Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Γράψε… λάθος, Κυριακή 13 Απριλίου 2014


Γράφει ο Σπύρος Καρτσώνης
Έχω τη γνώμη ότι προσβάλλουμε την άνοιξη όσοι δεν τη χαιρόμαστε. Κι αυτή, για να μας εκδικηθεί, στολίζει τη φύση με όλων των ειδών τα χρώματα και ραντίζει τον αέρα με όλων των λογιών τα αρώματα. Τα οποία εμείς, ενώ γνωρίζουμε πως είναι εκεί, δίπλα μας, δεν τα απολαμβάνουμε, γιατί αναλώνουμε το χρόνο μας -και την ψυχή μας- ασχολούμενοι με πράγματα περίεργα και ίσως ανούσια. Όπως είναι η… αλιεία ‘‘μαργαριταριών’’. Εγώ πάντως και αυτήν την εβδομάδα το καθήκον μου το έκανα. Εξέτισα την… ποινή μου! Ιδού ένα -μικρό- δείγμα της συγκομιδής μου:

«Πρέπει ο λαός να αφεθεί απερίσκεπτος να αποφασίσει… ».
Είναι γεγονός: Αν αφεθεί ο λαός απερίσπαστος, σίγουρα θα αντιληφθεί ότι ενίοτε, αφού επιβραβεύει όσους βλάπτουν τα συμφέροντά τα δικά του και της χώρας και αφού ανέχεται να υπάρχουν στα κανάλια δημοσιογράφοι χωρίς επαρκή γνώση της γλώσσας μας, είναι… απερίσκεπτος.

«Και τι δεν κάνει προσπαθώντας να αλιέψει ψήφους».
Κύριε υποψήφιε! Να ψαρέψει, ναι. Να χορέψει, ναι. Να παλέψει, ναι. Να κοροϊδέψει, ναι. Να μαγειρέψει, ναι. Οι λόγιες λέξεις όμως απαιτούν και ανάλογη μεταχείριση. Πότε ο λαός θα αλιεύσει όλους εσάς που βιάζετε τη γλώσσα και θα σας εκπαιδεύσει -δια της μεθόδου του μαυρίσματος- στο πώς θα αποφεύγετε να προκαλείτε -και να προσβάλλετε- το γλωσσικό του αισθητήριο;

«Μετά το σίγουρο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών… ».
Ξεκάθαρα πράγματα! Σαν να λέμε… πιθανή βεβαιότητα ή βεβαία αμφιβολία. Τόσο ξεκάθαρα!

«Κάνει έκκληση να εισακουστεί από όλους τους ψηφοφόρους, ανεξαρτήτου κόμματος».
Ανεξαρτήτως από το ποια κόμματα είναι και ποια δεν είναι ανεξάρτητα (!), εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε: πώς γίνεται η πρόσληψη των δημοσιογράφων από τα ΜΜΕ; Ελέγχεται, άραγε, η επάρκειά τους στη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας; Ή γίνεται έτσι, ανεξαρτήτως προσόντων;

«Η πράξη αυτή αποτελεί απαράδεκτη αμεροληψία».
Γεια στο στόμα σου! Είναι δυνατόν σήμερα, εποχή του ψέματος και της αναλγησίας, της λίγδας και της απάτης, του κυνισμού και της υποκρισίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς, της οικογενειοκρατίας και των σκανδάλων κ.λπ., κ.λπ. να υπάρχει αμεροληψία; Είναι δυνατόν σήμερα που η λογική διασύρεται, η ηθική συνθλίβεται, η αξιοπρέπεια κουρελιάζεται να υπάρχει αμεροληψία; Φυσικά και όχι! Είναι απαράδεκτη!!!


«Η υπόθεση του μοιραίου Boeing πρέπει να διελευκανθεί πλήρως».
Το ρήμα είναι διαλευκαίνω (διαλεύκαν-α, -θηκα) και το ουσιαστικό διαλεύκανση.  Άρα «… να διαλευκανθεί πλήρως».

«Είναι καιρός να αποτελματωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Συμφωνούμε με αυτό που ήθελε να πει ο φίλτατος, …διαφωνούμε όμως με αυτό που είπε. Ήθελε να πει ότι είναι καιρός να βγει από το τέλμα το ελληνικό ποδόσφαιρο, είπε όμως το ακριβώς αντίθετο: ότι είναι καιρός να οδηγηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σε τέλμα, δηλαδή σε πλήρη στασιμότητα. Δε γνώριζε ότι στο αποτελματώνω το από- επιτείνει και δεν αναιρεί τη σημασία του ρήματος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα ρήματα π.χ. απογυμνώνω (= γυμνώνω τελείως), αποτελειώνω κ.λπ.

«Ο (τάδε) επανήλθε πάλι, ύστερα από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού, στα γήπεδα» - «Ξανακοίταξα πάλι το λογαριασμό του τηλεφώνου και δεν πίστευα στα μάτια μου».
Όταν μια λέξη αρχίζει από ‘‘επαν’’ ή ‘‘ξανα’’, αυτό σημαίνει ότι έχει ‘‘ενσωματωμένη’’ την έννοια του ‘‘πάλι’’, οπότε: δε λέμε «επανήλθε πάλι… στα γήπεδα», αλλά σκέτο «επανήλθε… στα γήπεδα»· δε λέμε «ξανακοίταξα πάλι το λογαριασμό… », αλλά σκέτο «ξανακοίταξα το λογαριασμό… ».
Βεβαίως το ίδιο ισχύει και με το ξαναεπαναλαμβάνω, που το βάζουμε στη θέση του απλού επαναλαμβάνω. Αφού το επανα- του επαναλαμβάνω δηλώνει ‘‘την επανάληψη’’, το ξανα- του ξαναεπαναλαμβάνω περιττεύει. Εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις που το κάνουμε συνειδητά για να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.

Αυτά για σήμερα, φίλοι μου. Επιτρέψτε μου όμως τώρα να σας εξομολογηθώ κάτι: αυτές τις ημέρες, που είναι ημέρες προεκλογικής περιόδου, νιώθω, μέσω της στήλης μου, απέραντη μοναξιά κάθε φορά που τη βλέπω αναρτημένη στη ‘‘Γνώμη’’. Ανακοινώσεις, παρουσιάσεις, φωτογραφίες, Δελτία Τύπου κ.λπ. κ.λπ. από παρατάξεις και υποψηφίους, και κάπου χαμένη, κυριολεκτικά πνιγμένη, ανάμεσά τους η στήλη αυτή. Γι΄ αυτό ζητώ την κατανόησή σας για την απόφασή μου να απουσιάσει για λίγες εβδομάδες.
Θα τα ξαναπούμε μετά τις εκλογές.
Καλή Ανάσταση!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.