Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ο Ευρωπός υποδέχθηκε απογόνους των Ισικλαριωτών το Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ο Ευρωπός πριν από το 1924 κατοικούνταν αποκλειστικά από Οθωμανούς μουσουλμάνους και αυτοί ονόμαζαν το χωριό τους "Ισικλάρ" και όχι "Ασικλάρ" όπως το γνωρίζαμε εμείς μέχρι σήμερα. Όταν ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες από το Φούλατζικ για ένα διάστημα 1,5 έτους, περίπου, μοιράστηκαν με τους Ισικλαριώτες τα σπίτια τους. Στο ίδιο σπίτι στα μισά δωμάτια έμεναν οι Ισικλαριώτες και στα άλλα μισά οι Φουλατζικιώτες. Λίγο αργότερα ήρθαν στο χωριό και οι Θρακιώτες από τη Τσαντώ και εγκαταστάθηκαν περιμετρικά του τότε χωριού. 

Οι Ισικλαριώτες με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, σε εκτέλεση της Συνθήκης της Λωζάνης, εγκατέλειψαν το Ισικλάρ, που στο μεταξύ το 1925 είχε μετονομαστεί σε "Ἑύρωπο", και εγκαταστάθηκαν στην πόλη KIRKLARELI (η παλιά ελληνική πόλη ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ) που βρίσκεται στο τμήμα της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, βόρεια της Κωνσταντινούπολης. 

Απογόνους αυτών υποδέχθηκαν το πρωϊ του Σαββάτου 26/4/2014 στον Ευρωπό ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Ευρωπού κα Εφη Καφετζή, οι πρώην Δήμαρχοι Ευρωπού κ.κ. Γεώργιος Γίτσος και Ευθύμιος Κουρτζανίδης και πολλοί κάτοικοι. 

Λόγω της κακοκαιρίας η υποδοχή έγινε στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. και όχι μέσα στο πάρκο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στην συνέχεια έγινε στους επισκέπτες ξενάγηση στο Μουσείο Πολιτιστικής & Αγροτικής Κληρονομιάς Ευρωπού καθώς και στον Αρχαιολογικο χώρο. 

Εξαιτίας της βροχής, που δεν έλεγε να κοπάσει, κάναμε με το λεωφορείο που τους έφερε μία βόλτα μέσα στο χωριό για να το δουν με ξεναγούς τους κ.κ. Ευθ. Κουρτζανίδη, Ελευθ. Δουλκερίδη, Χρ. Τσακίρη και Δημήτρη Β. Δουλκερίδη. Μετά την σύντομη αυτή παραμονή τους στον Ευρωπό οι επισκέπτες μας συνέχισαν το ταξίδι τους για την Θεσσαλονίκη όπου ήταν και ο τελικός προορισμός της διήμερης εκδρομής τους στην Ελλάδα. 

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Δημοτική Κοινότητα και κυρίως στην Πρόεδρο κα Εφη Καφετζή και τον Σύμβουλο κ. Θανάση Λάμπρου καθώς και στον Μουσικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Ευρωπού και στην Πρόεδρο του κα Ντίνα Δρούγκα για την προετοιμασία και την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη οργάνωση της υποδοχής. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν και κοπέλες του Μουσικού-Πολιτιστικού Συλλόγου ντυμένες με παραδοσιακές στολές οι οποίες ενθουσίασαν τους επισκέπτες μας και με το χορό τους τους ξεσήκωσαν και χόρεψαν μαζί τους. 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον οικοδεσπότη (μιας και η εκδήλωση έγινε στο χώρο του Κ.Α.Π.Η.) κύριο Κώστα Ματραπάζη που υπερέβαλε ευατόν και κατάφερε να εξυπηρετήσει τόσο πολύ κόσμο σε πολύ σύντομο χρόνο. Μας έβγαλε "ασπροπρόσωπους" καθώς και τους κατοίκους κ.κ. Λευθέρη Δουλκερίδη και Χρήστο Τσακίρη για τις υπηρεσίες που προσέφεραν ως διερμηνείς.

Ευρωπός 27 Απριλίου 2014
Καραγιαννόπουλος Απόστολος











1 σχόλιο:

  1. 1000 ΜΠΡΑΒΟ στους διοργανωτές! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τέτοιες κινήσεις. Δύο λαοί ξεριζωμένοι βίαια και οι απόγονοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι να ψάχνουν τις ρίζες τους...
    Όποιος δεν έχει ζήσει παρόμοιες στιγμές συμφιλίωσης κι αδελφοσύνης, δεν μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.