας δεν περνούν κρίση. Εκείνο που περνάει κρίση είναι η πίστη στις αξίες.

Η ζωή μας δεν είναι ούτε τόσο όμορφη, ούτε τόσο άσχημη όσο φανταζόμαστε. Είναι όμως το μόνο που έχουμε και είναι στο χέρι μας να κάνουμε όσα νομίζαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε.

Τα όνειρα, οι αγωνίες και η πίστη μας ενώνουν...

Ομιλία Τάσου Καρανικόλα

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί δημότες του Κιλκίς,

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα η πρόταση του Παύλου Τονικίδη να προηγηθώ της πρώτης ομιλίας του ως υποψηφίου δημάρχου Κιλκίς.

Παράλληλα ήταν μία κίνηση που με συγκίνησε ιδιαίτερα, αφού η πρόταση αυτή ήταν μια ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση προς το πρόσωπό μου. ‘Ήταν μια σαφής απόδειξη ότι οι δημότες του Κιλκίς με θεωρούν έναν απ’ αυτούς. Ήταν μια αποδοχή, που δείχνει, ότι η πέραν των 30 ετών παρουσία μου στο Κιλκίς, αφενός δεν πέρασε απαρατήρητη και αφετέρου έχει αποκτήσει θετικό πρόσημο.

Για τους λίγους αλλά ουσιαστικούς αυτούς λόγους, δέχθηκα με προθυμία να προλογίσω σήμερα τον Παύλο Τονικίδη και τα στελέχη της παράταξής « Κιλκίς Δήμος ΑΞΙΩΝ» . Προλογίζω σήμερα τον αυριανό δήμαρχο και την αυριανή διοίκηση του δήμου Κιλκίς. 

Προλογίζω σήμερα την πρώτη δημόσια ομιλία του Παύλου Τονικίδη. Προλογίζω σήμερα την πρώτη δημόσια εμφάνιση ενός υποψηφίου, ο οποίος έχει διαρκή δημόσια παρουσία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και καθημερινότητας. Ενός ανθρώπου που δεν έλειψε ποτέ από την ζωή και τις εκδηλώσεις αυτού του τόπου. Ενός ανθρώπου που δεν εμφανίζεται μόνο όταν πρόκειται να διεκδικήσει την δημόσια επιδοκιμασία των συμπολιτών του . Ενός ανθρώπου που βρίσκεται για δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, στην πρώτη γραμμή του καθημερινού αγώνα.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή ακριβώς η σχέση του Παύλου Τονικίδη με την κοινωνία και τους συναδέλφους του επιχειρηματίες και επαγγελματίες του καθημερινού μόχθου, οδήγησαν στην επικύρωση της γενικής αναγνώρισης με την πανηγυρική και συνεχή για Τρίτη φορά εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της επιχειρηματικότητας στη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Ένα αξίωμα στο οποίο ο Παύλος Τονικίδης με την εργατικότητα, την επιμονή και το ρίσκο, προσέδωσε νέο περιεχόμενο. 

Ένα περιεχόμενο και μια πρακτική που έφεραν θεαματικά αποτελέσματα με δράσεις μέχρι πρότινος αδιανόητες για το μικρό, περιθωριακό Κιλκίς. Δράσεις όπως το ανεπανάληπτο «Κερνάμε Ελλάδα» με τους εκατοντάδες εκθέτες και τους χιλιάδες επισκέπτες, που ανέτρεψαν μίζερες και καθηλωτικές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Δράσεις όπως η τριήμερη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων όλης της χώρας με την μισή κυβέρνηση παρούσα, προσέδωσαν αίγλη και κύρος σε έναν τόπο παραμελημένο και αδιάφορο.

Φίλες και φίλοι ,

Τέτοιου είδους αντιλήψεις και δράσεις πιστοποιούν και προϊδεάζουν για όσα θα συμβούν επί Δημαρχίας Παύλου Τονικίδη που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Μας προετοιμάζουν με αισιοδοξία και σιγουριά για μια νέα εποχή καινοτομίας και ανατροπών στα κακώς κείμενα και κατάργησης της μεμψίμοιρης και καταστροφικής αντίληψης που συμπυκνώνεται στην ραγιάδικη φράση ¨Αυτά δεν γίνονται στο Κιλκίς ¨ . Με τον Παύλο Τονικίδη στο αξίωμα του δημάρχου και την παράταξη ¨Κιλκίς – Δήμος ΑΞΙΩΝ ¨ στη διοίκηση του Δήμου δεν θα γίνονται μόνο ότι μας ταλαιπωρούν και μας καθηλώνουν στην αδράνεια και τη στασιμότητα.

Φίλε Παύλε, Αρχηγέ της παράταξης ¨Κιλκίς- Δήμος ΑΞΙΩΝ¨, αγαπητέ δήμαρχε Κιλκίς, οι δημότες του δήμου μας, σε καλούν στο βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.